Der er fuld valuta for pengene på hyggelige South Harbour Café, der drives af Jamila Mohammedi.
Foto: Finn Frandsen

Der er fuld valuta for pengene på hyggelige South Harbour Café, der drives af Jamila Mohammedi.

Cafeanmeldelser

Fem hjerter: Dansk-marokkansk perle i Sydhavnen er en gave til Københavns cafékultur

Endelig! Cafékulturen, der er præget af fransk bagværk og amerikanske retter, er langt om længe blevet beriget med indslag fra Nordafrika.

Cafeanmeldelser

Mmm. M’semen. De dér sprøde marokkanske pandekager, der syder af fedt, har porøse og samtidig seje lag og er foldede til sirlige firkanter, som kan dyppes i honning eller abrikosmarmelade ...

Kender du dem? Savner du dem? De kan fås i Sydhavnen. Siger det bare.

Og vi taler ikke om, at en lille kebabbiks med laminatborde og neonrør i loftet har udvidet menuen.

Nej, vi taler om en indbydende café, der er drevet af Jamila Mohammedi, og som generøst lader sine marokkanske rødder og madkultur komme besøgende til gode. Derfor kan man blandt caféklassikere som cortado og cheesecake og tidens typiske acai-skål og smoothies nyde hjemmelavede nordafrikanske godbidder.

Og selv om cafeen ligger på det yderste af Enghavevej, lige før man drejer ned ad Ring 2, var der kø langs disken af mødre med babyer, et ældre ægtepar med rullekufferter på slæb og to engelsktalende studerende.

Alle ville de have en bid. Og det forstod vi godt, da vi fik brunchen.

Som var vi i Marokko blev bakkens små retter serveret i mørke keramikskåle, på træfade og flettede kurve.

Foto: Finn Frandsen

Lad os begynde fra midten, hvor en af de bedste omeletter, jeg nogensinde har smagt, ventede: en brandvarm rødgylden, luftig og saftig omgang med en sød og krydret smag af æggemassen, der havde fået selskab af tomat, løg og spidskommen.

Masser af spidskommen. Uovertruffent.

Til venstre stod en skål yoghurt med et sødt knas af kerner på toppen ledsaget af lidt frugt med friskskåret ananas, melon og vindruer, og bakken gemte også på en tyk cigar i form af friskbagt filodej fyldt med ærter, kål, løg og krydderier.

Og så var der jo pandekagerne. Min favorit, m’semen, afslørede, at der må stå rutinerede kræfter i køkkenet på South Harbour Café, for pandekagen var sej i konsistensen, salt, sprød og lækker. Som at få en lille adventsgave på forskud.

Også den anden pandekage, af typen beghrir og lavet på mannagryn, var lige i øjet med luftig, blød og svampet konsistens, så den sugede den søde dyppelse af mandelmel og honning op.

I snart et år har man i Sydhavnen kunnet få en smag af Marokko på den velassorterede, hyggelige cafe lige ved ringvej 02.

I snart et år har man i Sydhavnen kunnet få en smag af Marokko på den velassorterede, hyggelige cafe lige ved ringvej 02.

Og så er jeg slet ikke nået til hummussen, som var så god, at min medspiser, der ellers aldrig rør kikærtemos, slikkede sin skål. Den blev i øvrigt ledsaget af et stykke sprødristet brød og lidt frisk grønt, så der var knas til.

Og hvad drak vi? En helt friskpresset, sød appelsinjuice og øko-filterkaffe, som sagde godmorgen, som om den mente det.

Og var der ikke nogen ligegyldigheder på bakken? Jo. Der var Kærgården i brik og Danbo i plastikindpakning. Totalt overflødigt. Ligesom den enerverende elevatormusik i højtalerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men ellers er det svært at sætte en finger på den marokkansk-danske fusion i Sydhavnen.

Hipnessfaktor

Hvis hyggeligt er hipt, er cafeen godkendt. For her er mere jovialt afslappet end smart, og cafeen virker i det hele taget lidt sammenflikket med frilagte bjælker, sort-hvide fotos på væggene og et sammenrend af møbler, men resultatet er charmerende. Her er masser af bløde velourpuder i dæmpede farver, tændte lys i fine små mokkakopper på bordene, og så er der børnebøger, spil og tegnegrej og høje stole til medbragte børn.

Dyrt vs. billigt

Er du villig til at cykle de ti minutter væk fra Vesterbros travle caféstrøg, får du fuld valuta for bentøjets anstrengelser. Hos South Harbour Café koster en stor latte kun 35 kroner, mens en acai-bowl fås til blot 59 kroner. Og den indbydende brunch står i blot 129 kroner inklusive både friskpresset juice og kaffe. Og så får man ovenikøbet serveret hjemmelavet mad, der ligger fjernt fra cafeernes alfarvej. Og det med et smil.

Dommen

Indehaver Jamila Mohammedi har skabt en perle, der kombinerer rar atmosfære med en original menu og venlig betjening. Hvis man går og savner Marokkos mad- og drikkekultur, vil man juble over mødet med denne café, hvor man kan sidde blødt og rart, mens man drikker myntete og spiser m’semen, der smager lige så godt som dem, du spiste i Fez eller Safi. South Harbour Café er en gave til Københavns cafekultur.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce