Foto: Per Morten Abrahamsen
iBYEN

I fire danske byer kan du opleve, hvordan det føles, at dit hjemland er dømt til undergang – bogstaveligt talt

Om 25 år har klimaforandringerne og havet opslugt øgruppen Kiribati og dens 114.000 beboere. Det har sendt en aktivistisk teatertrup på verdensflugt. For at vise os, hvordan det føles at være dømt til flugt.

iBYEN

Man siger, at Bangladesh og Miami er dømt til en fremtid under havets overflade inden næste århundredskifte. Klimaforandringerne, du ved. Nok så skrappe nye klimamål ville ikke kunne forhindre det.

Men for stillehavsøgruppen Kiribati er tidshorisonten 25 år. Maksimalt.

Kiribati er et land og det første, der spås at blive opslugt af vandet i de stigende have. Der bor cirka 114.000 mennesker på hovedøen og de 33 atoller, der i alt fylder 800 kvadratkilometer, og hvis laguner, hvide strande og righoldige dyreliv er berømte.

De tre unge mennesker på det, der ligner en sandrevle på billedet, medvirker i en vandreforestilling, ’Tekeraoi Am Mananga!’, som betyder ’Held og lykke på din rejse’. Den er et samarbejde mellem NextDoor Project, musikeren Akaka Maemae, danseren Kaatita Kabwaba og klimaaktivist Pelenise Alofa fra Kiribati. Ideen med forestillingen er at give tilskueren, for nu at sige det lidt fladt, en fysisk oplevelse af at være på flugt, mens og fordi ens land er på vej ned i et altopslugende mørke. Pelenise Alofa samarbejder med sit lands regering for at finde bæredygtige måder at gå klimaforandringerne i møde på.

’Held og lykke på rejsen’ kan ses, nej opleves, nej leves, i Helsingør, Odense, Aarhus og København. Det er en koreograferet gruppevandring. Publikum går rundt i byerne med musik, fortællinger og instrukser i høretelefonerne. I glimt træder performernes dans, musik og vidnesbyrd frem i byen og møder publikum. I en pressemeddelelse lader NextDoor Project forstå, at man vil kunne mærke »på egen krop«, hvad de ulykkelige mennesker føler, som frygter for deres nærmeste fremtid.

Dansere, musikere og performere fra Danmark og Kiribati.

Pelenise Alofa, der er National Coordinator for The Kiribati Climate Action Network, mener ikke, det er for sent at afhjælpe katastrofen for Kiribatis vedkommende, hverken teknologisk eller politisk.

Verdenshavene forventes ifølge National Oceanic & Atmospheric Administration at stige 0,3-2,5 m i løbet af indeværende århundrede.

Forestillingen vises i Helsingør til 5. august og spiller i Odense 11.-13. august, Aarhus 18.-20. august og København 25.-27. august.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce