Det er efterhånden ikke til at bevæge sig gennem byen uden at risikere at snuble i en eller anden form for hullet bagværk.
Her tænker jeg især på den allestedsnærværende donut, der fås i alt fra frostoptøede og derefter Haribo-slik-pyntede til håndlavede og surdejshævede udgaver, og som af en eller anden for mig dybt ubegribelig årsag er blevet ualmindeligt populær.
Der må andre boller på suppen. Altså af dem med hul i midten. Som den gamle bagel. En kogt og derefter bagt dejcirkel, der er så vanskelig at fremstille, at det aldrig rigtig har været til at fremskaffe et ordentligt eksemplar her i Danmark. Det er en skam, for jeg går meget op i bagels.
De stammer, ligesom jeg, fra de ashkenaziske enklaver i Østeuropa og Rusland, der tog bageltraditionen med sig til De Forenede Stater, da endnu en pogrom skubbede mit folkefærd vestpå. For år tilbage brugte jeg måneder på at finde frem til den bedste bagel i New York, og efterfølgende har jeg så prøvet det samme herhjemme. Uden held. Indtil nu.
For Gud ske tak og lov, endelig findes der et bagelbageri, der rent faktisk tager arbejdet seriøst: Depanneur i Rantzausgade på Nørrebro. Den canadisk-inspirerede québécois-kiosk og deli har allieret sig med Lille Bakery-stifter Jesper Gøtz, og han har brugt fire måneder på at udvikle en surdejsbagel, som hver dag dyppes og bages i baglokalet. Og. Hold. Nu. Op ... hvor de smager!
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind