Opsporingen af nære kontakter til de smittede går alt for langsomt til, at den kan bruges til at bryde smittekæderne. Derfor fejler et centralt ben i strategien med at bekæmpe spredningen af covid-19, lyder det fra flere eksperter.
Opsporingen skal forhindre, at de smittedes nære kontakter spreder sygdommen, inden de selv opdager, at de er inficeret. Det kræver ifølge forskerne, at kontakterne går i selvisolation, højst tre døgn efter at den oprindeligt smittede fik symptomer, og helst kun 48 timer.
Styrelsen for Patientsikkerhed har ingen data for, hvor hurtigt de smittedes nære kontakter isolerer sig. Men ifølge it-iværksætteren Kaare Nørgaard, der arbejder i smitteopsporingen og samtidig forsøger at sælge et bedre system til opsporing til myndighederne, går der som hovedregel meget længere end tre dage.
»Vi er langt bagud. Der går tit seks dage, inden vi får fat i de nære kontakter. Derfor ved vi, at det er for sent, og derfor galopperer epidemien derudad«, siger han.
Ventetiden gælder ikke blot i selve smitteopsporingen. Der har ofte været ventetid på at booke en test og på at modtage svaret. Det er katastrofalt, fordi de smittede inficerer andre to dage, inden de selv får symptomer. Over halvdelen af smitten er således allerede givet videre, når feber, hoste og øvrige tegn på covid-19 melder sig, viser forskningen.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind