Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tobias Lang Høiagaard blev hjulpet af masser af motion og sund kost.
Foto: Finn Frandsen

Tobias Lang Høiagaard blev hjulpet af masser af motion og sund kost.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mere effektiv end medicin: Træning og sund mad kan fjerne type 2-diabetes hos mere end hver anden

Ny dansk forskning viser, at en sund livsstil er mere effektiv end medicin, når blodsukkeret hos type 2-diabetikere skal reguleres.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg tænkte: Hold da kæft, mand, det er jo helt vildt, at jeg ikke skal spise diabetesmedicin længere«.

Sådan husker 38-årige Tobias Lang Høiagaard sine tanker den dag, lægerne fortalte, at han ikke længere havde symptomer på type 2-diabetes. Og derfor ikke skulle tage medicin.

»Der var jo kun gået tre måneder, efter forsøget var startet, og så var jeg medicinfri. Det var jo helt sindssygt«, siger han.

Tobias Lang Høiagaard er en af 98 danskere med ikkeinsulinkrævende type 2-diabetes, der har deltaget i et forsøg, der undersøgte, om sund kost og en aktiv livsstil kan erstatte medicin. Og det kan det.

En times motion 5-6 gange om ugen og sund mad er mindst lige så effektivt som piller. Et aktivt, sundt liv gør patienter til symptomfri borgere uden medicinbehov.

Det viser ny dansk forskning fra TrygFondens Center for Aktiv Sundhed, Rigshospitalet, der i går blev udgivet i et af verdens førende lægevidenskabelige tidsskrifter, The Journal of the American Medical Association.

»Vores data viser, at vi kan vende diabetesbølgen igen. For en stor gruppe patienter kan vi helt fjerne alle deres kliniske symptomer på type 2-diabetes – forhøjet langtidsblodsukker. En praktiserende læge ville sige, at en stor del af forsøgsdeltagerne slet ikke har diabetes længere«, siger ph.d. Mathias Ried-Larsen, gruppeleder ved Trygfondens Center for Aktiv Sundhed.

Statens Institut for Folkesundhed har dokumenteret, at 430.000 danskere vil have type 2-diabetes i 2030 - næsten dobbelt så mange som i dag.

Forskerne inddelte 98 deltagere i en livsstils- og en kontrolgruppe. Alle fik almindelig medicinsk diabetesbehandling og livsstilsråd. Men livsstilsgruppen på 64 personer skulle også motionere og følge en kostplan, så de tabte sig.

Efter 1 år behøvede 56 pct. i gruppen ingen medicin mod 14 pct. i kontrolgruppen.

Personernes langtidsblodsukker var sænket, selv om de fik mindre eller slet ingen blodsukkersænkende medicin.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er opmuntret af studiet.

»Det er så vigtigt som kroniker, at man ikke bare får medicin – men at der også er tilbud om hjælp og støtte til at lægge sin livsstil om. Her spiller motion selvfølgelig en afgørende rolle«, siger hun.

Det åbner for en fremtid, hvor behandlings tilbuddet er langt mere mangfoldigt

Skal tænkes ind i ny handleplan

Henrik Nedergaard, direktør i Diabetesforeningen, kalder studiet »banebrydende«:

»Det åbner for en fremtid, hvor behandlingstilbuddet er langt mere mangfoldigt og skræddersyet til den enkelte med langt større fokus på kost og motion til de motiverede«, siger han og tilføjer.

»Vi skal finde folk med type 2-diabetes tidligere, så vi kan hjælpe dem, inden de bliver alt for syge. Studiet viser jo, at mange nye med diabetes kan reducere medicinforbruget eller helt undgå diabetesmedicin, hvis de får struktureret hjælp med livsstilen. Det skal vi tænke ind i den kommende, nationale handleplan«.

Forsøgsdeltagerne var i snit 55 år og måtte ikke have haft type-2 diabetes i mere end 10 år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Formand for diabeteslægerne, professor Troels Krarup Hansen er også imponeret og kalder studiet »ekstremt spændende og vigtigt«.

»Studiet viser den vigtige lære til alle med type 2-diabetes, at de faktisk selv kan styre deres sygdom og måske reducere medicinbehovet. Men det kræver en meget stor indsats. 5-6 timers motion hver uge vil være nærmest uopnåeligt for mange. Særligt personer, der har spist og ikke har dyrket motion, hvilket har medført sygdommen«, siger han.

Det er første gang på verdensplan, at en livsstilsbehandling med intens motion og sund kost sammenlignes med almindelig medicinsk behandling og dermed viser effekten af livsstilsændringerne. Hverken køn, alder eller vægt kan dermed forklare den store forskel på, om patienterne bliver medicinfri eller ej. Kun den sunde livsstil med meget motion.

»Det ser ud til, at træning og kost er mere effektivt end den medicin, som vi ellers udskriver til patienterne«, siger Mathias Ried-Larsen.

U-turn fra tv videnskabeligt undersøgt

Forsøget følger livsstilsindsatsen, som en række mennesker fulgte i tv-programmet ’U-turn 2’ på DR med sundhedsekspert Chris MacDonald, der blev sendt i foråret.

Professor Bente Klarlund, der er medforfatter til studiet, mener, at behandlingskraften i intensiv livsstil bør komme alle patienter til gode.

»Resultaterne udfordrer vores opfattelse af type 2-diabetes som en sygdom, man aldrig kan slippe af med. Det tyder vores studie faktisk på, at en stor del patienter kan. Men før vi kan sige det med sikkerhed, skal vi undersøge, om effekten holder på sigt og også betyder, at patienterne ikke får følgesygdomme«, siger hun.

Ifølge Mathias Ried-Larsen kan alle nu se, at relativt nydiagnosticerede patienter med type2-diabetes kan få en bedre blodsukkerregulering.

»Diabetes er en sygdom, der hele livet i gennem forværrer reguleringen, så de har på egen krop lært, at de selv kan være med til at kontrollere, bremse eller styre deres sygdom. Den læring bør de selv og hele sundhedsvæsenet bruge aktivt«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forskerne fastslår, at ingen skal stoppe deres medicin, trods livsstilsændringer, uden samråd med egen læge.

Et år efter forsøget stoppede, spiser Tobias Lang Høiagaard fortsat sundt og træner. Men efter samråd med konen kun fire dage om ugen. Motion er tidskrævende med fuldstidsarbejde, to små drenge og en tredje på vej.

»Jeg vil ikke have diabetes igen. Det fylder rigtig meget i mig«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden