Fedtafvisende madpapir kan være behandlet med krom eller fluor, som er mistænkt for at virke hormonforstyrrende. Det kan du undgå ved at vælge madpapir, som bærer miljømærket Svanen«, lyder det fra Informationscenter for Miljø & Sundhed. Arkiv
Foto: ASTRID DALUM

Fedtafvisende madpapir kan være behandlet med krom eller fluor, som er mistænkt for at virke hormonforstyrrende. Det kan du undgå ved at vælge madpapir, som bærer miljømærket Svanen«, lyder det fra Informationscenter for Miljø & Sundhed. Arkiv

Forbrugerkemi

Madpapir kan afgive skadelige stoffer

Undgå plastik eller papir med skadelige stoffer, når madpakken pakkes.

Forbrugerkemi

Hvad enten madpakken pakkes i papir eller tages med som rester i en plastikboks, er det ikke ligegyldigt, hvilken emballage du bruger.

Det oplyser informationscenter for Miljø & Sundhed, IMS, som blandt andet advarer mod hormonforstyrrende stoffer i visse former for plastik og papirvarer.

»Emballagen kan have betydning for din og dit barns sundhed. For eksempel kan fedtafvisende madpapir være behandlet med krom eller fluor, som er mistænkt for at virke hormonforstyrrende. Det kan du undgå ved at vælge madpapir, som bærer miljømærket Svanen«, siger leder af Informationscenteret, Berit Asmussen.

Fedttæt papir kan være overfladebehandlet Madpapir fremstilles af fibre, der bliver presset tæt sammen i det såkaldte fedttætte papir ved hjælp af mekanisk tryk og/eller kemikalier. Nogle typer af fedttæt papir kan være overfladebehandlet med kemikalier fx silikone- eller fluorstoffer.

Begge stoffer kan udgøre et problem for miljøet, og de fluorholdige stoffer er mistænkt for at have forskellige sundhedsskadelige effekter.

GUIDE

Svanemærket papir er samtidig bedre for miljøet, fordi det er fremstillet af bæredygtigt træ og ikke efterlader skadelige stoffer, når det ender i affaldsbunkerne. Også når du bruger bagepapir, undgår du skadelige stoffer ved at vælge det svanemærkede papir.

Husholdningsfilm er blevet sikker
Gennemsigtig film til madvarerne var udskældt i mange år, fordi filmen var fremstillet af pvc med blødgørere og mistænkt for at afgive skadelige ftalater til maden.

Fødevarestyrelsen har undersøgt alle produkter i både 2008 og 2009, og slår nu fast, at der ikke længere er husholdningsfilm med ftalater på markedet.

»Faktisk er film et bedre produkt end sølvpapir eller aluminiumsfolie, som skader miljøet. Husholdningsfilm er lavet af polyethylen, og det er mere miljøvenligt og skader ikke sundheden«, siger Berit Asmussen.

GUIDE

Sølvpapir eller aluminiumsfolie koster miljøet dyrt, både i produktionen, hvor energiforbruget er enormt, og fordi det tager meget lang tid at nedbryde. Sundhedsmæssigt er papiret heller ikke i top.

»Hvis du bruger aluminiumsfolie sammen med 'sure' madvarer, som for eksempel syltede agurker, kan det opløse aluminium, der dermed kan vandre over i maden. Der skal, efter alt at dømme meget aluminium til, før det i sig selv er problematisk. Men hvis man vil være forsigtig, er det en god idé at undgå at føje aluminium til den daglige cocktail af kemikalier«, siger Berit Asmussen.

Brug plastik med omtanke

Når du bruger husholdningsfilm, så vær opmærksom på, at nogle typer egner sig til visse typer mad og kun skal bruges på bestemte måder. Det kan man læse på pakken, oplyser hun.

»Hvis der ikke står 'egnet til mikrobøgeovn', så skal man ikke bruge det på den måde. Og man skal kun bruge det til den type madvarer, som det er godkendt til«.

GUIDE

Det samme gælder plastikbøtter, som man tager med på arbejde med gårsdagens rester for at varme i mikrobølgeovnen. Bøtterne skal være mærket med et 'egnet til mikrobølgeovn' ud over det kniv og gaffel mærke , som viser at emballagen er egnet til opbevaring af madvarer.

»Ellers kan man hælde maden på en tallerken og lægge en anden over, når man bruger mikroovnen«, lyder rådet fra Berit Asmussen.

LÆS ARTIKEL

Hvad enten det gælder madpakker eller drikkedunke er det klogt at gå en storr buee uden om plastik, der lugter grimt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce