0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Usynligt misbrug blandt skoleelever: Folkeskolerne er blevet røgfrie. Nu tager eleverne snus

Folkeskoleelever landet over tager snus. Men forældre og lærere er udvidende om det, for snus lugter ikke som tobak, selvom det er lige så afhængighedsskabende og kan være en smutvej til rygning. Stærkt bekymrende, siger en ekspert i forebyggelse. Sundhedsministeren håber, at tobaksaftalen vil afhjælpe problemet, men er klar til at gribe ind.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Melissa Kühn Hjerrild
Foto: Melissa Kühn Hjerrild

»Det er så nemt for de unge at skjule det. Vi opdager det først, når en elev taber et stykke snus eller en dåse«, siger Elin Baggeboe, der er afdelingsleder på Firkløverskolen i Give.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens cigaretterne er blevet forvist fra skolegården, har snus ubemærket fundet vej til elevernes mundhuler.

»Det er så nemt for de unge at skjule det. Vi opdager det først, når en elev taber et stykke snus eller en dåse«, siger Elin Baggeboe, der er afdelingsleder på Firkløverskolen i Give.

Skolen er røgfri og har fokus på, at eleverne ikke ryger, men snus var gået under radaren indtil dette efterår, siger hun: »Vi har jo været fuldstændig blinde, vi er nødt til at gøre noget. For mig at se er snus et større problem end cigaretter«.

Tendensen bekræftes af flere kommuner, skoler og elever. I Thisted Kommune fortæller SSP-medarbejder Jack Soleng, at rengøringspersonalet finder brugte snusposer på flere skolers toiletter.

»De unge, der før eksperimenterede med rygning, tager nu snus i stedet«, siger han.

Der findes ingen landsdækkende tal for brug af snus. En undersøgelse foretaget af København Kommune i 2018 viser, at 23,8 procent af eleverne i 9. klasse har prøvet snus. Tallet ligger i tråd med Institut for Folkesundheds trivselsundersøgelse blandt gymnasieelever, som viser, at 21 procent af drengene bruger snus jævnligt.

Ulovligt at sælge

Snus er velkendt på ungdomsuddannelser og efterskoler. Men for tre-fire år siden begyndte det »så småt at ulme« i folkeskolen, siger Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet.

»Nu hører vi det mere og mere«, siger hun.

Snus er ulovligt at sælge, men lovligt at importere til eget brug. Til gengæld kan man købe tyggetobak og nikotinposer lovligt. Produkterne er pakket i små poser, der lægges under overlæben, hvor nikotinen går i blodbanen gennem slimhinden.

Det er kommet bag på alle, at brugen af de her produkter er i så stor vækst ude på skolerne

Charlotta Pisinger vurderer, at tyggetobak og nikotinposer er mest udbredt blandt eleverne, fordi snus er sværere at få fat i.

»De unge kalder det hele ‘snus’, uden at skelne. Alle tre dele er formodentlig mindre farligt end rygning, men vi mangler sikker viden«, siger hun.

Man ved dog, at snus øger risikoen for flere kræfttyper, og at nikotin er skadeligt for en ung hjerne, fordi det kan give adfærds- og koncentrationsforstyrrelser. Nikotinen i snus og de andre produkter er afhængighedsskabende på samme måde som i cigaretter.

»Det er en sindssygt bekymrende udvikling, hvor man gør de unge nikotinafhængige uden røg«, siger Charlotta Pisinger.

Ministeren er klar til at gribe ind

Regeringens nye tobaksaftale betyder, at det fra sommerferien 2021 bliver forbudt for alle elever i grundskolen og på ungdomsuddannelser at ryge på og uden for matriklerne i skoletiden. Aftalen siger også, at tyggetobak og nikotinposer – ligesom cigaretter – ikke længere må være synlige i butikken, og pakkerne skal have et neutralt, ensartet udseende.

Tobaksaftalen forholder sig ikke til importeret snus, men sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger, at tobaksfri skoletid naturligvis også gælder det.

»Det er kommet bag på alle, at brugen af de her produkter er i så stor vækst ude på skolerne. Derfor har vi helt bevidst gjort hele handlingsplanen så bred, at vi også rammer dem«, siger han og tilføjer, at han holder skarpt øje med tobaksbranchen, som han betegner som »yderst aggressiv«.

»Vi er klar til at justere reglerne, hvis de finder på noget nyt«.

Charlotta Pisinger er begejstret for de nye tiltag, men så helst et forbud mod salg af de andre ting.

»Reelt set, så er tyggetobak jo bare snus i forklædning«.

Alligevel forudser Charlotta Pisinger, at forbruget vil dale blandt skoleeleverne.

»Det kommer til at tage nogle år, hvor alle skal vænne sig til det – det er klart, at tyggetobak er sværere for lærerne at opdage end rygning«, siger hun og anbefaler, at man konsekvent sender elever, der ikke overholder tobaksfri skoletid, til en rygestopkonsulent.

»Men når de elever, der går i 4.-5. klasse nu, bliver store, så vil det være den naturligste ting i verden, at man hverken ryger eller bruger nikotinprodukter. De bliver slet ikke eksponeret for det«, siger Charlotta Pisinger og henviser til erfaringer fra Norge, som har haft en lignende lovgivning i flere år.

Læs mere:

Annonce

Læs mere