Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Til Paint Bar drikker man vin og maler et billede. Det foregår to gange om måneden i vinbutikken Smag Først i København. Her kræves ingen malekundskaber, og når det kommer til vin, behøver du kun kunne svare på ét spørgsmål: Rød eller hvid?
Foto: Henriette Dæhli

Til Paint Bar drikker man vin og maler et billede. Det foregår to gange om måneden i vinbutikken Smag Først i København. Her kræves ingen malekundskaber, og når det kommer til vin, behøver du kun kunne svare på ét spørgsmål: Rød eller hvid?

På Paint Bar i København: »Det, der jo i virkeligheden mangler på alle malekurser, er alkohol«

Et lærred, et motiv, tre pensler, seks klatter maling. Og så rigeligt med vin. Det er grundstenene i maleri- og vinkonceptet Paint Bar Copenhagen. Ibyen var med, da der en fredag i oktober skulle males naivistiske efterårstableauer.

Oppe i trækronerne hvirvler højrøde efterårsblade rundt.

Bag dem kan man ane striber af lyseblå himmel. Måske er det omridset af en mørkegrøn skov, der tårner sig op i baggrunden. I skovbunden har nogle af bladene lagt sig som et skarlagenklæde rundt om stammerne.

Men så toner en træstamme frem på lærredet; den ser simpelthen mærkelig ud. Det er noget med grenenes størrelse i forhold til stammen, der ikke rigtig stemmer. Den ligner lidt en tipi. Og er det ikke også, som om stammen er lidt for mørkebrun?

»Ja ... Dit træ har måske nogle proportionsproblemer, det kan jeg godt se. Det ser lidt skævt og rodet ud«. Den kvindelige underviser træder et lille skridt bagud og kigger en ekstra gang på mit maleri.

»Men skævt og rodet er rigtig godt! ’Rodet’ er et ord, jeg kommer til at bruge meget i aften«, fortsætter hun.

Vi er i den lille vinbutik Smag Først på hjørnet af Nørre Farimagsgade og Frederiksborggade. Udenfor er det efterårsmørkt. Regnen trommer på markisen uden for butikken og klasker videre ned på fortovet. Indenfor sidder vi omkring 30 mennesker bænket over for hinanden ved to langborde. Her er vinreoler fra gulv til loft og en skarp belysning fra de industrielle loftslamper.

Det er fedt at lave events på den her måde, fordi du som gæst er aktiv. Du skaber rent faktisk noget

Ved hver plads rundt om bordet er der et lille lærred, tre forskellige pensler og en paptallerken med seks klatter maling. Rød, hvid, blå, grøn, lilla og gul. I midten af lokalet står et stort staffeli med et færdigt maleri. Det forestiller en klynge træer med røde efterårsblade flankeret af den førnævnte lyseblå himmel og mørkegrønne skov. Det er dét tableau, vi er i gang med at male efter.

Malestress og skovbundsdød

»I aften bruger vi tre forskellige pensler: farpenslen, morpenslen og babypenslen«, siger underviseren og henviser til de tre pensler i forskellig størrelse, vi hver især er blevet udstyret med. Hun går roligt rundt og hjælper gæsterne med at ramme den helt rette røde nuance til deres trætoppe. Vi har allerede malet baggrunden. Nu gælder det forgrunden og dens mere sirlige detaljer.

»Men glem nu ikke at drikke vin! Det, der jo i virkeligheden mangler på alle malekurser, er alkohol«, siger hun.

Imens sidder folk dybt koncentreret foran lærrederne. En tjener kredser rundt i lokalet og sørger for, at der aldrig er et tomt vinglas. Der er to slags vin at vælge imellem, rød eller hvid. Og der følger ikke et langt foredrag med nogen af dem. Der bliver bare fyldt høfligt op.

Næste fase handler om at gøre overgangene mellem de forskellige farver endnu mere harmoniske. Det kan vi med fordel bruge morpenslen til, fortæller underviseren, mens en slasket jazzversion af Joni Mitchells ’The Circle Game’ summer ud af højttalerne.

»Men glem nu ikke at snakke sammen undervejs. Skål!«.

Underviseren tager sit idealmaleri under armen og viser det frem på skift, så vi kan granske alle detaljerne helt tæt på. Farveovergangene på hendes maleri ser raffinerede ud. Man tror på skoven.

»Men altså, hvordan man vil lave sine penselstrøg, det er helt op til én selv og éns egen personlighed. Der er ikke på den måde noget rigtigt og forkert«, siger hun.

»Jo, jo, men hun har da vist gået til farveblending«, siger en kvinde lavmælt til sin veninde.

En yngre kvinde til venstre for mig »har malestress«, proklamerer hun. Og man skal være rimelig tjep med penslerne, hvis man skal følge med i underviserens tempo, det vil jeg give hende ret i.

»Jeg synes allerede, jeg er bagud«, sukker hun.

Jeg er også gået lidt død ved skovbunden på mit maleri. Den er egentlig bare et stort hvidt felt lige nu. Jeg har mere lyst til at drikke vin end at nørkle med en morpensel.

»Giv mig dog et sugerør i det her vinglas«, fortsætter hun. Det er ikke noget dårligt forslag.

»Husk nu, at det er en skov, I maler. Der er vist ingen skove, der er så rektangulære, som de er på jeres malerier lige nu. Så jeg tror, vi skal holde en halv times pause, og så skal I drikke lidt mere!«, lyder det fra underviseren.

Amerikansk forbillede

Men hvorfor skal alle egentlig male det samme romantiske motiv hver gang, smukke solnedgange, yndige efterårsskove og den slags?

»På den måde slipper folk for selv at skulle finde på motiver. Så det er egentlig for at gøre det så nemt som muligt og sikre, at alle kan være med. Også selv om man måske ikke lige synes, man har en genial kreativ idé«.

Ordene kommer fra Morten Stahl. Han er medejer af Smag Først i København og Aarhus og idémanden bag Paint Bar Copenhagen og dens jyske ækvivalent. Jeg har ringet ham op for at høre mere om, hvordan ideen til Paint Bar egentlig opstod. Det var på en rejse sidste sommer til Boston, at Morten Stahl opdagede de såkaldte paint bars, som der er en del af i USA. Morten Stahl faldt med det samme for den uhøjtidelige stemning og muligheden for at kunne kombinere tre gode ting: at socialisere, være kreativ og drikke vin. Dét skulle med hjem til Danmark.

I januar afholdt han det første arrangement i butikken i København, mens Aarhus fulgte trop kort tid efter.

»Det er fedt at lave events på den her måde, fordi du som gæst er aktiv. Du skaber rent faktisk noget. Langt de fleste maler det billede, underviseren gennemgår, men nogle skejer også bare ud. Og det skal der være plads til. Man skal kunne drikke vin og male, som det passer én«, siger Morten Stahl.

Paint Bar er ikke et arrangement, man skal tage til, hvis man er på udkig efter et avanceret malekursus med grundig farvelære, perspektivtegning eller minutiøs gennemgang af teknikkerne bag hvert enkelt penselstrøg. Det er heller ikke stedet, hvor der bliver nørdet årgangsvine, druesorter og gæringsprocesser. Det handler først som sidst om at dele en kreativ oplevelse med andre, pointerer Morten Stahl.

Det latterliggjorte geni

Tilbage i vinbutikken er pausen ved at være slut.

Det hele blive mere detaljeret nu, advarer instruktøren, da vi har fundet tilbage til vores pladser. Nu skal babypenslen for alvor i brug, så vi kan male de helt fine nuancer frem på træernes stammer, blade og grene. Det bedste trick til at male et træ med naturtro grene er at gøre håndens bevægelser så flydende og rolige som muligt, forklarer underviseren. Og så bruge en tynd pensel.

»Men så igen, lad være med at stresse over at male grenene og bladene alt for perfekte. Man kan alligevel ikke se detaljerne på afstand«, siger hun.

»Yeah, don’t worry about that«, udbryder en mand skråt over for mig tørt. »Jeg tror sgu, jeg prøver at sælge det til børnenes fodboldtræning i morgen«, siger han til sin borddame.

Ved nabobordet i den anden ende af lokalet er der en anderledes intens stemning. Ikke så meget snak. Tre veninder sidder ved siden af hinanden og maler deres helt egne motiver. En maler et landskab med silhouetter af bygninger i stedet for træer.

»Det er bare ... urban art«, griner hun vrængende, mens Frank Sinatra meget passende synger»I did it myyy way« i baggrunden.

Aftenen er gået ind i sin allersidste malefase. Der skal lægges skygger på træernes øverste blade. Hos de tre veninder er en af dem i gang med en duppeagtig teknik med babypenslen. Bladenes nuancer og skyggespil bliver klattet frem.

»Hold kæft, hvor er det grimt«, udbryder en af kvinderne, da hun kigger på de små dutter, der skal gøre det ud for det lille bundt lyserøde blade helt i toppen af træet på venindens maleri.

Den klatmalende veninde bliver stille lidt. Hun har blikket solidt rettet mod sit lærred. Så nærmest hvisler hun ud mellem fortænderne:

»Men store kunstnere var jo vant til latterliggørelse«.

Paint Bar Copenhagen. 4. nov. kl. 16-19. Vinhandlen Smag Først, Kbh. K.

Billetpris: 400 kr.

Find Facebook-eventet her

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spisesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips

Anmeldelser