Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

    Alt om Moderne kærlighed

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge får psykiske mén af forældres druk

For første gang fortæller en stor gruppe unge om, hvordan det er at vokse op i et hjem med druk.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ensomhed, lavt selvværd, nervøsitet og depression.

Det gør ondt i sjælen at vokse op i et hjem, hvor mor eller far drikker.

Et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at piger i misbrugsfamilier mere end dobbelt så ofte rammes af en depression i sammenligning med piger fra hjem uden misbrug.

Blandt drengene er tendensen til depression knap så udtalt - til gengæld lider næsten syv ud af ti drenge fra alkoholiserede hjem af et lavt selvværd.

LÆS ARTIKEL

Studiet bygger på svar fra i alt 75.000 unge på gymnasier og erhvervsuddannelser, som ud over eventuelle alkoholproblemer i familien har svaret på spørgsmål om sundhed, helbred og trivsel.

Det er første gang, at så mange unge er blevet spurgt om konsekvenserne af at vokse op med forældre, der misbruger alkohol. Tidligere har forskerne især koncentreret sig om forældrenes syn på børnenes trivsel.

»Nu har vi spurgt de unge selv, og vi må desværre konstatere, at der er mange, der oplever store psykiske belastninger«, siger Veronica Pisinger, videnskabelig assistent på Statens Institut for Folkesundhed i en pressemeddelelse.

Ud over depressioner og lavt selvværd oplever en stor del, at de mindst én gang om ugen føler sig ensomme, kede af det, nervøse, irritable eller i dårligt humør.

Hos den private støtteorganisation for børn af alkoholikere, Tuba, genkender landsleder Henrik Appel symptomerne, som også er kendetegnende for de børn og unge, som modtager terapi eller rådgivning i organisationen.

Fælles for mange er også, at de aldrig har talt med andre voksne om forholdene derhjemme.

»Alkoholmisbrug er omgærdet af et stort tabu, og derfor oplever mange børn og unge, at hverken lærere eller familiemedlemmer vil tale om det«, siger Henrik Appel.

Siden 2005 har alkoholikere haft krav på at komme i behandling inden for 14 dage, og den garanti bør ifølge Tuba også gælde for misbrugernes børn.

»Lige nu er det sådan, at nogle børn og unge må vente i op til et par år, før de får et tilbud«, siger Henrik Appel.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden