Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Elisabeth Eibye
Pr-foto: Elisabeth Eibye

Hovedattraktionen på Bambam er det jamaicanske jerk chicken med rice & peas, men man kan også få pomfritter af sødekartofler, coleslaw, friterede madbananer og en vegetarisk udgave af jerk chicken med blomkål.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jerk chicken har ramt København: Nyt spisested på Nørrebro vil lære dig at spise caribisk mad

Bambam hedder Ravnsborggades nye spisested, hvor du kan få rigtig jamaicansk jerk chicken og en Wray & Ting til at skylle det ned med. Men Bob Marley-plakater skal du ikke regne med.

iBYEN
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi har efterhånden alt slags mad i København.

Alt fra koreansk kimchi til peruviansk ceviche kan du få, autentiske mexicanske tacos, italiensk spaghetti, tyske wienerschnitzler og japansk sushi. Det hele er der.

Er man typen, der absolut skal finde håret i suppen, kunne man dog godt påpege, at vi fortsat mangler noget fra det caribiske køkken.

I vintermånederne har The Carribean Housewife ganske vist langet varm suppe over disken hos Siciliansk Is i Skydebanegade på Vesterbro, men ellers vrimler det ikke ligefrem med restauranter, der serverer mad fra lande som Haiti, Den Dominikanske Republik og Jamaica.

I London er det totalt mainstream, fordi der er så mange jamaicanere derovre, men her i København har du slet ikke kunnet opstøve caribisk mad

Men måske det ændrer sig nu. I hvert fald er Milan Damjanovic fra Nørrebro-baren Lulu og Oliver Gammelgaard Nielsen, bedre kendt som musikeren TopGunn, gået sammen om at åbne Bambam i Ravnsborggade, hvor man kan få jamaicansk gademad.

»I London er det totalt mainstream, fordi der er så mange jamaicanere derovre, men her i København har du slet ikke kunnet opstøve caribisk mad«, siger Oliver Gammelgaard Nielsen, da vi mødes på det nye spisested.

»Det gør vi nu noget ved«.

Rom med 65 procent

Menukortet er rimelig simpelt, for de ved godt, at københavnerne lige skal lære det caribiske køkken at kende. Hovedrollen bliver spillet af det, der må være Jamaicas nationalret: jerk chicken med rice & peas (95 kroner).

»Dybest set er det bare grillkylling, men kyllingen bliver grillet med en speciel marinade, jerk. Vores jerk består af 18-20 forskellige ingredienser, blandt andet forårsløg, allehånde, ananas og scotch bonnet-chili. Og rice & peas er ris kogt med kokosmælk og bønner«, forklarer Oliver Gammelgaard Nielsen.

Jeg fortalte Oliver, at det her lokale var blevet ledigt, og at der skulle ske noget nyt, og så sagde han, at det var da caribisk mad, vi skulle lave. Så det gjorde vi

Derudover kan man få friturestegte sødekartofler (35 kroner), coleslaw (35 kroner) og de særlige plaintain-bananer (35 kroner).

De har også fået Jamaicas svar på Faxe-Kondi, sodavanden Ting, hjem, ligesom de har den stærke Wray & Nephew-rom på 65 procent stående. Har man lyst, kan man altså også få sig en såkaldt Wray & Ting til sin mad. Red Stripe-øl har de naturligvis også.

Elisabeth Eibye
Pr-foto: Elisabeth Eibye

På Bambam kan man få friturestegte madbananer. De får dem, når de stadigvæk er umodne, og så går der to uger, til de er klar til at spise.

Ingen Bob Marley-plakater

Oliver Gammelgaard Nielsen og Milan Damjanovic kender hinanden fra det københavnske bymiljø. Oliver har lavet musik i mange år, mens Milan har været booker og promoter, drevet natklub og de sidste par år også bar og spisested.

»Vi er begge københavnere og kan rigtig godt lide at gå i byen. Det kunne vi i hvert fald en gang. Nu er vi blevet lidt ældre og er begyndt at få flere tømmermænd«, siger Oliver Gammelgaard Nielsen.

»Nu vil vi hellere sidde og hænge ud på en bar og spise noget god mad«, tilføjer Milan Damjanovic.

Oliver Gammelgaard Nielsen beskriver sig selv som et madmenneske, og han har længe gerne villet lave mad ved siden af musikkarrieren. At det lige skulle være caribisk mad kommer fra hans interesse i reggaemusik og perioder med arbejde i London.

Annonce

Det er caribisk mad, ja, men vi er stadigvæk i København. Vi bruger også grønkål i vores coleslaw

»Vi sad bare og fik en drink. Jeg fortalte Oliver, at det her lokale var blevet ledigt, og at der skulle ske noget nyt, og så sagde han, at det var da caribisk mad, vi skulle lave. Så det gjorde vi«, fortæller Milan Damjanovic

Tidligere husede adressen poke bowl-stedet Maui Poke, som nu er rykket ind i større lokaler på den anden side af baren Lulu. Indretningen er enkel og må siges at være temmelig langt fra fra jerk chicken-blikskurene på Jamaica.

»Det er caribisk mad, ja, men vi er stadigvæk i København. Vi bruger også grønkål i vores coleslaw. Det gør de nok ikke i slumkvarterne i Kingston«, siger Oliver Gammelgaard Nielsen.

»Du kommer heller ikke til at se Bob Marley-plakater herinde. Det må heller ikke blive reggae med reggae på. Det skal bare være et afslappet sted, hvor man kan komme og hænge ud. Og få noget lækker mad«.

Bambam. Ravnsborggade 12D, København N. Åbent 17-22 fra tirsdag til søndag.

Læs mere:

IBYEN

Christian Klindt Sølbeck

Stor guide:  Her er 15 af de bedste dansegulve og natklubber i København

Minimer (PR), Darcy's Kaffe (Louise Herrche Serup), Lille Petra Café (PR) og Burger Shack (Ivan Boll)

Burgerdarling og et forladt vandværk:  Her er 7 nye steder, du skal kende i København

Martin Slottemo Lyngstad

Sauna, kolde gys og dyp i kulden:  Den store guide til vinter­badning i København

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 10 folkekøkkener i København

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Jens Dresling

København gemmer på 46 øer. Hvor mange af dem kender du?

Sunor Wind/Unsplash

Bliver det årets store madtrend?  Her er 8 ting, du skal spise og drikke denne januar

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Jacob Ehrbahn

Stor guide:  Her er Københavns bedste værtshuse og barer ifølge 17 kokke og madnørder

Foto: Kåre Viemose, Tor Birk Trads, Finn Frandsen & Mads Nissen

Sublime mesterværker og hysterisk begejstring:  Her er de bedst anmeldte restauranter i Danmark i 2019

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Mads Nissen

Ibyen tipper:  Croissantens storhedstid er forbi. Bliver et af disse 6 stykker bagværk arvtager?

Peter Hove Olesen, Martin Lehmann & Louise Herrche Seerup

Cocktails, burger, kaffe og kager:  Her er Københavns bedst anmeldte cafeer og barer i 2019

Lars Krabbe

Få overblikket:  Her er alle stederne, du skal kende i Kødbyen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Peter Hove Olesen

10 timer i Valby:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns Hollywood

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Miriam Dalsgaard

Ibyens gadeguide:  I Nørrebros globale sidegade kan du spise og udforske hele verden

Lasse Kofod

Udforsk byen:  Her bør du kigge ind, når du kører de 17 stop med Københavns nye metroring

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Nyheder

Annonce

For abonnenter