Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Salget af oksekød som dette er svagt faldende, siger Coop.
Foto: Lyngstad Martin Slottemo

Salget af oksekød som dette er svagt faldende, siger Coop.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vegetariske breder sig: Salget af kød i Coop falder

Tendens til at danskerne skifter fra okse og svinekød til kylling.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På blot syv år er antallet af danskere, der spiser helt eller delvist vegetarisk, vokset til mere end det dobbelte. 8,3 procent af danskerne spiser vegetarisk mindst tre-fire dage om ugen mod 3,8 procent i 2010. Yderligere 20 procent fravælger helt kødet en til to dage om ugen.

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse foretaget af Coop Analyse. Og nu melder Coop, der driver SuperBrugsen, Kvickly, Fakta og Irma, for første gang ud, at salget af kød falder i deres butikker.

Coop har siden 2011 set kødsalget have en faldende tendens hvert år - i størrelsesordenen 1-1 1/2 procent. Men tallene var så små og havde så meget sæsonudsving, at analyseafdelingen ikke turde konkludere, at der var tale om reelle fald.

»Det er første gang, at jeg siger det: Vi oplever et faldende salg af kød, og der er ikke noget, der tyder på, at det kommer til at svinge tilbage igen«, siger analysechefen.

Samtidig svinger kødvalget fra de 'tungere' mere klimaskadelige kødtyper som okse, kalv og svin, til de lettere kødtyper som kylling.

»Hver gang, vi kigger på, hvor mange der hælder mod det grønne køkken, så stiger tallene«, siger analysechef Lars Aarup, Coop Analyse.

»Det er især de yngre under 35 år. De ældre ændrer ikke særligt meget vaner, men de næste generationer kommer til at spise mindre kød, det er jeg ikke i tvivl om«.

Skal tages med et gran salt

Dansk Vegetarisk Forening har hjulpet med at udforme undersøgelsen, og her er generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl glad for resultatet.

»Det er fantastisk godt, for et af vores formål er at få den brede befolkning til at spise mere grønt. Vi så gerne mange flere i den brede befolkning spise flere vegetariske måltider, for så rykker det virkelig noget«, siger han.

Ifølge seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Sisse Fagt findes der ingen store undersøgelser af kødspisning og vegetarisme i Danmark.

Hun mener også, at man skal kigge på den nye undersøgelse med forbehold.

»Deltagerne kan have en stor interesse i emnet, og derfor kan tallene være højere, end hvad virkeligheden er. Det vil være bedre at lave en befolkningsundersøgelse på et bredt udsnit af befolkningen«, siger hun til Ritzau.

70 procent af befolkningen melder i den nye undersøgelse, at de aldrig har en kødfri dag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden