0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sundhedsstyrelsen har regnet på det: Uden Johnson-vaccinen får vi først sidste stik til august

Vaccinen fra Johnson & Johnson bør udgå herhjemme, mener overlæge og ekspert i bivirkninger, efter at EU fastslår sammenhæng med dødelig blodpropsygdom.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Efter dagens udmelding fra Det Europæiske Lægemiddelagentur er det op til Sundhedsstyrelsen at vurdere, hvorvidt Danmark skal benytte vaccinen fra Johnson & Johnson. Billedet her er fra en tidligere vaccination med Pfizer-BioNTech-vaccinen.

Sundhed

Den danske befolkning vil formentlig først være færdigvaccineret mod covid-19 med udgangen af august, hvis Johnson & Johnson-vaccinen tages ud af vaccinationsprogrammet på grund af risiko for en ny livsfarlig blodprop-sygdom.

Det viser en foreløbig beregning fra Sundhedsstyrelsen, som Politiken har set. Tirsdag meldte det Europæiske Lægemiddelagentur, (EMA), ud, at der er fundet en sammenhæng mellem vaccinen og en ny type dødelig blodpropsygdom kombineret med et lavt antal blodplader – ligesom det er tilfældet med AstraZeneca.

Som det første land i verden har Danmark taget AstraZeneca-vaccinen ud af sit statslige vaccinationsprogram. Udrulningen af Johnson & Johnson har været sat på pause i Europa, mens man afventede yderligere undersøgelser af en række dødsfald i USA, hvor 7 millioner mennesker indtil videre har fået vaccinen.

Ligesom det også var tilfældet med AstraZeneca-vurderingen, oplyser EMA, at fordelene ved vaccinen opvejer risikoen for sjældne bivirkninger, og derfor fortsætter Johnson & Johnson nu udrulningen af vacciner til Europa.

Ifølge Doris Stenver, der er tidligere overlæge i Lægemiddelstyrelsen og mangeårig repræsentant for Danmark i EMA’s bivirkningskomite, ligner de to forløb hinanden så meget, at Johnson-vaccinen ikke bør tages i brug i Danmark, forudsat at vi har samme epidemikontrol og fortsat har udsigt til andre vacciner i rigelige mængder.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere