0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

316 i Europa fik blodpropper efter omstridt vaccine

Det Europæiske Lægemiddelagentur mener fortsat, at fordele opvejer ulemper ved Astrazeneca-vaccine.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Leonhard Foeger/Ritzau Scanpix
Foto: Leonhard Foeger/Ritzau Scanpix
Sundhed

Der er 316 personer i EØS-landene, der har fået sjældne blodpropper efter at have modtaget coronavaccinen fra AstraZeneca, skriver Reuters. EØS står for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde og omfatter EU-landene, samt Norge, Island og Liechtenstein, der ikke er en del af EU.

Danmark var det første land til at sætte AstraZeneca-vaccinen på pause for mistanke om kobling til blodpropper. Vaccinen blev sløjfet fra det danske vaccineprogram i april, men den er siden blevet gjort tilgængelig gennem en tilvalgsordning.

Sidst Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) offentliggjorde antallet af sjældne blodpropper blandt personer, der havde fået Astrazeneca-vaccinen, var i april. Siden er der kommet 174 yderligere tilfælde til blandt 19 millioner personer, der har fået første dosis af Astrazeneca-vaccinen.

EMA har set en mulig kobling mellem de sjældne blodpropper og vaccinerne fra Astrazeneca og Johnson & Johnson. Johnson & Johnson-vaccinen, der er kendt for kun at kræve et stik, er også blevet taget ud af det danske vaccineprogram for en mistanke om kobling til blodpropper. Lægemiddelagenturet understreger dog, at fordelene ved vaccinerne fortsat opvejer ulemperne.

Georgy Genov, der er chef for EMA’s sikkerhedsafdeling, har sagt, at forekomsten af de sjældne blodpropper blandt vaccinerede er på samme niveau som tidligere, og at blodpropperne fortsat er ekstremt sjældne. Til gengæld er der færre, der dør i forbindelse med blodpropperne.

Det, mener han, kan være på grund af højere bevågenhed omkring vaccinernes risici blandt de vaccinerede og sundhedspersonalet. Det kan have ført til behandling tidligere i forløbet, når blodpropperne er opstået, siger Genov.

Ritzau