0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Andelen af rygere i Danmark er steget signifikant inden for de seneste to år, viser den årlige undersøgelse af rygevaner.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Første gang i 20 år: Flere danskere ryger

Prisen på cigaretter skal op. Sådan siger fagfolk på baggrund af årets undersøgelse af rygevaner, der viser, at andelen af rygere er steget markant på to år.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For første gang i to årtier er der en signifikant stigning i andelen af danskere, der ryger. Det viser den årlige undersøgelse af rygevaner blandt 5.017 danskere, som Sundhedsstyrelsen og tre organisationer offentliggør torsdag.

Mens 21,1 procent af befolkningen røg i 2016, var andelen sidste år steget til 23,1 procent. Det svarer til en vækst på 9,5 procent på to år. De seneste to årtier har små sporadiske stigninger afbrudt et generelt fald, men nu er der statistisk sikkerhed for, at kurven over rygerandelen er knækket opad.

Tendensen får et kor af fagfolk til at slå alarm. Politikerne må handle for at få flere til at slukke deres sidste smøg og for at forhindre, at unge mennesker tænder den første, lyder det. Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen peger alle på, at det mest effektive redskab er at hæve afgiften, så prisen på en pakke med 20 cigaretter stiger markant fra det nuværende niveau på omkring 40 kroner afhængigt af mærke.

Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse, kalder tallene for »en katastrofe«.

»Vi har ikke haft skelsættende politiske beslutninger om rygning i årevis. Der bliver ikke brugt nok ressourcer på det. Det er, som om vi har accepteret, at rygning koster de liv, de koster«, siger han.

Rygning er ifølge Sundhedsstyrelsen den »absolut største risikofaktor for sygdom og tidlig død«. Hvert år dør 13.600 af sygdom relateret til rygning såsom kræft, hjertesygdomme og kol, og danskernes rygevaner er en stærkt medvirkende årsag til, at vi har vesteuropæisk bundrekord i levealder. Rygere mister i gennemsnit 10 gode leveår i forhold til personer, der aldrig har røget.

»Vi har et nationalt mål om en røgfri generation i 2030, og hvis vi skal sænke andelen af danskere, der ryger, så skal vi gøre det, der virker. Det handler i særdeleshed om tilgængelighed, det vil sige højere tobakspriser, og at tobak gemmes væk i butikkerne«, siger Christina Ersbøll Ross, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsens enhed for forebyggelse.

Udviklingen er »dybt deprimerende«, siger Charlotta Pisinger, professor i forebyggelse af rygning på Københavns Universitet og overlæge på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Hun peger på, at rygerandelen bliver ved med at falde i Norge, Sverige, Island og andre lande, vi sammenligner os med.

»Vi kan se, hvad der virker i andre lande: høj pris på tobak, gemme tobakken væk, indføre neutrale tobakspakker og flere røgfri områder samt regulering af tobaksindustriens muligheder for at markedsføre deres produkter«, siger hun.

Tallene viser, at det især er flere mænd, der ryger. Andelen for dem er 24 procent, for kvinder 22 procent. Samtidig vil 62 procent af dem, der ryger dagligt, gerne holde op, ligesom 77 procent af dem forgæves har prøvet at kvitte røgen én eller flere gange.

Annonce

På Christiansborg vækker de nye rygetal bekymring. Internt i regeringen er der uenighed om, hvorvidt afgiften på cigaretter skal hæves. De konservative vil have prisen op på 60 kroner, Venstre ønsker, at cigaretter bliver dyrere, dog uden at grænsehandel og salg af illegale cigaretter øges. Derimod konstaterer Liberal Alliance, at ingen afgifter er for lave, og at politikere ikke skal regulære folks adfærd med afgifter, hvis adfærden ikke skader andre.

Uden for regeringen siger Socialdemokratiet, at »en prisstigning ikke er fremmed for os«, mens Dansk Folkeparti afviser at hæve prisen drastisk, men anfører, at en mindre prisstigning kan blive aktuel, hvis det kan gøres uden at ramme socialt skævt, så dybt afhængige lavtlønnede rygere ikke har råd til at spise sundt eller give deres børn fornøjelser.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) advarer mod at reducere diskussionen om rygning til et spørgsmål om pris:

»Der skal en kulturændring til overalt i samfundet for at knække kurven nedad«.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?