0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbrugerrådet er rystet over kvaliteten - men netbutiks danske kunder er ligeglade

Forbrugerrådet Tænk har »aldrig oplevet så ringe« varer og advarer mod at købe børneting på danskernes nye favorit, Wish.com. Men for Wish.coms danske fans er det »juleaften«, når postbuddet kommer med pakker fra Kina.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man skal ikke tro, at man får topkvalitet, eller at tingene nødvendigvis virker særlig længe.

Og man skal have ret lave forventninger til f.eks. tøj, der ofte ankommer med dårlige syninger, i ringe materiale eller med besynderlige fejl. F.eks. en kjole uden ærmegab, så man ikke kan stikke sin arm igennem den.

Man kan være uheldig at modtage en Fjällräven-rygsæk-kopi, hvor lommen kun er halvt syet på, og man kan modtage deciderede fupprodukter, f.eks. et iPhonekabel, hvor den ene ende er er en plast-attrap.

Men der er også masser af gode, solide og ikke mindst sjove tilbud på Wish.com, den onlinebutik som flest danskerne senest har købt en vare på ifølge en ny undersøgelse fra Audience Project.

Det siger fansene i facebookgruppen 'Wish - erfaringer, inspiration, køb og salg' om den hastigt voksende onlinebutik, der sælger alt mellem himmel og jord fra mere end 100.000 kinesiske småproducenter.

»Overall syntes jeg, kvaliteten er god til prisen«, siger Maria Norddahl Bjerringfelt, der er hyppig Wish-kunde, og har købt masser af tøj, smykker og hundeudstyr.

Hun kan se, at mange af de smykker, hun køber, er identiske med dem, man kan få på danske websteder. Her koster de bare 100 kroner, hvor de på Wish sælges til f.eks. 7 kr. med en leveringspris på blot yderligere 7 kroner. Det er for at få fløjet varen til Danmark og leveret i postkassen.

Et udvalg af Maria Norddahl Bjerringfelts smykker fra Wish.com.

»Til prisen syntes jeg, smykkerne er fine, jeg forventer ikke en ring, der vil holde hele mit liv, når jeg har givet 7 kroner for den. Jeg har tit været overrasket over, at de fint har holdt flere måneder, selvom jeg har båret et smykke hver dag«, skriver hun.

At få gaver fra Wish er som juleaften

Politiken har spurgt folk i gruppen med deres erfaringer, og det viser sig svært at give generelle svar for en onlineportal med så mange producenter tilknyttet: Mange melder at have købt ca. 200 varer og kun været skuffet 3-4 gange. Andre skriver, at de helt har opgivet at købe f.eks. tøj på Wish.com, fordi det simpelthen er for ringe kvalitet. Generelt er konsensus, at kvaliteten kan være i alle retninger:

»Jeg har købt et cover til iPad, der er virkeligt lækkert. Fra samme forhandler et identisk til min telefon, det er allerede gået i stykker. Jeg har købt kjoler med Masha og Bjørnen til min datter i rigtig god kvalitet. Bluser til mig selv, som er elendige. Og sådan kan man blive ved«, skriver en bruger.

Ifølge administrator Mette Hyldegård er kvaliteten god nok, ofte nok til, at folk kommer tilbage og dermed medvirker til de mere end 10 millioner forsendelser fra kinesiske webbutikker, som danskerne modtager hvert år.

Jeg har ikke før oplevet så ringe produkter. Jeg synes ikke, du finder sådan noget i Danmark

»Det er sjovt, fordi vi elsker pakker! Folk glemmer ofte, hvad de har købt, fordi det kan tage 2-3 måneder, før pakken kommer frem, og Postnord er mange steder rigtig trætte af at aflevere én lille pose dagligt, så de samler i bunker og afleverer på én gang. Så er det ligesom juleaften, hvor der ligger en stor bunke pakker, man ikke husker hvad er«, siger hun.

Forbrugerrådet: Det er meget ringe

At kvaliteten kan være stærkt svingende, kan Forbrugerrådet tale med på. I december købte rådet 25 tilfældige børneprodukter på Wish.com, AliExpress og Ebay. 10 af produkterne var deciderede farlige.

»Vi havde set på Facebook og diverse blogs, at rigtig mange køber produkter på de hjemmesider, så vi bestemte os for at se på nogle af tingene. Og jeg kan love for, at vi fik syn for sagen«, siger seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk Helen Amundsen.

Flere af tingene gik i stykker i hænderne på testerne i rådets minitest.

  • En trælarve faldt med et ryk fra hinanden i små dele, der var små nok til at gå i Rådets såkaldte testcylinder, der skal symbolisere et barns svælg.
  • En elefantbamse gik fra hinanden med et enkelt hiv, og blottede fyldet, som et barn derefter kunne få i den gale hals.
  • En rangle havde metalbjælder med så skarpe kanter, at et barn ville skære sig på dem, hvis de puttede den i munden.
  • Et sæt børnebestik gik i skarpe stykker, når det blev tabt på gulvet.
larve i legetøjstester

»Jeg har ikke før oplevet så ringe produkter. Jeg synes ikke, du finder sådan noget i Danmark«, siger Helen Amundsen.

Rådet anbefaler, at man er meget opmærksomome på, hvad man køber, og holder sig fra produkter til børn, make-up og andet man får på eller ind i kroppen, og elektriske produkter som f.eks. opladere, hvor der kan være brandrisiko, hvis de kortslutter.

»Der er sikkert meget, der er helt glimrende, eller hvor problemet blot er, at kvaliteten ikke er i top, uden at det udgør nogen risiko. Man skal bruge sin kritiske sans«, siger hun.

Det er ligeså godt som Netto eller Tiger

Men mange af brugerne i Facebookgruppen om Wish siger, at tingene på Wish.com kan være helt lige så gode som i danske butikker, især hvis man sammenligner med supermarkedernes spothylder, Tiger og den slags udsalgssteder.

»Der er mange af de ting, man kan købe på Wish, som også sælges i Tiger, Normal, Netto, Fakta, Sweetdeal og så videre. Når jeg handler på Wish, er det for at få mere for de kroner, jeg ellers skulle bruge, hvis jeg købte det herhjemme. Jeg har så også kun prøvet at blive skuffet 2-3 gange i alt. Men nu er mine forventninger heller ikke højere, end hvis jeg går i Netto eller Jysk og køber dimser. Det holder så længe, det holder, og noget er jo helt vildt godt«, siger administrator Mette Hyldegård.

Det er heller ikke, som om det er det rene vilde vesten, siger flere brugere. Faktisk er Wish har vist en ganske god service, og er flinke til at lade kunderne returnere varer eller give pengene tilbage, hvis varen er beskadiget, ikke passer eller andet.

Læs mere:

Annonce

Læs mere