Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pernille Østrem har været præst i Stefanskirken på Nørrebro i ti år. Hun er landskendt fra DR 3-realityprogrammet 'Gift ved første blik', hvor hun gav råd og vejledning til unge par i programmets første sæson.
Foto: Mads Nissen

Pernille Østrem har været præst i Stefanskirken på Nørrebro i ti år. Hun er landskendt fra DR 3-realityprogrammet 'Gift ved første blik', hvor hun gav råd og vejledning til unge par i programmets første sæson.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Præst i Stefanskirken om at score i storbyen: »Altså, hvad jeg ikke har set til kirkekaffen, det er ikke småting«

For Pernille Østrem, der er præst i Stefanskirken på Nørrebro, handler det om at lytte til verden og finde inspiration. Her fortæller hun om det bedste - og det værste - ved København.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor skulle vi mødes i Stefanskirken?

»Både mit arbejde og store dele af mit privatliv har sit centrum i og omkring Stefanskirken. Her er jeg kommet i 20 år og været præst halvdelen af tiden. Bygningen har stået der, da den sidste sporvogn kørte forbi, den har overværet begravelser, vielser og dåb. Selv om kirken ligger ud til Nørrebrogade, er her utroligt fredeligt. Ikke nødvendigvis stille. Det kan være, orgelet bruser, måske er 500 børn fra Rådmandsgade Skole midt i ‘Dejlig er den himmel blå’. Og engang kom jeg ind til, at to mænd lå og sloges om guldøl oppe ved alteret. Men indimellem er der ro. Ingen muzak i højtalerne. Ingen brummende espressomaskine. Ingen breaking news. Det er et helle i og fra byen«.

Hvor bor du?

»Jeg bor på bagsiden af Stefanskirken, så det er her, jeg tøffer rundt både i og uden for arbejdstid. Faktisk har jeg ikke nogen cykel. Mit liv er meget i lytte-mode, fordi jeg evigt skal finde inspiration. Det er mit job at samle trådene og sige noget fornuftigt, og det kan jeg kun, hvis jeg lytter til verden. Derfor elsker jeg at overhøre brudstykker af folks samtaler. Og på mit gæstetoilet, der ligger helt ud til vejen, har jeg en bog liggende med citater fra forbigående. Der står sætninger som: ’Ja, for helvede, gu’ er det er mig, der banker på, tror du, det er Thomas Helmig?’, ’Det var en avanceret seksuel ydelse, tror du, det går?’ og ’Er jeg den eneste i klassen, der ikke har fået en abort?’«.

Jeg har oplevet brændende biler og bandekrig på Nørrebro, men jeg har aldrig så meget som fået stjålet min pung

Hvad karakteriserer dit kvarter?

»Forandring. I kirkens 144-årige historie er den gået fra at ligge ved en mark til at være omgivet af nogle af byens mest trendy gader. Da jeg blev født, var det et kvarter med alle de gamle nørrebroere. Nu er befolkningen mere blandet. Nørrebrogade er jo fyldt med mobilforretninger, juvelerer og shawarmasteder, men sidegaderne kommer krybende med nogle stærke idealer. I Jægersborggade ligger der nu en butik, hvor man kan få skræddersyet sine hatte, og der kommer vel snart en handskemager. I kirken bliver børnene ikke kun døbt ældre mainstreamnavne som Vigga og Manfred, men også de mere outrerede som Leif vender tilbage. Så det er en underlig blanding af noget, der er i forandring og en søgen tilbage«.

Hvad er det værste ved kvarteret?

»Det er fedt at se, at man sagtens kan bo en lille familie i en toværelses og samtidig dyrke tagtomater. Men Nørrebro er stadigvæk en broget forsamling. Og der bor rigtig mange, som skal kæmpe utrolig hårdt for at få del i samfundets goder. De, som har en stor gæld, et misbrug eller er vokset op i et hjem, hvor der er ufatteligt langt til tagtomaterne«.

Hvor finder man kærligheden i København?

»For mange er det nok på datingtjenester, så man ikke behøver satse på, at man tilfældigt støder på sit livs kærlighed en aften på Mikkeller. Men når det kommer til at date, tror jeg, at man skal ud at gå. Det kunne være på Assistens, i Nørrebroparken eller Superkilen. Og skal man ud at spise, så elsker jeg det etiopiske sted Asmara på Jagtvej. Det er billigt, og så kan man se, hvordan ens date reagerer på at spise en kæmpe pandekage og velsmagende snask i 12 farver med fingrene. Der er dog ikke så meget at tygge på, så man kan blive helt sulten efter en knasende oblat fra kirken«.

Altså, hvad jeg ikke har set til kirkekaffen, det er ikke småting. Det er jo et totalt godt scoregreb, hvis man har mødt en, der er lidt eftertænksom, at invitere til en kirkekoncert eller en gudstjeneste

Har du et godt tip til de datende københavnere?

»Jeg taler med rigtig mange mennesker, der både har fundet og mistet kærligheden. Og min erfaring siger mig, at man skal involvere sig i græsrods- og frivilligt arbejde – folkekøkken, fodboldklubber, kirken. Altså, hvad jeg ikke har set til kirkekaffen, det er ikke småting. Det er jo et totalt godt scoregreb, hvis man har mødt en, der er lidt eftertænksom, at invitere til en kirkekoncert eller en gudstjeneste. (Men må man godt kysse i kirken?, red.) Ja ja, det gør de i hvert fald lystigt«.

Hvor ville du selv tage en date hen?

»En tur på Assistens. Her ligger folk fra Dansk Vestindien, franske nonner og faldne russiske soldater. Hjertet flyder jo over med historiens gang derinde, og man kan få lov at fortælle sin egen. Og så kommer man måske også til at tænke på, at vi alle en dag skal dø. Livet er kort, så det er bare med at gribe chancen, når den er der«.

Hvor i København keder du dig?

»I 5C. Der er kun få, der råber en dårlig forbindelse op på et fremmedsprog, men ellers taler folk ikke engang i telefon længere. I gamle dage kunne man i det mindste sidde og overhøre, hvilke kønssygdomme folk havde fået hen over weekenden«.

Foto: Mads Nissen

Hvor i byen er du sidst blevet overfuset?

»Det blev jeg en dag, hvor jeg bad en fyr flytte sin bil fra en port, så man kunne komme igennem. Så flippede han helt ud og sagde: ‘Du er mega stresset, slap dog af, kælling’. Så den der roadrage lever virkelig. Men jeg har boet på Nørrebro, siden jeg var 18 år. I 1993 sad jeg som 12-13-årig med mine Doc Martens på til et eller andet ventrefløjsarrangement og hørte skuddene ved 18. maj-urolighederne. Jeg har oplevet brændende biler og bandekrig på Nørrebro, men jeg har aldrig så meget som fået stjålet min pung«.

Hvis du fik en stor pose penge, hvad ville du så forandre i byen?

»Som min kirkeorganist for nylig sagde: »Der er mere brug for Bach end nogensinde« – at børn hører et stykke klassisk musik, at man kan citere et lille digt af Tove Ditlevsen. Alt det, der er beåndet, skal vi værne om. Det, der minimerer meningsløshed og tomhed. Det kræver noget kultur, noget ånd og nogle konfirmander, der nogle gange sidder og keder sig lidt. Man må godt synge, læse og høre ting, man ikke 100 procent forstår«.

Hvor finder man den ånd?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ånden finder man på nogle af de blotlagte facader i byen. Husk Mit Navn har malet på en væg i Søllerødgade, og i Stefansgade hænger et uddrag af Inger Christensens ’Sommerfugledalen’. Det er limen i vores samfund. Og jeg ville bruge pengene på at sikre flere digte på endevæggene, flere klassiske koncerter og orgelmusik transmitteret ud på gaden. Børn skal kunne tilgå kunst, kultur, synge, danse og spille musik, uden at det koster noget, og som vedvarende projekter. Det er ikke nok, at en eller anden fra RUC kommer og spiller basket med nogle rødder i tre måneder«.

Jeg tror, at det kræver en ekstra indsats at gøre det rart og imødekommende, når man bor i lejlighedskomplekser, hvis opgange giver en lyst til at skære sig selv i pulsåren

Hvis du havde en bulldozer, hvad ville du så fjerne?

»Det der 70’er-byggeri med meget små vinduer, der kom efter energikrisen. Der bor vidunderlige mennesker, som har formået at indrette sig så hyggeligt. Men jeg tror, at det kræver en ekstra indsats at gøre det rart og imødekommende, når man bor i lejlighedskomplekser, hvis opgange giver en lyst til at skære sig selv i pulsåren«.

Hvad kunne København lære af udlandet?

»I Rom har man valgt at lade fortiden være blotlagt. Ved Tømmerhavnen har de sat gamle fotografier op, så man kan se, hvordan det så ud før i tiden. Vi kunne godt have flere af sådanne udkigspunkter, hvor vi kunne se, hvordan byen så ud i 1672, før de har bulldozet det hele og smækket lejligheder op, hvor Nicki Bille og Fie Laursen bor over det hele«.

Er der steder i København, hvor du aldrig sætter dine ben?

»Jeg er ret overfølsom over for larm, så man ikke kan snakke sammen. Fair nok, hvis det er på et diskotek, og man er kommet for at twerke. Men ellers synes jeg, det er ret strengt, at man skal sidde og råbe til hinanden og en tunghør bartender«.

Har du et stamsted?

»Når andre henter takeaway på McDonald’s, går jeg på Café Taxa på hjørnet af Humlebækgade og Stefansgade. Der skal jeg have croque madame eller chili con carne. Der er bare lidt for mange borde, så selv om jeg bruger stedet takeaway-agtigt, så er det virkelig slow food. Så tag en bog eller en virkelig lækker fyr med«.

Hvornår har du mest lyst til at flytte fra byen?

»Når jeg har været i sommerhus eller i udlandet og kommer ind ad Hillerødgade og forbi det der metrobyggeri, der har varet i 10.000 år, ser folk spytte på gaden og lugter frituren, så bliver jeg deprimeret. Men det varer sjældent mere end fem minutter, så er jeg igen forelsket i alle byens krummelurer«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad burde overborgmesteren tage fat i?

»Jeg ved godt, at det lyder totalt kommunistpolitisk, men jeg ville ønske, at der blev gjort en aktiv indsats for at sikre, at der var flere billige lejligheder. Han burde sætte nogle kloge hoveder til at undersøge, hvordan man holder diversiteten i København«.

Hvornår får du følelsen af, at du bor i den fedeste by?

»Hver gang jeg ser fremmede hjælpe hinanden. Jeg har en kollega, som har en eller anden leversygdom. Han er præst i en kirke nord for København. Han fik et anfald nede i Holte midtpunkt, hvor der ikke var nogen, der hjalp ham, fordi de tænkte, at han var megastiv. Det sker ikke på Nørrebro. Her får folk sjældent lov at ligge og ralle«.

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips