Vinterdæk kan være afgørende for bilernes fodfæste i den kolde tid. Alligevel kører mange bilister stadig på sommerdæk om vinteren, viser tallene.
Foto: Finn Frandsen

Vinterdæk kan være afgørende for bilernes fodfæste i den kolde tid. Alligevel kører mange bilister stadig på sommerdæk om vinteren, viser tallene.

Din transport

Over en kvart million biler kan køre rundt på sommerdæk i vinterføret

Sommerdæk har svært ved at holde fast i vejbanen. Alligevel tager mange bilister chancen og lister ud i vinterføret på ’sommersandaler’.

Din transport

Det er sjovt at stå på skøjter. Eller rutche rundt på en vinterglat legeplads.

Det er til gengæld mindre morsomt at miste fodfæstet, når man er på tur i Kadetten. Det er dét, der kan ske, når dækket er beregnet til sommerkørsel, men kalenderen siger vintertid.

Ifølge en optælling fra Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen kører lidt over 10 procent af bilisterne rundt på sommerdæk, selv om det er vinter.

Det viste en optælling i januar sidste år, hvor der blev set på dækkene på 7.133 biler, der var kørt ind på offentlige parkeringspladser 31 forskellige steder i landet. 791 af dem - svarende til 11 procent - havde ikke stillet sommersutterne til fordel for et par ordentlige vinterstøvler.

Sommerdæksbærende biler bremser meget dårligere

Holder den andel, så svarer det til, at op mod 281.000 biler herhjemme kører rundt på sommerdæk i vinterkulden.

Det er en kende foruroligende, mener Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed: »De mange biler på sommerdæk er et stort problem for trafiksikkerheden, når de kører rundt påvejene i vådt og glat føre«.

Ifølge FDM kan kureturen blive op mod 30 procent kortere, hvis bremsen klodses på en våd vej med de behørige vinterdæk er monteret på bilen. Er der ligefrem sne på kørebanen, så bliver bremselængden 44 procent kortere end i forhold til bilister, der tager chancen på sommerdæk.

»Af hensyn til egen og andres sikkerhed i trafikken er vores klare anbefaling at køre med vinterdæk omvinteren«, understreger Nitz.

Europakommissionen skriver i en redegørelse, at vinterdæk ifølge det amerikanske vejdirektorat NHTSA kan mindske uheldsrisikoen på snedækkede veje med op mod 84 procent.

I 2006 var sommerdækbærende biler langt hyppigere i vintertrafikken

Rådet har talt andelen af sommerdæk-kørende bilister hvert år i januar siden 2006. Dengang kørte hele 42 procent af bilisterne med sommerdæk midt om vinteren. Det tal er siden mindsket markant.

Og i denne uge går rådets tællemandskab ud for at se, om de danske bilister har forbedret sig. De ser efter snefnugmærket på dækkene - symbolet for, at dækkene er beregnet på vinterkørsel - og registrerer resultaterne fra et par snese lokaliteter rundt om i landet.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce