Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hovedattraktionen på Bambam er det jamaicanske jerk chicken med rice & peas, men man kan også få pomfritter af sødekartofler, coleslaw, friterede madbananer og en vegetarisk udgave af jerk chicken med blomkål.
Pr-foto: Elisabeth Eibye

Hovedattraktionen på Bambam er det jamaicanske jerk chicken med rice & peas, men man kan også få pomfritter af sødekartofler, coleslaw, friterede madbananer og en vegetarisk udgave af jerk chicken med blomkål.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jerk chicken har ramt København: Nyt spisested på Nørrebro vil lære dig at spise caribisk mad

Bambam hedder Ravnsborggades nye spisested, hvor du kan få rigtig jamaicansk jerk chicken og en Wray & Ting til at skylle det ned med. Men Bob Marley-plakater skal du ikke regne med.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi har efterhånden alt slags mad i København.

Alt fra koreansk kimchi til peruviansk ceviche kan du få, autentiske mexicanske tacos, italiensk spaghetti, tyske wienerschnitzler og japansk sushi. Det hele er der.

Er man typen, der absolut skal finde håret i suppen, kunne man dog godt påpege, at vi fortsat mangler noget fra det caribiske køkken.

I vintermånederne har The Carribean Housewife ganske vist langet varm suppe over disken hos Siciliansk Is i Skydebanegade på Vesterbro, men ellers vrimler det ikke ligefrem med restauranter, der serverer mad fra lande som Haiti, Den Dominikanske Republik og Jamaica.

I London er det totalt mainstream, fordi der er så mange jamaicanere derovre, men her i København har du slet ikke kunnet opstøve caribisk mad

Men måske det ændrer sig nu. I hvert fald er Milan Damjanovic fra Nørrebro-baren Lulu og Oliver Gammelgaard Nielsen, bedre kendt som musikeren TopGunn, gået sammen om at åbne Bambam i Ravnsborggade, hvor man kan få jamaicansk gademad.

»I London er det totalt mainstream, fordi der er så mange jamaicanere derovre, men her i København har du slet ikke kunnet opstøve caribisk mad«, siger Oliver Gammelgaard Nielsen, da vi mødes på det nye spisested.

»Det gør vi nu noget ved«.

Rom med 65 procent

Menukortet er rimelig simpelt, for de ved godt, at københavnerne lige skal lære det caribiske køkken at kende. Hovedrollen bliver spillet af det, der må være Jamaicas nationalret: jerk chicken med rice & peas (95 kroner).

»Dybest set er det bare grillkylling, men kyllingen bliver grillet med en speciel marinade, jerk. Vores jerk består af 18-20 forskellige ingredienser, blandt andet forårsløg, allehånde, ananas og scotch bonnet-chili. Og rice & peas er ris kogt med kokosmælk og bønner«, forklarer Oliver Gammelgaard Nielsen.

Jeg fortalte Oliver, at det her lokale var blevet ledigt, og at der skulle ske noget nyt, og så sagde han, at det var da caribisk mad, vi skulle lave. Så det gjorde vi

Derudover kan man få friturestegte sødekartofler (35 kroner), coleslaw (35 kroner) og de særlige plaintain-bananer (35 kroner).

De har også fået Jamaicas svar på Faxe-Kondi, sodavanden Ting, hjem, ligesom de har den stærke Wray & Nephew-rom på 65 procent stående. Har man lyst, kan man altså også få sig en såkaldt Wray & Ting til sin mad. Red Stripe-øl har de naturligvis også.

På Bambam kan man få friturestegte madbananer. De får dem, når de stadigvæk er umodne, og så går der to uger, til de er klar til at spise.
Pr-foto: Elisabeth Eibye

På Bambam kan man få friturestegte madbananer. De får dem, når de stadigvæk er umodne, og så går der to uger, til de er klar til at spise.

Ingen Bob Marley-plakater

Oliver Gammelgaard Nielsen og Milan Damjanovic kender hinanden fra det københavnske bymiljø. Oliver har lavet musik i mange år, mens Milan har været booker og promoter, drevet natklub og de sidste par år også bar og spisested.

»Vi er begge københavnere og kan rigtig godt lide at gå i byen. Det kunne vi i hvert fald en gang. Nu er vi blevet lidt ældre og er begyndt at få flere tømmermænd«, siger Oliver Gammelgaard Nielsen.

»Nu vil vi hellere sidde og hænge ud på en bar og spise noget god mad«, tilføjer Milan Damjanovic.

Oliver Gammelgaard Nielsen beskriver sig selv som et madmenneske, og han har længe gerne villet lave mad ved siden af musikkarrieren. At det lige skulle være caribisk mad kommer fra hans interesse i reggaemusik og perioder med arbejde i London.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er caribisk mad, ja, men vi er stadigvæk i København. Vi bruger også grønkål i vores coleslaw

»Vi sad bare og fik en drink. Jeg fortalte Oliver, at det her lokale var blevet ledigt, og at der skulle ske noget nyt, og så sagde han, at det var da caribisk mad, vi skulle lave. Så det gjorde vi«, fortæller Milan Damjanovic

Tidligere husede adressen poke bowl-stedet Maui Poke, som nu er rykket ind i større lokaler på den anden side af baren Lulu. Indretningen er enkel og må siges at være temmelig langt fra fra jerk chicken-blikskurene på Jamaica.

»Det er caribisk mad, ja, men vi er stadigvæk i København. Vi bruger også grønkål i vores coleslaw. Det gør de nok ikke i slumkvarterne i Kingston«, siger Oliver Gammelgaard Nielsen.

»Du kommer heller ikke til at se Bob Marley-plakater herinde. Det må heller ikke blive reggae med reggae på. Det skal bare være et afslappet sted, hvor man kan komme og hænge ud. Og få noget lækker mad«.

Bambam. Ravnsborggade 12D, København N. Åbent 17-22 fra tirsdag til søndag.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips