Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Natural Cycles er den første app, der er blevet godkendt som graviditets-prævention. Men den kan også bruges til det modsatte.
Foto: Natural Cycles

Natural Cycles er den første app, der er blevet godkendt som graviditets-prævention. Men den kan også bruges til det modsatte.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Erstat præventionen med en app

Fertilitets-app’en Natural Cycles er nu så præcis, at den kan markedsføres som præventionsmiddel i Europa med myndighedernes tilladelse.

Forbrugerelektronik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan da godt være, timingen er tilfældig. Men det er da alligevel pudsigt, at det netop var op til Valentine’s Day i sidste uge, at Natural Cycles kom ud med en kæmpenyhed. Natural Cycles er en app, der måler en kvindes cyklus, hvilket der sådan set ikke er noget nyt i. Kvinder har i lang tid brugt apps til at holde styr på deres cyklusser, både af rent praktiske hensyn, men også for at vide, hvornår de bedst kan blive gravide.

Det interessante ved Natural Cycles er, at den bliver markedsført som det modsatte – som graviditetsprævention. Det svenske firma, der står bag app’en, påstår simpelthen, at Natural Cycles kan erstatte kondomer, p-piller og spiraler, i hvert fald det meste af tiden. Det har et stort tysk, kvalitetssikrings-firma nu givet dem ret i, hvilket gør det muligt for dem at markedsføre app’en som prævention på tværs af Europa.

Præcisionsmåling af det fertile vindue

Kvikke læsere har naturligvis allerede gættet, at der er tale om kvinders såkaldte ’fertile vindue’. Det er de seks dage i kvindens cyklus, hvor hun rent faktisk kan blive gravid – fem dage før og samme dag som ægløsningen. I mange år har man kunnet få mere eller mindre avancerede apps og gadgets, der kunne hjælpe én med at finde ud af, hvornår chancen for at blive gravid er størst. Og mange kvinder har bare været gode til at måle deres morgentemperaturer og regne det fertile vindue ud derfra.

Men Natural Cycles har vendt det hele hovedet. Firmaet har indset, at der er flere kvinder, der gerne vil have sex, end som gerne vil være gravide (ellers var der næppe heller en stor industri i graviditetsprævention). Samtidig er seks dage ud af de 21-35 dage, en normal cyklus kan vare, jo kun en lille brøkdel. Filosofien er altså, at man kun skal bruge prævention de dage, hvor det gælder.

Natural Cycles viser simpelthen på ens smartphone, hvornår man skal bruge prævention, og hvornår, man kan lade være. Forskellen på denne og mange af de løsninger, der fremhæver det fertile vindue, er at Natural Cycles tager udgangspunkt i den enkelte cyklus.

Kondom-dag eller ej?
Alle kvinder er forskellige, og oven i det er kvinders cyklusser ofte naturligt uregelmæssige. Men hvis en kvinde tager sin temperatur om morgenen med et tilstrækkeligt præcist termometer, kan app’en på hendes telefon afgøre, om det er en præventionsfri dag eller om det er en dag, hvor f.eks. et kondom er nødvendigt.

De målte temperaturer bliver sammenholdt med noget intelligent software, der lærer kvindens cyklus at kende ned til de mindste detaljer og som bruger en avanceret algoritme til at regne ud, om det er en kondom-dag eller ej.

Lyder det usikkert? Natural Cycles-folkene har kørt kliniske tests på systemet, hvoraf den ene ifølge Natural Cycles selv er en af de største undersøgelser nogensinde foretaget i præventions-industrien. Disse tests viste, at Natural Cycles faktisk var mere effektive som prævention end kondomer, og lige så effektive som p-piller (men dog ikke lige så effektive som en spiral).

Nobelpris-vindende skaber

Det har fået sundhedsmyndighederne i Tyskland til at vende tommelfingeren opad. Den tyske, tekniske certificeringstjeneste TÜV har for nylig sagt god for Natural Cycles som den første fertilitets-app i verden. Det har gjort det muligt for app’en at blive CE-godkendt.

App’en – og algoritmen bag - er skabt af svenskeren Elina Berglund Scherwitzl, der driver virksomheden sammen med sin mand. Hun var med på det hold, der bekræftede eksistensen af Higgs-boson’et på CERN i Schweiz, en opdagelse, der førte til en nobelpris.

Man skal bruge et termometer, der måler med to decimalers præcision sammen med Natural Cycles. Hvis man ikke har adgang til sådan ét, kan man få et med, når man tegner abonnement på app’en. Og som Natural Cycles skriver på deres hjemmeside skal man huske, at en app ikke kan beskytte mod nogen form for kønssygdomme.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden