Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ni ud af 10 danskere har ikke styr på it-sikkerheden

Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, men få tager netsikkerhed alvorligt. Ny offentlig kampagne skal rette op på vidensgabet hackertips

Digitalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

qwerty. 12345. 111111. Langt de fleste danskere beskytter deres digitale privatliv med kodeord, der er nemme at gætte for it-kriminelle eller forsmåede ekskærester.

Faktisk har ni ud af 10 danskere ikke styr på it-sikkerheden. Det konkluderer Finansministeriet fra en undersøgelse, der er foretaget i samarbejde med en bred vifte af offentlige styrelser. Derfor skal en ny offentlig kampagne, ’Vi holder hackerne ude’, fra i dag hjælpe danskerne med at få den grundlæggende it-sikkerhed på plads. Det forklarer minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V):

»Vi har været rigtig gode herhjemme til at følge med den digitale udvikling, der er med til at gøre mange ting nemmere i hverdagen. Men vi har haft sværere ved at vænne os til, at vi skal tage en række forholdsregler, når vi færdes på nettet. Det skal vi blive bedre til, og derfor sætter vi den her kampagne i gang.«

Det er analysebureauet Userneed, der har spurgt 1042 danskere om deres forståelse af it-sikkerhed. Af svarene fremgår det, at ni ud af 10 danskere laver mindst én af fem grundlæggende sikkerhedsfejl. Enten har de færre end 12 tegn i deres primære kodeord, benytter ikke to-trins-login, sikkerhedskopierer ikke deres data, har slået automatisk opdatering fra, eller også har de har opbevaret deres NemID-nøglekort digitalt.

Og selv om Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, vil ovenstående fejl lyde som volapyk for mange. Det vurderer John W. Pedersen, der er it-koordinator for Ældresagen i Nykøbing Falster, der seks gange om ugen afholder it-kurser om ugen for ældre:

»Vi får folk herned, der har stået ved en drejebænk hele livet eller været hjemmegående husmor. Eller også har de haft en it-mand på arbejdet, der har klaret det nødvendige. Vi forsøger at lære dem om backup og kodeord og den slags ting og sager, men det er sjældent, vi når så langt,« siger han og fortsætter:

»Mange tænker ikke over it-sikkerhed, før der går kuk i det hele, og computeren ikke vil starte«.

Så kan du lære det

Med kampagnen er det første gang i seks år, a staten bedriver oplysningstjeneste om it-sikkerhed til borgerne, siden It- og Telestyrelsen lukkede. Bag kampagnen står Digitaliseringsstyrelsen, KL, Danske Regioner, Forbrugerrådet Tænk, Finans Danmark, e-mærket og Medierådet for Børn og Unge.

Kampagnens seks råd skal minde borgerne om at benytte længere kodeord, huske at opdatere deres programmer og tage sikkerhedskopier af deres data. Men selv om rådene er simple, er de også kedelige og svære at lære. Det vurderer Henning Salling Olesen, professor i pædagogik på Roskilde Universitet:

»Mennesker lærer sjældent noget af at få noget af vide. Vi lærer af at løse praktiske problemer. Ofte lærer vi først, når skaden er sket. Det gælder uanset, om det er backup og kodeord til computere, eller at vi skal huske at motionere dagligt og spise sundt. Mange af os begynder først at løbe, når vi har haft en blodprop«, siger han.

Problemet med at lære it-sikkerhed er altså, at det ikke har nogen umiddelbar praktisk anvendelse, men tværtimod forsurer det digitale liv. Pensionister er særligt udfordrede, mener Olesen:

»Mit treårige barnebarn er født ind i den digitale verden. Men når man som jeg er en ældre mand på 70 år, er it-revolutionen de sidste 20 år gået ufatteligt stærkt. Så kan du sige, 20 år er lang tid, men i livshistorisk perspektiv er det kort«, siger han og fortsætter:

»Det svarer til, at vi fortsat giver landbrugsstøtte i stor stil, fordi vi har en masse medborgere, som driver landbrug på en måde, der ikke er konkurrencedygtig længere. Men vi hjælper dem frem til deres pensionering. På samme måde bør staten understøtte en mere glidende overgang til det digitale liv, end tilfældet er i dag, for det griber ind i alle danskeres dagligdag«.

Sophie Løhde vil dog ikke sænke tempoet for digitaliseringen af det offentlige, selv om ni ud af ti danskere ikke har styr på it-sikkerheden:

»Vi kan ikke sætte den digitale udvikling i stå, men vi kan at lære at håndtere den bedst muligt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kom ud i skolerne

Men også unge halter efter, mener Nikolaj Frydensbjerg Elf, lektor i didaktik på Syddansk Universitet og forsker i brug af it på gymnasierne:

»Der har været meget fokus på at bruge nye it-teknologier, men ikke ret meget på sikkerheden. I læreplanen for dansk står der noget om, at eleverne skal lære ’kritisk omgang med nye medier og teknologier’. Men jeg tvivler på, om mange gør det«.

Han mener, samfundsfag bør inkludere it-sikkerhed mere direkte i undervisningen fremover:

»Det faktum, at vi lever i et komplekst, digitalt overvågningssamfund, halter fortsat meget efter i undervisningen.«

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden