0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ibyen guider: 5 steder at gå tur i København uden at rende ind i en masse mennesker

Jo, du må gerne gå en tur. Men gør det langt fra andre mennesker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Den Gule By aka 'Lille Vesterbro' mellem Vasbygade og godsbanen ved H.C. Ørstedsværket er et godt sted til en gåtur uden særlig mange mennesker.

Guider

Det er svært.

Du sidder i din etværelseslejlighed på hvad der føles som 100. døgn, altanen bliver først sat op i 2021, og for at gøre tingene værre er solen begyndt at skinne ind gennem samtlige vinduer.

Foråret har meldt sin ankomst, og selv om indendørs-tanning måske nok er en ting, er det ingen reel substitut for frisk luft og røde kinder. Du vil ud at gå, og det må du – indtil videre – også godt.

Problemet er, at andre københavnere har fået samme indskydelse. Søerne er overrendt af spadserende (og nu må man kun gå med urets retning), og Amager Strandpark er fyldt med mennesker i en sådan grad, at rigspolitichefen har varslet skrappere tiltag, hvis det fortsætter. Det er alvor nu, og helt ærligt: Så fedt er det altså ikke at gå rundt om Søerne.

Du kender Amager Fælled, Utterslev Mose og byens mange parker. Her giver Ibyen overblik over 5 – mere eller mindre – oversete steder i København med åbne vidder, hvor man stadig kan trække vejret frit.

1 Ruten med gravsten

På kanten af Vesterbro og Valby finder man Vestre Kirkegård, som med sine 54 hektar er landets største af slagsen.

Kirkegårdens mest berømte specialafdeling er forbeholdt såkaldte fortjenstfulde personer, som altså har ydet en særlig indsats for det danske samfund.

Philip Davali
Foto: Philip Davali

Gravsted: Edith Olsen. Tidligere statsminister Anker Jørgensen blev stedt til hvile ved søen, kaldet Det Røde Hav, på Vestre Kirkegård. Her ligger han side om side med fortidens store socialdemokrater, blandt andre Thorvald Stauning og Jens Otto Krag

Her er venstreorienterede politikere som Anker Jørgensen, Th. Stauning og Jens Otto Krag alle stedt til hvile ved søen, som meget passende har fået kaldenavnet Det Røde Hav. Men også de lindebeplantede hovedalleer gør kirkegården et besøg værd.

Men husk: Hold afstand. Har mange mennesker fået samme idé som dig, tag da videre til et af de andre punkter på listen.

2 Ruten med tog

Ikke langt fra kirkegården ligger et i sandhed overset sted i København: DSB’s gamle værkstedsareal ved Otto Busses Vej, også kendtsom Den Gule By eller Jernbanebyen. I 1909 åbnede De Danske Statsbaner deres nye store centralværksted, og der har det ligget lige siden. Men der er nye tider på vej.

Cathrine Kjærø Ulf Ertmann
Foto: Cathrine Kjærø Ulf Ertmann

For ved det seneste kommunalvalg meldte overborgmester Frank Jensen ud, at han havde planer om at opføre Lille Vesterbro på en del af området, efter at DSB begyndte gradvis at flytte værkstedsanlægget til Næstved.

Her skal bl.a. opføres nye studieboliger. Men indtil det sker, har man stadig mulighed for at opleve en unik industrikultur med smukke trælader fra 1900-tallet, den lille samling funktionær- og arbejderboliger (Den Gule By) og de store værkstedshaller.

Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Overborgmester Frank Jensen har en plan om en ny bydel i København: Lille Vesterbro. Den skal bygges på det gamle baneterræn mellem Vasbygade og godsbanen ved H.C. Ørsted Værket. 

DSB arbejder imidlertid stadig på området, og der bor også mennesker i Den Gule By. Så udvis omtanke, når du færdes i området.

3 Ruten med dyr og planter

I Sydhavnen finder man Sydhavnstippen, et unikt naturområde, og det endda kun 20 minutters cykeltur fra Rådhuspladsen.

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

’Tippen’ er der altid højt til himlen, og med det varierede dyre- og planteliv er man garanteret en særlig naturoplevelse – i hvert fald efter københavnerforhold.

Her kan man opleve græssende får, heste og køer, og hvis man er heldig, kan man øjne nogle af de mange forskellige fuglearter, som er blevet spottet på Sydhavnstippen gennem tiderne – husk kikkert! Med områdets 50 hektar burde der være plads til både dig og mig.

4 Ruten med krigshistorien

Fra Avedøre i syd til Utterslev Mose i nord slanger Københavns historiske bygningsværk sig med sine små 15 kilometer. Som en dansk udgave af Den Kinesiske Mur.

Annonce

EHRBAHN JACOB
Foto: EHRBAHN JACOB

Vestvolden blev opført som en del af den enorme befæstningsring, som skulle sikre landets overlevelse i kølvandet på det sviende nederlag til tyskerne i 1864.

Efter omfattende genoplivning finder man i dag foruden voldgraven de mange bunkere og underjordiske grave, et omfattende grønt rekreativt område, som kan bruges, næsten som man ønsker; til løbeture, cykelture eller, hvis karantænetiden heller ikke har ansporet til nyfunden motionslyst hos dig, bare til at hænge ud på – solo, naturligvis!

5 Ruten uden turister

Okay, hemmeligt er Strøget ikke. Og Københavns gågade ligger da næsten altid på førstepladsen over indfødtes hadesteder i byen med de sløje tøjforretninger og tvivlsomme china-boxes.

Men modsat Søerne og Københavns mange parker har coronavirussen haft en katarsisk virkning på den ellers så menneskefyldte hovedgade: Her er fuldstændig øde for tiden.

Gregers Tycho
Foto: Gregers Tycho

København er mærket af de nye regler for færdsel i det offentlige rum i forbindelse med coronavirus. Strøget i København.

Så hvis du vil have et glimt af et postapokalyptisk bybillede i bedste Cormac McCarthy-stil, er Strøget et godt bud. Man kommer helt til at savne den kvalmende lugt af churros og de store folkeskolegrupper, som defilerer ind og ud af New Yorker og Pieces.

Læs mere:

IBYEN

Thai. Indisk. Etiopisk. Mexicansk:  Vi spurgte 10 københavnere, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Martin Slottemo Lyngstad

Den store guide til vinter­badning i København

Ibyen guider:  15 nye spisesteder i København, du gerne vil kende

Ibyen guider:  Den ultimative guide til dig, der vil på svampejagt i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Jens Dresling

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i oktober

Emma Sejersen

Cheap Eats 2020:  De bedste måltider i København til max 100 kr.

Peter Hove Olesen

Sådan fanger du en fisk i Københavns Havn

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier