Langt størstedelen af kvadratmeterne i Axel Towers er lukkede kontorer, men der er også tilbud åbne for offentligheden. For eksempel baren og restauranten Trio, der ligger på 8., 9. og 10. etage i tårn D.
Foto: Martin Lehmann

Langt størstedelen af kvadratmeterne i Axel Towers er lukkede kontorer, men der er også tilbud åbne for offentligheden. For eksempel baren og restauranten Trio, der ligger på 8., 9. og 10. etage i tårn D.

Fototur på toppen af København: Axel Towers er meget mere end bare en advokatborg

Kom med på en tur rundt i de fem runde tårnes offentligt tilgængelige byrum og en tur op i den nye udsigtsrestaurant, hvor man finder Danmarks måske bedst beliggende toilet.

De har været undervejs i mere end 5 år, Axel Towers, og her i sommer blev de så endelig indviet. Med champagne, skåltaler og royale sakseklip.

Og der har mildest talt været, ja undskyld, tårnhøje forventninger til prestigebyggeriet, der nu rager op i bybilledet mellem Cirkusbygningen og Tivoli. Bygget på den gamle Scalagrund er det meningen, at de 5 runde rustrøde tårne skal bringe liv tilbage til den centrale plads.

Man kunne måske indvende, at når Gorrissen Federspiel, et af Danmarks største advokatfirmaer, sidder på mere end halvdelen af de indendørs kvadratmeter, er der ikke ligefrem de bedste forudsætninger for et boblende byrum.

Men det er trods alt ikke advokatkontorer det hele.

Et af kravene fra Københavns Kommune, da de godkendte byggeplanerne i 2012, var nemlig, at der også skulle være offentligt tilgængelige tilbud, særligt nederst i tårnene, ud mod Axeltorv og ind til den lille byhave mellem tårnene. Derfor er der også åbnet en Starbucks, en smykkeforretning og en chokoladebutik i stueetagen. Inden længe kommer der en Café Dalle Valle. Og så åbner Restaurant AOC en treetagers restaurant og bar, kaldet Trio, øverst oppe i det tredjehøjeste af tårnene.

At kommunen vil sikre sig, at Axel Towers ikke bliver en død plet i byen, hænger nok især sammen med stedets historie.

Der har ligget underholdningsetablissementer på grunden siden slutningen af 1800-tallet, men de fleste forbinder nok adressen med Scala-bygningen. Efter en omfattende renovering finansieret af blandt andre Bent Fabricius-Bjerre slog Scala i 1989 sine art deco-inspirerede døre op for et såkaldt ’livsstilscenter’. Planen var at skabe et sitrende forlystelsespalæ, fyldt med livlige restauranter, barer og butikker.

Men den gik ikke, lad os bare sige det sådan...

Scala blev hurtigt til et underligt spøgelsescenter. På grund af dårlig ventilation hang der en tung frituredunst i hele huset, der var lukkede skodder overalt, og man så den ene konkurs efter den anden. Fra 2008 lå stedet ubenyttet hen, indtil Ejendomsselskabet Norden købte grunden i 2011 for at rive det kun 22 år gamle Scala ned og bygge kontorbygninger i stedet. Året efter begyndte nedrivningen og byggeriet.

Og nu står de her så. Med kontorer, ja, men også en hel del andet.

Restaurant Trio:

Foto: Martin Lehmann

Lad os starte i Restaurant & Bar Trio, som ligger på 8., 9. og 10. etage i tårn D (8. etage er dog forbeholdt selskaber). Herfra kan man se ud over hele byen og – hvis man har synet i orden – helt til Sverige. Indretningen er holdt i mørke nuancer for at indramme udsigten, og de har valgt at have lukket køkken og skruer desuden godt ned for lyset om aftenen, så vinduerne ikke giver genspejl, når det er mørkt.

Foto: Martin Lehmann

Selv på toiletterne har man god udsigt.

Og så kan Trio formentlig som de eneste i Danmark prale af at have Københavns rådhustårn i deres vinskab. Dog kun spejlbillede.

Gårdhaven:

Foto: Martin Lehmann

Gårdhaven, der ligger i første sals højde mellem tårnene, er også åben for offentligheden. Her er bænke, og skovfyr og paradisæbletræer vokser mellem de buede gangbroers støttepiller. Arkitekterne Lundgaard & Tranberg har forsøgt at koble haven sammen med byrummet ved at lægge chaussésten ligesom på Axeltorv og ved at bygge den store hovedtrappe relativt flad.

Foto: Martin Lehmann

Axeltorv:

Foto: Martin Lehmann

Nedenfor byhaven på Axeltorv har Starbucks allerede skabt lidt liv. På den anden side af torvet, i tårnet til venstre for trappen, åbner der inden længe en stor Dalle Valle med café og restaurant.

Hammerichsgade:

Foto: Martin Lehmann

Også chokoladeforretningen Peter Beier har åbnet en butik i stueetagen. Den ligger ud mod Hammerichsgade ved siden af smykkeforretningen Klarlund.

Læs interviewet med køkkenchefen på AOC, Søren Selin, hvor han fortæller om den nye restaurant i toppen af Axel Towers.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce