0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forsker: »Jo mere gluten mor indtog under graviditeten, jo større var risikoen for, at hendes barn udviklede type-1 diabetes«

Danske forskere har som de første i verden påvist en mulig forbindelse mellem et højt indtag af gluten under graviditet og barnets risiko for at udvikle type-1 diabetes. Højt glutenindtag er forbundet med dobbelt så stor forekomst af sygdommen, viser studiet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Det tyder på, at gluten under graviditet kan øge risiko for, at barnet får type-1 diabetes.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kvinder skal måske lige overveje en ekstra gang under graviditet, om de skal spise brød eller anden glutenholdig mad.

Danske forskere har for første gang på verdensplan påvist en mulig sammenhæng mellem indtag af gluten, altså mad med rug, byg eller hvede, under graviditet og så en øget forekomst af type-1 diabetes hos barnet.

»Resultatet er helt klart og statistisk signifikant - jo mere gluten mor indtog under graviditeten, jo større var risikoen for at hendes barn udviklede type-1 diabetes sidenhen. Faktisk viser vores studie, at kvinder med et højt glutenindtag under graviditeten havde en dobbelt så stor forekomst af børn med type-1 diabetes sammenlignet med kvinder med et lavt glutenindtag«, siger seniorforsker Julie Antvorskov fra Bartholin Instituttet på Rigshospitalet, der har stået for undersøgelsen sammen med kollegerne Sjurdur Olsen og Thorhallur Halldorsson fra Statens Serum Institut.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts