0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

  Alt om De fyrede

Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elbiler har langt flere uheld end andre biler - og Tesla topper

Tal fra danske forsikringsselskaber viser, at elbiler er involveret i flere uheld end andre biler. Det gør sig især gældende for de hurtige Teslaer.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Elbiler er oftere involveret i uheld. Det viser en rundringning, som Politiken har foretaget hos Danmarks største forsikringsselskaber, Topdanmark, Tryg og Codan. Her er meldingen samstemmende, at der bliver registreret flere uheld for elbiler sammenlignet med biler med forbrændingsmotorer. ​​​

Topdanmarks opgørelser viser, at elbiler er involveret i 20 procent flere uheld end andre typer af biler — og for det populære elbilmærke Tesla er tallet hele 50 procent. I runde tal har Topdanmark registreret 1.500 skader alene på Teslaer de sidste to år.

»En hel del af skaderne kommer fra uheld, hvor bilen eksempelvis kører ind i en betonsøjle i parkeringskælderen eller i carporten derhjemme. Det sker formentlig, fordi elbiler accelererer hurtigt, og det kan overraske føreren. Det er lidt som at køre en radiobil«, siger Jens Røpke, der er chef for produktudvikling hos Topdanmark.​​​

Det er lidt som at køre en radiobil

Hos Codan, der er Teslas officielle forsikringspartner i Skandinavien, hæfter man sig ved samme tendens. Og den bliver endnu tydeligere, når de kigger på tallene fra deres norske selskab, hvor der er langt flere elbiler at trække statistik på. De norske tal viser, at 50 procent af nye elbilejer får en skade inden for det første år. For andre bilejere er tallet 25-30 procent.

»Det er tydeligt, at folk skal vænne sig til, at der sker noget helt andet, når man trykker på speederen i en elbil. Vi kan se, at skaderne især er buler på de forreste dele af bilen, og at skaderne sker i forbindelse med start og stop. Man skal med andre ord have indstillet speederfoden, når man begynder at køre i en elbil«, siger Søren Friis, der er chef for bilpartnerskaber hos Codan.

Han fortæller, at udviklingen i Norge viser, at der er en klar tendens til en mere normal skadeshistorik for elbiler. Når bilejeren har haft deres elbil i otte måneder, falder antallet af skader i takt med, at bilisterne har vænnet sig til de nye køreegenskaber.

Tesla: Det kræver øvelse

Hos Tesla peger man som en årsag til skaderne på, at mange af bilfirmaets kunder skifter fra kortere og smallere biler.

»Det er klart, at en større bil kræver noget tilvænning for føreren, også selv om vi har et brugervenligt sensorsystem«, lyder det i et mailsvar fra Tesla.

Hverken Vejdirektoratet eller Havarikommissionen for Vejtrafikulykker (HVU) fører statistik over, hvordan elbiler klarer sig i ulykkesstatistikken. Derfor har vi ingen viden om, hvor ofte elbiler er involveret i alvorlige ulykker.

Selv om salget af el- og hybridbiler i Danmark er stigende, udgør disse biltyper fortsat under 1 procent af den samlede danske bilpark. Til sammenligning var 42,4 procent af alle biler solgt i Norge i 2019 elbiler.

Mens den tidligere borgerlige regering havde et mål om en million grønne biler på de danske veje i 2030, har den nuværende socialdemokratiske regering og dens støttepartier ikke noget konkret måltal i sit forståelsespapir for antallet af elbiler. Ambitionen er et stop for salg af alle nye diesel- og benzinbiler fra 2030, og så afventer regeringen resultaterne fra kommissionen for grøn omstilling af personbiler, der ventes at afslutte sit arbejde senere på året.

Ifølge forsikringsselskaberne er den lave andel af elbiler en af årsagerne til, at det typisk er noget dyrere at forsikre en elbil. Der er således langt mellem værksteder, der ser en god forretning i at kunne reparere elbiler til lavere priser.

På Danmarks Tekniske Universitet peger forsker Anders Fjendbo Jensen på en anden årsag til, at elbilejere har flere uheld end andre bilister. Mænd er således overrepræsenteret i gruppen, der kører mest hasarderet, og samtidig er de fleste elbilkøbere mænd.

»Det er et bestemt segment, der køber elbiler. Jeg tror, at vi vil se, at tallene jævner sig ud, når elbiler bliver mere udbredte, og den gennemsnitlige ejer afspejler den generelle befolkning bedre«, siger Anders Fjendbo Jensen.​​​

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden