Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ulykke. Så galt kan det gå. Her er et eksempel på en kvinde, som fik giftig farve sprøjtet ind i huden, og pludselig var hendes tatovering forvandlet til allergi, hævelser og kløe over det meste af kroppen.
Foto: Privatfoto

Ulykke. Så galt kan det gå. Her er et eksempel på en kvinde, som fik giftig farve sprøjtet ind i huden, og pludselig var hendes tatovering forvandlet til allergi, hævelser og kløe over det meste af kroppen.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overlæge: 4 ud af 10 har problemer med deres tatoveringer

Antallet af tatoveringsskader er steget eksplosivt inden for de seneste år.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De har ingen praktisk funktion og fungerer først og fremmest som pynt.

Men når et stadig stigende antal danskere underlægger sig tatovørernes farvende nåle, udsætter de samtidig sig selv for risici, der på ingen måde pynter.

LÆS OGSÅ

To epidemiologiske studier, som hudklinikken på Bispebjerg hospital står bag, konkluderer nemlig, at 42 procent af undersøgelsernes cirka 300 deltagerne i større eller mindre omfang døjer med gener fra deres tatoveringer.

Omkring halvdelen af dem har i særdeleshed gener i sollys.

Kløe, rødmen, hævelser og infektioner
Professor Jørgen Serup, overlæge på hudklinikken Bispebjerg Hospital og specialist i tatoveringsproblemer, er overrasket over undersøgelsernes opsigtsvækkende resultater, som i øjeblikket bliver trykt i forskellige videnskabelige tidsskrifter.

»Det er jo gener, som de aldrig ville have i normal hud«, siger Jørgen Serup om den populære kropsudsmyknings følger, der oftest giver sig udslag i kløe, rødmen, hævelser og infektioner.

Undersøgelserne fra Bispebjerg Hospital omfatter dels en række interviews blandt det yngre klientel på hospitalets kønssygdomsklinik. Dels rykkede undersøgelsesholdet ud på de danske badestrande og snakkede med badegæsterne om tatoveringer og solrelaterede problemer med tatoveringerne.

Omfanget boomer
Hverken hos Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut har man overblik over omfanget af tatoveringsskader. Men på Bispebjergs hudklinik – der som den eneste i landet tilbyder standardbehandlinger af såkaldte shave-operationer, hvor huden skrælles af i lag, og pigmentet derefter tages ud – oplever man en klar tendens med flere skaderamte.

»Man kan roligt sige, at vi har oplevet et boom i tilfælde af tatoveringsskader i løbet af de seneste år«, siger Jørgen Serup, der er blandt de førende eksperter på området.

»Og det er bestemt mere, end vi har oplevet tidligere, og det er også en type skader, som vi har langt flere af end mange andre sjældne hudsygdomme, som vi ellers i lægeverdenen tager vældig højtideligt«, tilføjer han.

Flere og flere tatoveringer
Professor Peter Bjerring, der er speciallæge i hudsygdomme og laserbehandling samt cheflæge på Privathospital Mølholm, genkender billedet af det stigende antal tatoveringsskader.

Han peger imidlertid på, at stigningen sandsynligvis hænger samme med, at flere og flere vælger farverige kropsudsmykninger.

»Jeg tror, omfanget stiger procentvis i forhold til antallet, der bliver tatoveret. Og jeg tror, der er mange flere, som får dem lavet nu«, siger Peter Bjerring.

Toppen af isbjerget samlet i vidensbank

Jørgen Serup fra Bispebjerg har på baggrund af den sparsomme viden om områrdet stillet sig i spidsen for at samle og registrere tilfælde af alvorlige tatoveringsskader. På den måde håber han dels at hjælpe de ramte og dels at øge den lægefaglige viden om symptomer og konsekvenser.

I løbet af de seneste cirka tre år har projektet samlet omkring 160 eksempler på alvorlige skader, som omfatter alt lige fra ophævede hudområder og kraftig kløe til dybe sår, der ikke vil hele. I det mest grelle tilfælde var en mand nødt til at få amputeret sit ben.

LÆS OGSÅ

Jørgen Serup forklarer, at det hyppigst forekomne problem på den specialiserede hudklinik er reaktioner på grund af rød tatoveringsfarve, der ofte får huden til at hæve op og skælle. Det klør ulideligt og er i mange tilfælde søvnforstyrrende, forklarer han: »Og når det kommer dertil, er folk totalt ligeglade med selve tatoveringen«.

Men som undersøgelserne fra Bispebjerg og Seruminstituttet indikerer, er det langt fra alle tatoveringsgener, hudlægerne får at se.

»Det, vi ser her, er jo bare toppen af isbjerget. Bag det ligger en masse gener, som de her mennesker aldrig går til lægen med«, siger professoren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden