Foto: PR, Manfreds: Mikkel Heriba
Guider

Guide: Her skal du gå hen, hvis du vil drikke læskende naturvin og spise lækre snacks i København

Ibyen har drukket tænderne blå i naturvin og guider her til steder, hvor du kan gøre det samme.

Guider

Nogle mener, at det er sur gummistøvle på flaske. Andre synes, at det er raffineret og spændende som intet andet.

Naturvin.

Men uanset hvad man måtte mene om den omstridte vin, der ikke indeholder tilsætningsstoffer som svovl og er gæret naturligt, er det ikke til at komme uden om, at den i løbet af de senere år er blevet uhyre populær.

Vi har her samlet et udvalg af de bedste steder, der skænker naturlige vine og serverer god mad til. Skål!

Manfreds & Vin

Den lille, intime restaurant og vinbar på Jægersborggade var et af de første steder i byen, der satsede på naturlige vine.

Det var Christian Puglisi og Kim Rossen, folkene bag Michelin-restauranten Relæ, der ligger lige ovre på den anden side af gaden, som åbnede Manfreds i 2010 med målet om at lave et billigere og mere rustikt sted.

På det overordentligt store vinkort er der flasker fra 375 kroner og så op til et par tusinde. Hvis ikke man helt kan overskue de mange forskellige muligheder, står tjenerne selvfølgelig klar til at hjælpe.

Maden er inspireret af det nynordiske, men med indslag fra andre køkkener, ikke mindst de sydeuropæiske. Helt i den uformelle ånd er der lagt op til, at man bestiller en mase små retter, som man så deler. Man kan for eksempel bestille et udvalg af syv retter udvalgt af kokken til 285 kroner.

Manfreds & Vin. Jægersborggade 40, København N. www.manfreds.dk

Ved Stranden 10

Det kan nærmest ikke blive mere centralt. Vinbaren Ved Stranden 10 ligger, jeps, på Ved Stranden nummer 10 med udsigt til Christiansborg og kanalerne.

På lune dage kan man med fordel sætte sig udenfor og nyde et glas, men de har også nogle flotte, lyse lokaler med flaskerne stående fremme på reoler.

At flaskerne står fremme er der en god grund til. Ved Stranden 10 opererer nemlig ikke med vinkort, men opfordrer i stedet gæsterne til sammen med tjenerne at gå på opdagelse i flaskerne. Der er omkring 10 til 15 vine på glas, som skifter hver måned, så de er tilpasset årstiden, og som ligger til mellem 40 og 200 kroner.

Hos Ved Stranden 10 er det vinen, det handler om. Men de serverer dog også mad til både frokost og aften, og så har de et bræt med forskelligt charcuteri og ost.

Ved Stranden 10. Ved Stranden 10, København K. www.vedstranden10.dk

Den Vandrette

Den Vandrette ligger lige ud til havnen, så også her man kan sidde ude og nyde sin vin til duften af salt og lyden af bølgeskvulp.

Og det er egentlig ret passende. For den lille vinbar på Havnegade, lige på hjørnet til Nyhavn, får simpelthen sine vine sejlet ind med en vaskeægte vinddrevet skonnert, så de ikke bliver forstyrret på rejsen.

De forkælede vine er hovedsageligt, men ikke udelukkende, naturlige. Den Vandrette har altid omkring ti vine på glas, som vel i gennemsnit ligger til 90 kroner. Flasker fås ned til 275 kroner og så selvfølgelig opefter.

Man kan altid købe en eller flere varme retter, som skifter regelmæssigt og koster omkring 100-150 kroner. Det kan for eksempel være lammeskank med knoldselleri, indisk butter chicken eller citron-spätzle – der er tilsyneladende ingen rammer eller regler, ud over at det helst skal være lavet på økologiske, lokale råvarer og så selvfølgelig gå godt sammen med et glas eller to.

Er man kun lidt lækkersulten, har de også mindre retter, charcuteri, oste og oliven.

Den Vandrette. Havnegade 53A, København K. www.denvandrette.dk

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ancestrale

Méthode ancestrale er en bestemt måde at lave mousserende vin på, hvor gæringen er naturlig. Det er den ældste kendte metode til at lave bobler på og går helt tilbage til 1500-tallet.

Det er imidlertid også navnet på en ny vin- og spisebar på Oehlenschlægergade med masser af naturvin. De har en kælder med godt 200 vine, hvoraf de fleste af dem sælges på glas. Hver dag tilbyder de også en efter-arbejde-vinsmagning fra 15-18, hvor man kan smage tre vine for 100 kroner. Vinene skiftes løbende ud, og ifølge dem selv vælger de ud fra »fornuft«.

»Fornuft i den forstand, at arbejdet i marken og arbejdet i vineriet stemmer overens med smag og pris i flasken«, som der står på hjemmesiden.

Ancestrale har altid fem retter på menuen, som koster 95 kroner hver eller 375 kroner for alle fem. Maden er sæsonbaseret comfort food inspireret af de steder, de tre bagmænd tidligere har arbejdet: 108, Noma, Radio, Studio og Ved Stranden 10.

Ancestrale. Oehlenschlægergade 12, København V. www.ancestrale.dk

Gaarden & Gaden

På Nørrebrogade, mellem schawarmabarer, kiosker og cykelsmede og lige over for Assistens Kirkegård, ligger Gaarden & Gaden. Det er en kombineret café, restaurant og vinbar, som fokuserer på økologi og naturlige vine.

De har mindst 100 forskellige vine på kortet, og der bliver jævnligt føjet nye til. Hjemmeimporterede flasker fås til priser fra ca. 350 kroner og opefter, mens druesaften også sælges glasvis til fordelagtige priser. Ofte inviterer bar-ejerne til naturvinsmagninger, hvor fire til fem smageglas koster 100 kroner. Et oplagt mulighed for at smage sig rundt i de forskellige nuancer af naturvinens forunderlige verden.

Køkkenet serverer fire retter for 245 kroner, en dagens ret og friske østers, hvis det er det, der trækker. Man kan naturligvis også købe små snacks, mens der i morgentimerne serveres en ordentlig kleppert af en croque madame.

Gaarden & Gaden. Nørrebrogade 88, København N. www.gaaga.dk

La Banchina

La Banchina betyder havnebro på italiensk, og vinbaren af samme navn på Refshaleøen har rent faktisk ikke bare én, men hele tre havnebroer, hvor man kan sidde i rolige, billedskønne omgivelser og drikke sin vin. Regner det, kan man også sætte sig indenfor i det rustikke skur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er folkene bag Il Buco og Alimentari, der har åbnet La Banchina som en »havneknejpe«. En »drikfældig solplet ved vandet«, som de selv formulerer det. Hvor meget sømandsbrovtende knejpestemning, der reelt set kan være over et sted, der serverer økomad og naturvin, kan måske diskuteres. Men sikkert er det i hvert fald, at det er et godt sted, hvis man fisker efter morgenmad, frokost eller en god aften med naturligt gæret druesaft.

Menukortet er let at overskue og udgøres af en håndfuld retter, der primært består af fisk, skaldyr og grøntsager. De mindre retter koster cirka 100 kroner, og de større går til omkring 150. Vinen er italiensk.

La Banchina. Refshalevej 141A, København K. www.labanchina.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce