Ulykke. Så galt kan det gå. Her er et eksempel på en kvinde, som fik giftig farve sprøjtet ind i huden, og pludselig var hendes tatovering forvandlet til allergi, hævelser og kløe over det meste af kroppen.
Foto: Privatfoto

Ulykke. Så galt kan det gå. Her er et eksempel på en kvinde, som fik giftig farve sprøjtet ind i huden, og pludselig var hendes tatovering forvandlet til allergi, hævelser og kløe over det meste af kroppen.

Sygdom

Overlæge: 4 ud af 10 har problemer med deres tatoveringer

Antallet af tatoveringsskader er steget eksplosivt inden for de seneste år.

Sygdom

De har ingen praktisk funktion og fungerer først og fremmest som pynt.

Men når et stadig stigende antal danskere underlægger sig tatovørernes farvende nåle, udsætter de samtidig sig selv for risici, der på ingen måde pynter.

LÆS OGSÅ

To epidemiologiske studier, som hudklinikken på Bispebjerg hospital står bag, konkluderer nemlig, at 42 procent af undersøgelsernes cirka 300 deltagerne i større eller mindre omfang døjer med gener fra deres tatoveringer.

Omkring halvdelen af dem har i særdeleshed gener i sollys.

Kløe, rødmen, hævelser og infektioner
Professor Jørgen Serup, overlæge på hudklinikken Bispebjerg Hospital og specialist i tatoveringsproblemer, er overrasket over undersøgelsernes opsigtsvækkende resultater, som i øjeblikket bliver trykt i forskellige videnskabelige tidsskrifter.

»Det er jo gener, som de aldrig ville have i normal hud«, siger Jørgen Serup om den populære kropsudsmyknings følger, der oftest giver sig udslag i kløe, rødmen, hævelser og infektioner.

Undersøgelserne fra Bispebjerg Hospital omfatter dels en række interviews blandt det yngre klientel på hospitalets kønssygdomsklinik. Dels rykkede undersøgelsesholdet ud på de danske badestrande og snakkede med badegæsterne om tatoveringer og solrelaterede problemer med tatoveringerne.

Omfanget boomer
Hverken hos Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut har man overblik over omfanget af tatoveringsskader. Men på Bispebjergs hudklinik – der som den eneste i landet tilbyder standardbehandlinger af såkaldte shave-operationer, hvor huden skrælles af i lag, og pigmentet derefter tages ud – oplever man en klar tendens med flere skaderamte.

»Man kan roligt sige, at vi har oplevet et boom i tilfælde af tatoveringsskader i løbet af de seneste år«, siger Jørgen Serup, der er blandt de førende eksperter på området.

»Og det er bestemt mere, end vi har oplevet tidligere, og det er også en type skader, som vi har langt flere af end mange andre sjældne hudsygdomme, som vi ellers i lægeverdenen tager vældig højtideligt«, tilføjer han.

Flere og flere tatoveringer
Professor Peter Bjerring, der er speciallæge i hudsygdomme og laserbehandling samt cheflæge på Privathospital Mølholm, genkender billedet af det stigende antal tatoveringsskader.

Han peger imidlertid på, at stigningen sandsynligvis hænger samme med, at flere og flere vælger farverige kropsudsmykninger.

»Jeg tror, omfanget stiger procentvis i forhold til antallet, der bliver tatoveret. Og jeg tror, der er mange flere, som får dem lavet nu«, siger Peter Bjerring.

Toppen af isbjerget samlet i vidensbank

Jørgen Serup fra Bispebjerg har på baggrund af den sparsomme viden om områrdet stillet sig i spidsen for at samle og registrere tilfælde af alvorlige tatoveringsskader. På den måde håber han dels at hjælpe de ramte og dels at øge den lægefaglige viden om symptomer og konsekvenser.

I løbet af de seneste cirka tre år har projektet samlet omkring 160 eksempler på alvorlige skader, som omfatter alt lige fra ophævede hudområder og kraftig kløe til dybe sår, der ikke vil hele. I det mest grelle tilfælde var en mand nødt til at få amputeret sit ben.

LÆS OGSÅ

Jørgen Serup forklarer, at det hyppigst forekomne problem på den specialiserede hudklinik er reaktioner på grund af rød tatoveringsfarve, der ofte får huden til at hæve op og skælle. Det klør ulideligt og er i mange tilfælde søvnforstyrrende, forklarer han: »Og når det kommer dertil, er folk totalt ligeglade med selve tatoveringen«.

Men som undersøgelserne fra Bispebjerg og Seruminstituttet indikerer, er det langt fra alle tatoveringsgener, hudlægerne får at se.

»Det, vi ser her, er jo bare toppen af isbjerget. Bag det ligger en masse gener, som de her mennesker aldrig går til lægen med«, siger professoren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce