Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
7. oktober i Pumpehuset vises Niels Arden Oplevs kultiske tv-dokumentar 'Headbang i Hovedlandet', hvorefter metalbandet Illdisposed giver koncert.
Foto: Foto fra filmen

7. oktober i Pumpehuset vises Niels Arden Oplevs kultiske tv-dokumentar 'Headbang i Hovedlandet', hvorefter metalbandet Illdisposed giver koncert.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide til musik på CPH PIX: Jazzet rumvandring, sing-along til tegnefilm og headbangeraften fra hovedlandet

Filmfestivalerne Buster og CPH PIX byder på alt fra filmkoncerter til sing-along-aftner. Ibyen guider dig til 6 musikalske filmevents, du ikke bør snyde dig selv for.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rapper med ryggen mod muren

Det er ikke nemt at være en hvid overvægtig pige i New Jersey, slet ikke når man som Patricia Dombrowski drømmer om at gøre karriere som succesfuld rapstjerne.

Det får man i den grad at mærke i filmen ’Patti Cake$’, som CPH PIX præsenterer i Empire Bio på Nørrebro i samarbejde med webmagasinet Sein – et magasin for unge af unge, og hvor fællesskab og ærlighed er centrale begreber. Filmens hovedperson, Patricia Dombrowski aka Patti Cake$, er en decideret underdog til de hårde street battle-arrangementer, som finder sted rundtomkring i Dirty Jersey. Og haterne, som kalder Patti for Dumbo, står klar til at mose hende, så snart de får chancen.

Patti Cake$
Foto: Foto fra filmen

Patti Cake$

Men med sin egen sære blanding af swag-skrøbelighed og en usvigelig selvtillid lykkes det pludselig Patti Cake$ at sætte modstanderne til vægs. Klædt i xl-tøj og med et tilbagelænet flow statuerer filmens stjerne et modbillede til det anorektiske popideal på en aften, der hylder store drømme, rappe replikker og ikke mindst de tunge hiphopbeats. Er man ikke helt mæt, når rulleteksterne kører, behøver man ikke frygte. Straks efter vil biografscenen nemlig blive indtaget af store pelse og raslende guldkæder.

Patti Cake$ + Sein Live. 29. september kl. 17.00, Empire Bio, Guldbergsgade 29F, Kbh. N. Entré 90 kr. www.empirebio.dk

Jazzmagisk rumvandring

Der venter en astronomisk oplevelse i bogstavelig forstand, når Amager Bio lægger lokaler til en musikalsk rumvandring, der udforsker det lille stjernebeskuende menneskes plads i et overvældende og kolossalt univers.

Den prisvindende ungarske animationsfilmskaber Réka Bucsi, som står bag værkerne ’Symphony No. 42’ (2014) og ’Love’ (2016), der har høstet roser verden over, har i samarbejde med Aarhus Jazz Orchestra udviklet et spritnyt og ambitiøst space-projekt under titlen ’Solar Walk’. En poetisk filmkoncert, der kombinerer den visuelle kosmonautiske rumvandring med lyden af moderne jazz og bigbandmusik.

Bag projektet står også idémanden, forfatteren og komponisten Niels Marthinsen, der sammen med sangskriver og sanger Susi Hyldgaard netop har komponeret det musikalske kunststykke, som ledsager Bucsis sanselige filmsekvenser. Hvis du er en sucker for detaljerige skildringer af det ubegribelige kosmos og storslåede musikalske kompositioner, bør du med andre ord kigge forbi Amager Bio.

Solar Walk. 3. oktober kl. 19.30, Amager Bio, Øresundsvej 6, Kbh. S. Entré 160 kr. www. amagerbio.dk

Stemningsmættede billeder og atmosfærisk strygermusik

Den anerkendte ungarske filminstruktør Béla Tarr er en kunstner, der deler vandene. Der er dem, som betragter ham som fanebærer for en hensygnende filmkunst, og så er der dem, der simpelthen ikke kan holde sig vågne igennem hans utrolig langsommelige værker.

Den tidsudtrækkende disciplin, som Béla Tarr dyrker, fik man for alvor at mærke i 1994, da han udkom med den intet mindre end 7,5 timer lange ’Sátántangó’ og senest i 2011 med den næsten 3 timer lange Sølvbjørn-vindende film ’Hesten fra Torino’.

Til at lægge lyd til de langsomme sekvenser har den ungarske filmkunstner igennem adskillige år haft et tæt samarbejde med en anden ungarsk kunstner, komponisten Mihály Víg. Deres kollaborationer bliver hyldet på Jazzhouse, når CPH PIX giver de interesserede chancen for at opleve Mihály Víg med en til lejligheden særligt sammensat strygekvartet. Deres lydunivers vil blive ledsaget af udvalgte filmklip fra Béla Tarrs indholdsrige bagkatalog.

Du kan blandt andet opleve liveversioner af musikken fra filmværkerne ’Werckmeister Harmonies’ og ’Sátántangó’, hvor den tætte og intense dialog imellem Béla Tarrs stemningsmættede billeder og Mihály Vígs atmosfæriske kompositioner står tydeligt frem.

Mihály Víg m. strygere: Béla Tarr. 4. oktober kl. 20.00, Jazzhouse, Niels Hemmingsens Gade 10, Kbh. K. Entré 150 kr. www.jazzhouse.dk

Kultdokumentar og dødsmetal

Længe før Niels Arden Oplev fik succes med spillefilm som ’Drømmen’ og ikke mindst adaptionen af bestselleren ’Mænd der hader kvinder’, prøvede han kræfter med tv-dokumentaren. Det mundede ud i ’Headbang i Hovedlandet’, hvor han besøgte de tre heavymetalbands Illdisposed fra Aarhus, Nidhug fra Støvring og Infernal Torment fra Silkeborg. En kultfilm om heavyrockens levevilkår i det jyske og samtidig et kærligt portræt af en række ambitiøse scenestærke metalfyre, som i ny og næ også må hjem til mor og vaske sokker. ’Headbang i Hovedlandet’ kan i år fejre 20-års jubilæum, og det fejrer CPH PIX med et metalbrag af en fest i Pumpehuset, hvor Oplev selv introducerer sin dokumentar, før den vises på det store lærred.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og som om det ikke var nok, får spillestedet bagefter besøg af et af de portrætterede bands – nemlig dødsmetalbandet Illdisposed, som i filmen er undervejs med at indspille sit tredje album, ’There’s Something Rotten ... In the State of Denmark’, som i dag bliver fremhævet som et af 1990’ernes bedste danske metalplader. Denne aften står de klar til at blæse publikum omkuld med et skræddersyet sæt med numre fra 90’erne.

Headbang i Hovedlandet + Illdisposed. 7. oktober, kl. 20.00, Pumpehuset, Studiestræde 52, Kbh. V. Entré 190 kr. + gebyr. www.pumpehuset.dk

Syng med på ’Terkel i knibe’

Foto: Foto fra filmen

På den dyre side af årtusindskiftet lagde Anders ’Anden’ Matthesens meget originale og ret så makabre musikalske radioføljeton ’Terkel i knibe’ landets yngre befolkning ned. Af grin. Det populære hørespil blev senere filmatiseret med stor succes, og nu inviterer CPH PIX til en eksklusiv singalong-visning af den efterhånden kultklassiske animationsfilm fra 2004 om teenageren Terkel. Han lever et stilfærdigt liv med sin kæderygende mor og avislæsende far, der kun kan sige »nej«, men en dag tager Terkels tilværelse en drejning, da en overvægtig klassekammerat, der er ulykkeligt forelsket i ham, kaster sig ud fra klasselokalet på 3. sal og dør på stedet. Straks efter begynder en ukendt galning at hjemsøge den usikre skoledreng med grimme trusler i hans kontaktbog, alt imens de to bøller Sten og Saki skubber Terkels gamle Albertslund-ven Jason ud i skyggen.

Der er altså lagt op til en syret og nostalgisk sangaften fyldt med splatterstemning og kras humor, når Cinemateket tilbyder et gensyn med karakterer som Fede Dorrit, duksedrengen Silas og den spritstive onkel Stewart Stardust.

Husk at varme stemmebåndet op hjemmefra, så du kan skråle med på tidsløse evergreens som ’Ta’ og fuck af’ og ’Arne ... Han er for cool’.

Terkel i knibe-singalong. 11. oktober kl. 18.45, Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh. K. Entré 90 kr. www.dfi.dk

Filmkoncert med børnene bag instrumenterne

Det bliver en filmkoncert på børnenes præmisser og for alle sanser, når Pumpehuset i samarbejde med Buster inviterer til visning af fire kortere stumfilmsklassikere. Filmene bliver akkompagneret af livemusik komponeret og spillet af børn og unge – en koncert, der er kulminationen på fire musikgruppers intense og kreative arbejde på workshoppen ’Filmmusik for børn’, som afholdes i dagene op til arrangementet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bagefter showet inviterer journalist Anya Mathilde Poulsen til en debat med instruktører og branchefolk om børnenes arbejde med filmmusikken og om børnene som filmkomponister – i dag og i fremtiden. Er du tosset med film, og har du en lille musikerspire gemt i dig, så burde dette være lige arrangementet for dig.

Filmmusik for børn. 8. oktober kl. 11.30, Pumpehuset, Studiestræde 52, Kbh. V. Entré 15 kr.www.pumpehuset.dk

Se hele programmet på www.cphpix.dk

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer