Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Boll Ivan Riordan
Foto: Boll Ivan Riordan
Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Huslejen på private boliger til studerende er eksploderet

Der er alt for få billige almene ungdomsboliger i København, og lejen på de private er steget voldsomt. Nye studerende har svært ved at finde et sted at bo.

Bolig
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alexander Ekstrand er studerende og vil gerne finde en billig lejlighed i København.

»Det er stort set umuligt, så det har jeg allerede opgivet. Nu leder jeg bare efter et værelse i et kollektiv, og det kan også være rigtig svært«, siger han.

Alexander Ekstrand er langtfra alene. Billige offentligt støttede almene ungdomsboliger er en sjældenhed. Og i det private udlejningsbyggeri er huslejen røget voldsomt i vejret.

»At finde en billig lejlighed svarer til at finde en diamant«, siger medejer og direktør Mads Hvidberg fra prisportalen Moneybanker, som har undersøgt priserne på lejeboliger i landets studiebyer.

Kortlægningen viser, at en ungdomsbolig i det almene byggeri i København på 39 kvadratmeter fås for godt 2.900 kroner om måneden, mens en tilsvarende ungdomsbolig på det private marked sniger sig op på en gennemsnitspris på mere end 5.300 kroner månedligt.

Der er dog blot 3.343 almene ungdomsboliger i Københavns Kommune, viser kortlægningen. Kigger man lidt bredere på markedet for billige boliger, så fortæller boligportalen Danmarkbolig, som de almene boligselskaber står bag, at der er 8.900 almene boliger til en husleje under 4.000 kroner om måneden. Men så er alt også talt med – det vil sige både familie-, ungdoms- og ældreboliger samt enkeltværelser.

Også til de små andelsboliger og kollegieværelserne er der lang kø. Og så er der kun det private ejendomsmarked tilbage, hvor der ifølge Københavns Kommune er 5.000 private ungdomsboliger.

Tusindvis af nye studerende

Alene i år optager Københavns Universitet mere end 7.000 nye studerende.

»Der er mange studerende om få billige ungdomsboliger: Kommer du for eksempel fra Jylland uden nogen relation til boligmarkedet i København, og dine forældre ikke kan købe en lejlighed til dig, så vil du være henvist til at bo dyrt eller langt fra dit studiested«, siger Mads Hvidberg.

Moneybanker har på baggrund af tal fra Boligportal.dk beregnet, at huslejen i København i gennemsnit er steget med 51 procent fra 2010 til 2016. I samme periode er lejen i de almene boliger blot steget 17 procent.

I Lejernes Landsorganisation (LLO) i København har de en forklaring: Frem til 1992 måtte huslejen i private lejligheder nemlig blot stige i takt med omkostningerne, men siden er der blevet fri prisdannelse, så i nyopførte private lejligheder kan huslejen fastsættes frit. Hvis en ejendom er fra før 1992, må den fortsat blot stige med omkostningerne, medmindre den er blevet moderniseret, for så kan udlejer også tage markedsleje.

Ifølge boligminister Ole Birk Olesen (LA) er det ikke det almene boligmarked, der skal løse problemet for de studerende, men mindre private boliger, der ikke nødvendigvis er fuldt udstyrede, men for eksempel deler køkken og bad.

»Kommunerne kan gøre meget mere for at øge mængden af små og dermed billigere udlejningsboliger, der egner sig til studerende«, lyder det fra ministeren.

København har i en årrække stillet krav om, at nye lejligheder i gennemsnit skulle være på 95 kvadratmeter, men nu er overborgmesteren klar til at gøre op med de stramme regler.

»Vi har allerede lempet reglerne i 2015, men har endnu ikke set effekten, så vi skal se på, om der er yderligere behov for at slække på kravet til størrelsen af boligerne«, siger overborgmester Frank Jensen (S) og fortsætter: »Huslejen på det private marked kan vi ikke styre, men vi kan kræve, at 25 procent af nybyggeriet er almene boliger. Vi har en plan om 6.000 ungdomsboliger frem til 2025, men er nok allerede i mål i 2020, og halvdelen af dem bliver almene«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden