Billeder af grøntsager og frugter med finurlige gevækster eller utraditionelle former høster ofte klik på sociale medier og præsenteres med jævne mellemrum på avisernes bagsider. Det er sjovt, når tomater, peberfrugter, agurker og så videre ikke ser ud, som de plejer.
Men mangfoldigheden præmieres ikke, når afgrøderne følger den slagne vej fra jord over supermarkedernes grøntsagsafdelinger til forbrugernes bord. I første led sorteres skæve udgaver i vidt omfang fra til industrivarer eller ender i containere og destrueres.
»Madspildet i produktionen har vist sig at være større, end vi længe har troet. Ifølge Nordisk Ministerråds nyeste rapport ’Food losses and waste in primary production - Data collection in the Nordic countries’ spilder dansk landbrug årligt over 33.000 ton grøntsager«, siger Selina Juul fra bevægelsen Stop Spild Af Mad.
For at nedbringe spildet af sunde, friske fødevarer har Stop Spild Af Mad i samarbejde med gartnerierne Alfred Pedersen & Søn samt Gartneriet Østervang Sjælland og Rema 1000 iværksat et nyt initiativ.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her