0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Medicin, nu med pesticider: Regeringen vil tillade giftrester i cannabis til alvorligt syge

Det er en absurd situation, siger lægerne til planer om at tillade pesticidrester i cannabis til patienter. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) lover et skarpt fokus på kvaliteten og håber på dansk økologisk produktion. 551 patienter har på seks måneder fået recept på euforiserende topskud.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Den hollandske myndighed for medicinsk cannabis
Foto: Den hollandske myndighed for medicinsk cannabis

Det hollandske firma Bedrocan er indtil videre eneste leverandør af cannabis til den danske forøgsordning. Firmaet kan dokumentere, at der ikke er giftrester i dets produkter.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Stik imod sin hidtidige politik vil regeringen nu tillade, at der er rester af sprøjtegift i de produkter med medicinsk cannabis, der får plads i en kritiseret forsøgsordning, hvor patienter med en recept i hånden kan købe tørrede topskud på apoteket.

Det er konsekvensen af et udkast til lovforslag, som netop har været i høring. De praktiserende lægers faglige selskab vender sig kraftigt mod planerne.

»Det sætter en tyk streg under problemerne med denne ordning og skaber yderligere usikkerhed. Vi har at gøre med en plante med en masse indholdsstoffer, hvis effekt vi ikke kender til bunds, og nu skal vi også forholde os til, at medicinen kan indeholde sprøjtegift. Det er en absurd situation«, siger praktiserende læge Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, DSAM, der forventer, at lægernes opbakning til at udskrive cannabis vil dale yderligere med lovændringen.

Ordningen har været kritiseret fra starten. Den trådte i kraft 1. januar 2018 og er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, der ønskede at tilbyde patienter en vifte af produkter med medicinsk cannabis til at dulme smerter, spasmer og kramper. Det skete efter længere tids pres fra patientgrupper. På baggrund af faglige anbefalinger fra Lægemiddelstyrelsen blev fire grupper valgt ud: patienter med kroniske smerter, sklerose, skadet rygmarv og kræftpatienter, der er plaget af kvalme og opkast efter kemoterapi. Forslaget fra regeringen blev vedtaget trods modstand fra de læger, der skal udskrive recepterne og tage ansvaret for behandlingen.

Lige nu er der i forsøget kun to produkter på apotekerne. Det er bøtter med tørrede topskud fra cannabisplanten, som patienter anbefales at lave urtete af. Myndighederne havde håbet på et bredere udvalg, men på grund af strenge krav i den gældende lov om pesticidfri produktion ser regeringen sig nu nødsaget til at lempe kravet af hensyn til »forsyningssikkerheden« og patienternes ønske om et bredere udbud, som der står i udkastet til lovændringen. Eksempelvis har producenter i Canada ikke kunnet leve op til krav om giftfri dyrkning.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter