Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
NIIELS CHRISTENSEN
Foto: NIIELS CHRISTENSEN

velkendt. Jordvarmeanlægget i Svinninge har fungeret i tre år uden problemer og er en velkendt teknologi i nabolandene Sverige og Tyskland.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boliger sparer 1.200 kroner per måned på lodret jordvarme

Flere husstande i Nordvestsjælland henter varmen op fra 200 meters dybde.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lodret jordvarme er en velkendt teknologi i nabolandene Sverige og Tyskland. Alligevel er der mange kommuner herhjemme, som giver afslag på jordvarmeboringer i op til 200 meters dybde, oplyser P4 Sjælland.

Før var der fodkoldt i hjemmet i Svinninge i Nordvestsjælland. Det er der ikke længere, for nu har Käte Hansen og de andre beboere på Triersvej i Svinninge byttet de dyre el-radiatorer ud med vertikal jordvarme - en ny teknologi hvor man stikker rør 170 meter ned i jorden og via en varmepumpe forvandler jordens varme til billig radiatorvarme.

Og det er noget der luner - også på varmebudgettet, fortæller Käte Hansen.

»I kroner og ører sparer jeg 1.200 kroner om måneden på varmeregningen. 1.200 kroner siger jeg bare. Det er det bedste, vi nogensinde har gjort«, siger Käte Hansen.

LÆS ARTIKEL

Jordvarmeanlægget i Svinninge har fungeret i tre år uden problemer og er en velkendt teknologi i nabolandene Sverige og Tyskland. Alligevel er der mange kommuner, som giver afslag på jordvarmeboringer i op til 200 meters dybde. Flere kommuner har takket nej til lodret jordvarme, da de frygter for deres grundvandsbeholdning.

Men den frygt bunder mest af alt i uvidenhed, siger Henrik Bjørn, der er geolog og forsker ved University College Horsens. For ifølge ham er lodret jordvarme langt mere sikker end de mange tusinde oliefyr, der stadig varmer huse op ude på landet.

»Man har ikke konstateret lækager på jordvarmeboringer indtil nu, mens man har konstateret tusindvis af lækkende olietanke, og man skal huske på, at jordvarmen ude i det åbne land, hvor man ikke har adgang til fjernvarme, er et reelt alternativ til fyringsolien«, siger Henrik Bjørn til P4 Sjælland.

Der findes skønsmæssigt omkring 200 lodrette jordvarmeanlæg herhjemme

Den mest gængse form for jordvarme er dog stadig den horisontale varme, hvor man lægger varmeslanger ned i overfladejorden i cirka én meters dybde.

Men dels er jorden ikke så lun i overfladen, og så kræver den horisontale jordvarme også meget mere plads og en ordentlig matrikel i modsætning til den lodrette jordvarme.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden