Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN (arkiv)
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Tandpleje. Tandlæger vil hellere tjene penge end give den bedste behandling, siger forskere og Sundhedsstyrelsen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tandlæger bruger boret alt for ofte

Huller i tænderne skal børstes og ikke bores væk, viser dansk forskning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tandlæger skal ikke automatisk tænde boret, når de ser et hul i en tand. Karies behandles bedst med tandbørsten derhjemme, viser en årelang forskningsindsatspå Aarhus Universitet.

»Huller i tænderne skal ikke løses med bor og fyldning. Der skal bare børstes med en så billig fluortandpasta som muligt. Det er så rørende enkelt, at det er chokerende for mange«, lyder det fra Ole Fejerskov, dr.odont. og professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, som er en af forskerne bag opdagelsen, der burde være kendt af alle tandlæger.

Det står nemlig i den mest solgte lærebog i verden om karies, skrevet af blandt andet Ole Fejerskov. Men tandlæger bruger stadig helst boret.

Mange mennesker kommer hurtigt ind i en rutine, når de skal børste tænder. Kilde: politike.tv/ Peter Vintergaard

»Det er en viden, der burde være svær at komme uden om. Men tandplejen er organiseret i blomstrende praksisser, hvor tandlægen i vid udstrækning tjener sine penge på at lave fyldninger. At lære folk at børste tænder kræver ikke højtuddannede tandlæger. Derfor stritter de imod med næb og kløer. Det får deres eksistensgrundlag til at smuldre væk«, siger han.

En anden landets førende forskere i karies bakker op:

»Selvfølgelig kan der være tilfælde, hvor man skal bore. Men tandlæger kan godt lide at lave manuelle ting. Når de ser et hul, vil de gerne fylde noget i det«, siger dr.odont og kariolog Bente Nyvad, professor ved Odontologisk Institut på Aarhus Universitet.

Når tandlægen borer og fylder et hul, får han fra 400 og helt op til 2.000 kroner for det. Oveni kommer senere reparationer af fyldningen og eventuelt rodbehandling og krone, når tanden ikke kan holde til flere boringer.

Men mange huller i tænderne kan klares med let slibning, fluorpensling og instruktion i grundig tandbørstning. Den langt mere nænsomme behandling tjener tandlægen dog kun omkring 250 kroner på.

Boret skal slukkes

At metoden virker, viser erfaringer fra foregangskommuner i den offentligt finansierede børnetandpleje. I Frederikshavn bliver langt de fleste huller behandlet succesfuldt uden bor. I Odder er en dårlig tandsundhed vendt til at ligge over landsgennemsnittet.

Og når patienter lærer at børste huller grundigt, forebygger det samtidig nye huller.

Derfor så Sundhedsstyrelsen gerne, at boret blev slukket oftere i hele landet.

De færreste børn kan lide at få børstet tænder. Rikke Harwitch giver dig tip til hvordan det kan blive nemmere. Kilde: politiken.tv/Peter Vintergaard

»Det her kunne lige så godt være en strategi for voksne som for børn. Men penge styrer megen adfærd i privat praksis«, siger Lene Vilstrup, afdelingstandlæge i Sundhedsstyrelsen.

Tandlægeforeningens formand afviser, at tandlæger tænker i penge.

»Som tandlæge lader jeg mig ikke styre af, om jeg kan tjene flere penge på behandlinger end på forebyggelse, for vi tjener jo også penge på forebyggelse. Som jeg ser det, er økonomien neutral«, vurderer Freddie Sloth-Lisbjerg, med henvisning til at den billigere behandling tager kortere tid.

Men han erkender, at det er svært at bryde årtiers vaner med boret:

»For mange tandlæger – og patienter – er det grænseoverskridende at lade et hul være. Men tandlæger tilpasser sig også. Når patienterne begynder at efterspørge det, breder det sig. Det er jeg sikker på«.

Sundhedsstyrelsen har ikke statistikker over udbredelsen af den mere nænsomme måde at behandle huller på.

»Men der er helt sikkert behov for, at langt flere arbejder systematisk med det her«, siger Lene Vilstrup.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden