0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hpv-vaccinerede drenge kommer ofte fra velstillede familier

Det er i høj grad drenge fra familier med høj indkomst, der bliver vaccineret for hpv, viser ny undersøgelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Ballund/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Ballund/Ritzau Scanpix

Det er i høj grad drenge fra familier med høj indkomst, der bliver vaccineret for hpv. Såvel drenge som piger bør vaccineres gratis, mener læge og politiker.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drenges muligheder for at beskytte sig mod hpv-virusser er tilsyneladende økonomisk betinget.

For mens hpv-vacciner er gratis for piger under 18 år, så skal drenge i samme aldersgruppe betale lidt over 3600 kroner.

Det er i høj grad drenge og mænd fra kommuner, som har høj gennemsnitlig familieindkomst, der indløser en recept på en hpv-vaccine på apoteket.

Det viser en undersøgelse, som Dansk Lægemiddel Informations marketingsfirma DLI MI har foretaget for det danske medicinalfirma MSD Danmark. Undersøgelsen er lavet på baggrund af statistik fra Danmarks Statistik og Sundhedsdatastyrelsen.

Her har man kigget på, hvem der har betalt for at blive hpv-vaccineret i perioden 2009 til 2016.

Når det gælder antallet af vaccinerede, så tager Hørsholm Kommune førstepladsen. Her bliver 23 ud af 1000 mænd vaccineret for hpv.

Alle seks kommuner, der ligger i top, ligger nord for København eller i Nordsjælland, og de er alle blandt de ti rigeste kommuner i landet målt på borgernes gennemsnitlige indkomst.

Vigtigt at tilbyde vaccinen gratis

Resultatet af undersøgelsen kommer ikke bag på Helle Kiellberg Larsen. Hun er afdelingslæge på og leder af Klinik for Kønssygdomme på Bispebjerg Hospital.

»Det var det samme man så, inden hpv-vaccinen blev en del af børnevaccinationsprogrammet for piger«, siger Helle Kiellberg Larsen.

Siden 1. februar har homoseksuelle drenge mellem 15 og 19 år kunne få en gratis hpv-vaccine. Men alle drenge under 18 år bør kunne få vaccinen gratis, mener Helle Kiellberg Larsen.

»Hvis man gjorde vaccinen gratis, vil man samtidig beskytte de piger, der ikke er blevet vaccineret«.

»Så jeg undrer mig stadig over, at hpv-vaccinen ikke kan tilbydes gratis til drenge«, siger hun.

Det gør Liselott Blixt (DF), der er formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg, også.

»Vi skal ikke trække noget ned over hovedet på folk - der kan være visse kulturmæssige eller etiske grunde til ikke at ville vaccineres - men som stat er det vigtigt, at vi tilbyder det, og så kan folk selv vælge til eller fra«, siger hun.

Det har ikke været muligt at få kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Ministeren sagde i marts, at hun er positivt stemt over for idéen om at gøre hpv-vaccinen gratis for drenge under 18 år.

Hun har derfor bedt Sundhedsstyrelsen vurdere, hvorvidt der er grundlag for at gøre vaccinen gratis. Styrelsen er endnu ikke klar med sin anbefaling.

ritzau

Læs mere: