Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LARS HANSEN
Foto: LARS HANSEN
Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Få støvet ud af stuen

Fuld af bløde møbler, liv, leg og støv. Når du er færdig kan du lægge dig i sofaen og slappe af med god samvittighed.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stuen er et rum med masser af liv.

Det er her vi slapper af, underholder gæster, leger, læser, spiser og måske endda arbejder. Stuen er også en rum fuld af bløde materialer som puder, tæpper og polstrede møbler, så støvet kan finde mange gemmesteder.

Ryd op Inden den store rengøring går i gang, er det nødvendigt at få ryddet godt op.

Sørg for at gulv, hylder, vindueskarm og borde, er så frie som muligt. Det gør rengøringen lettere, og efterfølgende kan du overveje om tingene kan få en bedre placering.

Saml nips og løse ting sammen i en kasse og stil dem i et andet rum. Så er du fri for at flytte rundt på tingene mens du arbejder.

Støv af med klud
Selvom du sikkert både støvsuger og støver af under din almindelige rengøring, så er der gerne steder man springer over eller glemmer i det daglige.

Det kan være dørkarme og paneler, de øverste vinduesrammer, varmapparat, stuk, billedrammer, lampeskærme osv. Udrust dig med en tør klud, eventuelt af mikrofiber, og gå systematisk gennem rummet. Hav en stige eller stol ved hånden, så du kan komme til overalt.

LÆS GUIDE

Har du ikke en klud af mikrofiber, som holder på støvet, kan du imprægnere dine almindelige rene klude i en blanding af 1 liter vand og 1 spsk. glycerin. Lad kludene tørre og opbevar dem i en plastpose til de skal bruges.

Pas på med vifte med kluden mens du støver af. Får du hvirvlet støvet ud i luften er du lige vidt. Om nødvendigt, så ryst din klud eller kost ud af vinduet og hav nye rene klude liggende klar.

Har du bøger på en reol eller hylder, er det en god ide at tage dem ud og ryste/bladre dem ud af vinduet. Sørg for at komme ind bag bøgerne med støvkluden. Tør bøgernes omslag over løbende som de sættes på plads.

Fat støvsugeren
Når alle flader er fri for støv skal støvsugeren på banen.

Støvsug vægge (oppefra og nedefter), møbler, teknisk udstyr, højtalere, tastatur osv. Sørg for at fjerne løse knapper og lignende fra din teknik inden.

Tag alle puder og hynder med ud i den friske luft og giv dem en gennembankning. Efter de tørre tæsk kan du støvsuge overfladen, så det løsnede støv ikke kommer med ind. Puder og hynder af fjer og dun bør dog ikke bankes eller støvsuges. Ryst dem i stedet let og tør overfladen over med en hårdt opvredet klud eller en børste.


Når puder og hynder lægges på plads, kan du prøve at vende dem. Sol og slid bleger, og sofaen kan derfor komme til at se helt ny og fin ud hvis nye sider kommer frem i lyset.

Plaider og lignende har også godt af enten at få en tur i vaskemaskinen eller en solid rystetur i frisk luft.

Har du et gulvtæppe gemmer det ofte på snavs, som den almindelige rengøring ikke kommer til livs. Er gulvtæppet løst er en gammeldags tæppebankning velegnet til at få løsnet det støv, der ligger dybt nede.

LÆS GUIDE

Hæng tæppet op udendørs og bank på bagsiden med en flad bred tæppebanker. Bagefter skal det støvsuges. Vær grundig og glid i overlappende baner. Hold støvsugeren mod tæppet i længere tid.

Ved en almindelige støvsugning af gulvtæppet, er det vigtigt at du glider med tæppets struktur og at mundstykkets børster er trukket ind. Ved den grundigere rengøring kan du godt glide "imod" tæppet for at komme til bunds i støvet, men sørg for altid at glide modsat bagefter så tæppet "lægger" sig igen.

Vand og sæbe
Når støvet er væk, kan vand og sæbe komme på banen.

Vask alle flader der tåler det med vand og universalrengøring: Paneler, døre og håndtag, hylder, vindueskarme, vinduesrammer, borde, radiator etc. Møbler der ikke tåler vand og sæbe, bør rengøres efter anbefalinger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vrid kluden hårdt op, inden du vasker af. Vandet kan lave kedelige striber og løbeskjolder på dine rene flader.

Undgå at vaske anlæg, dvd, fjernsyn og andet teknisk udstyr med vand. Er det nødvendigt kan en hårdt opvredet klud dog bruges til at fjerne genstridigt snavs. Computerudstyr, som skærm og tastatur, rengøres bedst med særlige midler og redskaber.

Det er vigtigt at være grundig med fjernbetjeningen, da den opsamler meget skidt og mange bakterier fra familiens hænder. Fjern batterier og vask med en hårdt opvredet klud. Pas på med at presse vand ned i knapperne og ind i teknikken.

Vinduer
Da beskidte vinduer får hele hjemmet til at virke støvet skal de pudses, og gardinerne vaskes.

Start med at se dine vinduesrammer efter for svamp. Svamp ses som sorte pletter/belægninger i rammens kanter, og skal dræbes med et desinficerende middel.

Der findes flere måder at komme svampen til livs på. Vask med brun sæbe, Rodalon eller lav en "iblødsætning" i atamon.

Du bør ikke pudse dine vinduer når solen skinner på dem. Det laver grimme striber. Derfor er det en god ide at tage de vestvendte vinduer om formiddagen, og de østvendte om eftermiddagen.

LÆS ARTIKEL

Der er mange meninger om hvordan vinduer pudses bedst. Har du ikke en favoritmetode, så forsøg med at vaske vinduerne med vand og universalrengøring, at skubbe vandet af med en skraber og derefter at efterpudse med rene tørre viskestykker eller krøllet avispapir.

Tjek lige om din underbo har åbne vinduer, eller om dit vandsjaskeri vil genere nogen nedenfor.

Planter

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når nu du er i gang med den store tur, hvorfor så ikke også give hjemmets planter en omgang med samme lejlighed.

Tag planterne ud på badeværelset og giv dem en overbrusning med køligt vand. Det kan planterne godt lide, og så får du også fjernet støv fra bladene. Lad dem dryppe af og blive tørre inden du sætter dem på plads. Tør eventuelt store blade med en tør klud så der ikke kommer kalkpletter.

Er nogle af dine planter vokset meget, kan det være en god ide at omplante dem i en større potte. Hænger de med hovedet kan det være en ide at give dem lidt gødning. Du bør ikke gøde netop omplantede planter.

FACEBOOK

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden