0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forstå kontakttallene: Den mere smitsomme B117 har ændret spillereglerne

Efter nye modsatrettede kontakttal tror mange nu, at epidemien er i vækst, mens B117 er blevet mindre smitsom. Det er helt forkert. Læs eksperts forklaring.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn

Vi importerer nye muterede virusvarianter, der smitter mere og er mere modstandsdygtige over for vacciner. Det presser den danske epidemikontrol.

Sundhed

Det er ret mindblowing, det, der sker i øjeblikket«.

Sådan siger Lasse Engbo Christiansen, lektor på DTU Compute, Institut for Matematik og Computer Science, når talen falder på kontakttallet. Og om nogen ved han, hvad han taler om.

Lasse Engbo Christiansen er med i gruppen, der foretager de statistiske beregninger af konsekvenser ved genåbninger og foretager de bagvedliggende beregninger for kontakttal af virusvarianter for Statens Serum Institut.

Desuden sidder han i regeringens faglige referencegruppe, der i januar afleverede en 126 sider lang rapport, der skal hjælpe politikerne med en kommende genåbning, og som dannede baggrund, da de mindste børn i denne uge blev sendt i skole igen.

»Vi har lært, at vi lever i en verden, hvor epidemien kan holdes under kontrol, hvis vi holder aktiviteten nede. Men lige nu stiger kontakttallet, selvom vi borgere ikke har øget vores aktivitet eller slækket på sociale kontakter, afstand og hygiejne den seneste uge. Alene fordi B117 stille og roligt tager over, det er ren matematik og noget, vi fundamentalt skal forstå og vænne os til, for spillereglerne er ved at blive ændret«, siger han.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere