Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Over 100.000 danskere står uden fast familielæge

Om blot få år kan over 300.000 danskere stå uden den klassiske familielæge, viser fremskrivning.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I øjeblikket har 105.106 danskere ikke en traditionel familielæge, men er i stedet tilknyttet såkaldte udbuds- og regionsklinikker.

Det viser opdaterede tal, som Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har udarbejdet for Berlingske.

En tredjedel af de praktiserende læger forventes at gå på pension inden for de næste ti år, og en fremskrivning fra PLO viser, at udbuds- og regionsklinikkerne allerede i 2021 kan have over 300.000 patienter tilknyttet.

På klinikkerne er patienterne sikret lægehjælp i områder med mangel på praktiserende læger.

Men de bliver ikke fulgt af den samme læge over flere år, for udbuds- og regionsklinikker har ofte skiftende læger ansat i kortere perioder.

Især folk med livslange sygdomme rammes

Den manglende kontinuitet rammer alle patienter, men især dem med livslange sygdomme som for eksempel KOL, diabetes og visse psykiske lidelser, lyder flere vurderinger ifølge Berlingske.

Ifølge Liselott Blixt (DF), formand for Folketingets Sundhedsudvalg, er en del af problemet, at der kan være intime problemer, som patienter ikke ønsker at fortælle til en fremmed læge.

»Jeg ønsker ikke regionsklinikker, hvor man går hos læger, der kun er ansat i klinikken i kort tid. Det er en nødløsning, som kan fungere, hvis man lige har fået halsbetændelse, siger hun.

Problemet med lægemangel er på ganske få år rykket fra at være en nordjysk udkantsproblematik til at blive landsdækkende.

I Greve Kommune er 1360 patienter tilknyttet en udbudsklinik, og onsdag i denne uge besluttede Region Hovedstaden at oprette to nye midlertidige regionsklinikker for borgere i kommunerne København og Frederiksberg, der har problemer med at få en praktiserende læge.

Al tilgang er lukket på Frederiksberg

På Frederiksberg har alle praktiserende læger lukket for tilgang af nye patienter, og i København er det 98 procent af lægerne.

Camilla Hersom, formand for Danske Patienter, siger, at 'lægemanglen er en udfordring, der underminerer hele den måde, vi har struktureret vores sundhedsvæsen på'.

Hun understreger, at det for patienterne er ligegyldigt, hvem der ejer lægeklinikken.

»Vi synes ikke, at udbuds- og regionsklinikker er dårlige, men vi har set, at der nogle steder er udfordringer, fordi udskiftningen af læger i klinikkerne er så stor, siger hun.

»Den dag, du virkelig kommer til at fejle noget alvorligt, vil en læge, der har fulgt dig gennem flere år, bedre kunne vurdere, om det er noget alvorligt, fortsætter hun.

ritzau

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden