Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Vi tager det tilsyneladende for givet, at vi kommer ind på arbejdsmarkedet, hvorefter vi bliver slidt ned«, skriver Bente Klarlund
Foto: Jens Hartmann

»Vi tager det tilsyneladende for givet, at vi kommer ind på arbejdsmarkedet, hvorefter vi bliver slidt ned«, skriver Bente Klarlund

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bente Klarlund: Det er uansvarligt, at nedslidning opfattes som en biologisk nødvendighed

Fysisk efteruddannelse kan forebygge tidlig nedslidning af kroppen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle taler om nedslidning, men færre gør noget ved det. Vi tager det tilsyneladende for givet, at vi kommer ind på arbejdsmarkedet, hvorefter vi bliver slidt ned. Det er bare et spørgsmål om, hvor hurtigt det går. Nedslidningen indebærer, at man skranter, ofte må sygemeldes og til sidst, bemærk retorikken, falder ud af arbejdsmarkedet. Mange politikere har en nagelfast overbevisning om, at det tager 40 år at blive nedslidt. Efter 40 år er man slidt op. Det har ført til et lovforslag om differentieret pensionsalder. Forslaget skiller vandene og er blevet kaldt både sympatisk og økonomisk uansvarligt.

Personligt mener jeg, at det uansvarlige ligger i, at nedslidningen opfattes som en biologisk nødvendighed. Med sundhedsreformen vil man afskaffe sygehusindlæggelser, men ikke sygdomme. Med pensionsreformen vil man sende de nedslidte på pension uden planer om at afskaffe nedslidningen. Når vi lever længere, skal vi naturligvis være længere på arbejdsmarkedet for at sikre velfærdssamfundet, men det kræver jo, at vi ikke bliver syge af at arbejde. En stor gruppe karakteriseret ved ingen eller meget kort uddannelse bliver reelt slidt ned, ikke fordi man automatisk bliver det på 40 år, men fordi arbejdets natur og den livsstil, der er knyttet til det at være ufaglært, slider på helbredet. Malet med en bred pensel får den socialt hårdest belastede gruppe faktisk ikke del i den generelt stigende levealder.

For langt de fleste er det muligt at undgå nedslidning og udskyde skranteårene

Fokus på afskaffelse af nedslidningen indebærer fysisk efteruddannelse. Mange ufaglærte har et ensidigt hårdt muskelarbejde, der slider på kroppen uden at fremme konditionen. Fysisk efteruddannelse er simpelthen nødvendigt i nogle jobkategorier, for at man kan varetage sit arbejde uden udtrætning og tidlig nedslidning.

En usund livsstil bidrager også til hurtig nedslidning på arbejdsmarkedet. Vil man nedslidningen til livs er det derfor nødvendigt, at der fra politisk side skabes rammer, der gør det nemmere for den enkelte borger at leve sundt gennem hele livet.

For langt de fleste er det muligt at undgå nedslidning og udskyde skranteårene. For hvert år man lever længere som følge af sund livsstil, får man rundt regnet 2 år mere, hvor man ikke skranter. Det betyder også, at man kan arbejde længere. Velfærdsstatens fremtid må nødvendigvis indebære et fokus på at afskaffe nedslidningen.
Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden