Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

hygge. Mange vil opleve, at nærværet bliver intenst, og der bliver flere af hverdagens lykkestunder i familien, når der skrues ned for iPad-forbruget. Nina Tram og sønnen Buster på 7 år har fået meget mere tid til hinanden, efter Buster har fået forbrud mod at spille iPad seks ud af ugens syv dage.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan vænner du dit barn af med at spille iPad

Mange vil opleve, at familien bliver tættere knyttet, når iPad-tiden reduceres.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange småbørnsfamilier vil kunne nikke genkendende til, at iPad’en har fået en lidt for fremtrædende rolle i hjemmet. Når I kommer hjem om eftermiddagen, løber barnet som det første ind for at finde den lille, dragende skærm – ja, måske begynder det allerede om morgenen med, at barnet står ud af sengen og straks sætter sig med iPad’en for at spille eller se film.

I weekenderne er barnet næsten ikke til at drive væk fra skærmen, og når du siger nej til spilleriet, udløser det raseri og gråd. Og så den evindelige plagen: »Hvornår må jeg spille, hvornår må jeg spille, hvornår må jeg spille….«

Er du blevet træt af det og måske endda bekymret, fordi eksperter påpeger, at for meget tid med tablet'en kan gå ud over barnets indlæringsevne og udvikling både sprogligt og socialt, så er her 10 gode råd til at skære ned på forbruget.

1. Keep it simple

Det er afgørende, at nye retningslinjer for, hvornår og hvor meget man må spille iPad i jeres familie, er til at håndtere og til at huske. Både for voksne og børn. Derfor er det vigtigt, at den nye regel er simpel og klar. For eksempel, at man kun må spille iPad en dag om ugen. Eller at man ikke må spille mellem 17 og 19 på hverdage. Gør jer klart, hvad der vil kunne fungere for jer som familie.

2. Se på dig selv

Husk på den gamle læresætning om, at børn gør, hvad den voksne gør; ikke hvad du siger. Derfor bør de nye regler også gælde dig selv. Vent med at finde computeren og smartphonen frem, til barnet er gået i seng.

3. Investér din egen tid

Gør dig klart, at når iPad’en ikke er babysitter længere, så kræver det noget af dig som voksen. Du skal være parat til på godt og ondt at bruge mere tid sammen med dit barn.

4. Læg en strategi

Regn med, at det tager cirka to uger, før barnet har vænnet sig til den nye hverdag uden så meget iPad. Derfor er det vigtigt, at du på forhånd lægger planer for, hvad barnet ellers kan lave og for, hvordan du reagerer, når barnet for 117. gang stiller spørgsmålstegn ved den nye regel.

5. Forbered de gode alternativer

Køb for eksempel opgavebøger med prik-til-prik-tegninger eller små regne- og skriveopgaver. Køb nye tuscher og malebøger. Indstil dig på at lege med Lego eller bygge en togbane, find Barbie-dukkerne og påklædningsdukkerne frem, eller gå på biblioteket og lån bøger om dit barns yndlingsemne, som I kan læse sammen. Spil brætspil eller kortspil. Bag en kage sammen, eller invitér barnet til at være med under madlavningen. Tag på museum, i skoven, på stranden, på biblioteket, i teatret, til koncert eller noget helt syvende. Der er masser af muligheder.

6. Ryd ud i barnets legetøj

Mange børn har rigtig meget legetøj, og det kan virke forvirrende og uoverskueligt at komme i gang med en god leg, når reolerne bugner. Sæt gerne en sort sæk i kælderen, og skift legetøjet ud engang imellem.

7. Stå fast!

Husk, at du er den voksne, og du ved bedst, hvad der er godt for jeres familie. Også, selv om barnet plager, er rasende og ulykkeligt over, at det ikke må spille. Det går over igen.

8. Udsæt gøremål

Lad vasketøj være vasketøj, og vent med oprydningen til senere. Vær nærværende sammen med dit barn. Børn elsker, når voksne engagerer sig - det kan ingen iPad hamle op med.

9. Vær fleksibel

Har dit barn en kammerat med hjemme, så lad dem spille en halv time, hvis de gerne vil. Det er også en god idé, at dit barn gerne må spille, når det besøger andre. Reglerne skal jo ikke gå ud over barnets venskaber.

10. Glæd dig!

Når iPad’en spiller mindre, vil du formentlig opleve, at du kommer tættere på dit barn og sandsynligvis også på din eventuelle partner og andre børn i familien – ganske enkelt, fordi I får mere tid til at lave noget sammen. Søskendekærligheden mellem dine børn vil sikkert også vokse. Det er den slags, der fremkalder de livgivende lykkestunder i hverdagen.

Kilde: Lærer og relationskonsulent Nina Tram, som holder foredrag om iPad’ens indvirkning på børnefamiliers hverdag. Læs mere på ninatram.dk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden