0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Elisabeth Eibye
Pr-foto: Elisabeth Eibye

Hovedattraktionen på Bambam er det jamaicanske jerk chicken med rice & peas, men man kan også få pomfritter af sødekartofler, coleslaw, friterede madbananer og en vegetarisk udgave af jerk chicken med blomkål.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jerk chicken har ramt København: Nyt spisested på Nørrebro vil lære dig at spise caribisk mad

Bambam hedder Ravnsborggades nye spisested, hvor du kan få rigtig jamaicansk jerk chicken og en Wray & Ting til at skylle det ned med. Men Bob Marley-plakater skal du ikke regne med.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi har efterhånden alt slags mad i København.

Alt fra koreansk kimchi til peruviansk ceviche kan du få, autentiske mexicanske tacos, italiensk spaghetti, tyske wienerschnitzler og japansk sushi. Det hele er der.

Er man typen, der absolut skal finde håret i suppen, kunne man dog godt påpege, at vi fortsat mangler noget fra det caribiske køkken.

I vintermånederne har The Carribean Housewife ganske vist langet varm suppe over disken hos Siciliansk Is i Skydebanegade på Vesterbro, men ellers vrimler det ikke ligefrem med restauranter, der serverer mad fra lande som Haiti, Den Dominikanske Republik og Jamaica.

I London er det totalt mainstream, fordi der er så mange jamaicanere derovre, men her i København har du slet ikke kunnet opstøve caribisk mad

Men måske det ændrer sig nu. I hvert fald er Milan Damjanovic fra Nørrebro-baren Lulu og Oliver Gammelgaard Nielsen, bedre kendt som musikeren TopGunn, gået sammen om at åbne Bambam i Ravnsborggade, hvor man kan få jamaicansk gademad.

»I London er det totalt mainstream, fordi der er så mange jamaicanere derovre, men her i København har du slet ikke kunnet opstøve caribisk mad«, siger Oliver Gammelgaard Nielsen, da vi mødes på det nye spisested.

»Det gør vi nu noget ved«.

Rom med 65 procent

Menukortet er rimelig simpelt, for de ved godt, at københavnerne lige skal lære det caribiske køkken at kende. Hovedrollen bliver spillet af det, der må være Jamaicas nationalret: jerk chicken med rice & peas (95 kroner).

»Dybest set er det bare grillkylling, men kyllingen bliver grillet med en speciel marinade, jerk. Vores jerk består af 18-20 forskellige ingredienser, blandt andet forårsløg, allehånde, ananas og scotch bonnet-chili. Og rice & peas er ris kogt med kokosmælk og bønner«, forklarer Oliver Gammelgaard Nielsen.

Jeg fortalte Oliver, at det her lokale var blevet ledigt, og at der skulle ske noget nyt, og så sagde han, at det var da caribisk mad, vi skulle lave. Så det gjorde vi

Derudover kan man få friturestegte sødekartofler (35 kroner), coleslaw (35 kroner) og de særlige plaintain-bananer (35 kroner).

De har også fået Jamaicas svar på Faxe-Kondi, sodavanden Ting, hjem, ligesom de har den stærke Wray & Nephew-rom på 65 procent stående. Har man lyst, kan man altså også få sig en såkaldt Wray & Ting til sin mad. Red Stripe-øl har de naturligvis også.

Elisabeth Eibye
Pr-foto: Elisabeth Eibye

På Bambam kan man få friturestegte madbananer. De får dem, når de stadigvæk er umodne, og så går der to uger, til de er klar til at spise.

Ingen Bob Marley-plakater

Oliver Gammelgaard Nielsen og Milan Damjanovic kender hinanden fra det københavnske bymiljø. Oliver har lavet musik i mange år, mens Milan har været booker og promoter, drevet natklub og de sidste par år også bar og spisested.

»Vi er begge københavnere og kan rigtig godt lide at gå i byen. Det kunne vi i hvert fald en gang. Nu er vi blevet lidt ældre og er begyndt at få flere tømmermænd«, siger Oliver Gammelgaard Nielsen.

»Nu vil vi hellere sidde og hænge ud på en bar og spise noget god mad«, tilføjer Milan Damjanovic.

Oliver Gammelgaard Nielsen beskriver sig selv som et madmenneske, og han har længe gerne villet lave mad ved siden af musikkarrieren. At det lige skulle være caribisk mad kommer fra hans interesse i reggaemusik og perioder med arbejde i London.

Annonce

Det er caribisk mad, ja, men vi er stadigvæk i København. Vi bruger også grønkål i vores coleslaw

»Vi sad bare og fik en drink. Jeg fortalte Oliver, at det her lokale var blevet ledigt, og at der skulle ske noget nyt, og så sagde han, at det var da caribisk mad, vi skulle lave. Så det gjorde vi«, fortæller Milan Damjanovic

Tidligere husede adressen poke bowl-stedet Maui Poke, som nu er rykket ind i større lokaler på den anden side af baren Lulu. Indretningen er enkel og må siges at være temmelig langt fra fra jerk chicken-blikskurene på Jamaica.

»Det er caribisk mad, ja, men vi er stadigvæk i København. Vi bruger også grønkål i vores coleslaw. Det gør de nok ikke i slumkvarterne i Kingston«, siger Oliver Gammelgaard Nielsen.

»Du kommer heller ikke til at se Bob Marley-plakater herinde. Det må heller ikke blive reggae med reggae på. Det skal bare være et afslappet sted, hvor man kan komme og hænge ud. Og få noget lækker mad«.

Bambam. Ravnsborggade 12D, København N. Åbent 17-22 fra tirsdag til søndag.

Læs mere:

IBYEN

Natural Blue

Stor guide:  Her er sommerens bedste gademad i København

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Rob Palmer / The Whole Fish Cookbook

Fabelagtig pizza, fisk og et nyt ismejeri:  Her er 8 ting, du skal spise, drikke og opleve i juli

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Mie Brinkmann

Ibyens badeguide:  Her er de bedste strande og badesteder i København

Andreas Haubjerg

Nyt liv i gamle kiosker, donuts og ølbar:  Her er 11 nye steder, du skal kende i København

Emma Sejersen

Ibyens isguide:  Hvor får man den bedste is i København? Her er 15 virkelig gode bud

Amass

Fried chicken og Aperol Spritz-afløser:  Her er 7 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i juni

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Maud Lervik/POL

9 steder med udeservering, hvor Politikens anmeldere glæder sig til at spise og drikke denne sommer

Sine Jensen

Manhattan:  Sådan laver du den perfekte udgave af cocktailen, hvor Europa møder De Forenede Stater

Per Folkver

Ibyen guider:  7 grønne udflugter fra København, hvor der er masser af plads

Maud Lervik

'Champagne­vask', 'floor' og 'discofinger':   Her er Ibyens ordbog over slang i natte­livet

Mads Nissen

Old Fashioned:  Vil du være en mester i hjemmebaren, skal du starte med denne klassiker

Joachim Adrian

Pimp dit hjem:  Sådan får du en smuk altan ifølge blomster­dronningen Poppykalas

Philip Ytournel/POLITIKEN

Se listen:  Her er 100 ting, du kan lave uden at forlade hjemmet

Christian Klindt Sølbeck

Stor guide:  Her er 15 af de bedste dansegulve og natklubber i København

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Jens Hartmann Schmidt

18 stop på Enghave Plads:  Vesterbros grønne oase lokker med sol og utallige kaffespots

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Mads Nissen

Ibyen tipper:  Croissantens storhedstid er forbi. Bliver et af disse 6 stykker bagværk arvtager?

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til de saftigste bud

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats 2019:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Peter Hove Olesen

Sådan fanger du en fisk i Københavns Havn

Nyheder

Anmeldelser