0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ibyen guider: Her er 7 af Københavns helt særlige træer, du kan udforske på din gåtur

Tag på solosightseeing blandt byens særlige træer. Og husk at holde afstand.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver
Foto: Per Folkver
Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi begynder med råd nummer et: Følg nu anbefalingerne, og bliv hjemme. For vores alle sammens skyld.

Og så tænker du alligevel: Må jeg så aldrig nogensinde bevæge mig udenfor? Og jo, det må du ind til videre godt. Det er godt med frisk luft til hjernen, men en gåtur behøver hverken involvere dine seks nærmeste venner eller i det hele taget tæt kontakt med andre. ​

Ibyen har et risiko- og menneskefrit alternativ til dig: Tag på solosightseeing blandt de mest ikoniske og historiske træer, der findes i København.​

På det interaktive ’Københavnerkort’ har Københavns Kommune nemlig samlet information om de af byens træer, som betyder noget helt særligt.

Med hjælp fra nomineringer af byens borgere kommunen udnævnt flere end 3.000 træer som ’ikoniske’. Vi har udvalgt 7 af de bedste. Og husk nu: Hold afstand til hinanden derude!

1Hestekastanjerne ved Vandkunsten​

Indrømmet, så grønt ser det ikke ud endnu. Men der går ikke lang tid, før forårsblomsterne folder sig ud. Inde i den ældste del Københavns middelalderby, på det lille torv Vandkunsten, troner to kæmpetræer, der ifølge Københavns Kommunes træeksperter har både arkitektonisk og biologisk værdi, ligesom de har en særlig betydning for mikroklimaet og giver »sanselige oplevelser«.

Lars Hansen
Foto: Lars Hansen

Selve træarten hestekastanje, som træerne her er, kom til Danmark i 1721, hvor den til at begynde med blev plantet til pynt i parker og dyrehaver. Senere begyndte man også at plante dem i skove og langs veje, hvorfor det er blevet almindeligt at se denne art på alléer. Træet kan blive op til 30 meter højt – og dets blomster 30 centimeter lange.

Fun fact: Er al opvaskemidlet i supermarkedet blevet hamstret? Faktisk kan du vaske hår, hænder og tallerkner i kastanjer – det fungerer nemlig fremragende som sæbe, fordi de indeholder stoffet saponin, der virker fedt- og olieopløseligt.

2Robinien på Thorvaldsens Plads​

Normalt er Thorvaldsens Plads foran Slotsholmen samlingssted for alt fra loppemarkeder til demonstrationer. Men i disse dage er der tomt.

Noget, du dog kan være sikker på at finde året rundt, er denne robinie. Og det kan du i mange år endnu. For ingen af de træer, Københavns Kommune har udnævnt som ikoniske – herunder denne – må nemlig fældes uden politisk godkendelse.

En robinie (eller en Robinia pseudoacacia, om man vil) er et løvfældende træ, der kan blive op til 30 meter højt. Træet stammer fra Nordamerika, og da vi tog det til os i Danmark, var det – ligesom hestekastanjen – som prydplante i haver og parker, som betyder, at den blev plantet for primært udseendets skyld.

3Platantræet på Gråbrødretorv​

Platantræet her på Gråbrødretorv har levet et langt og hårdt liv: Det spirede frem i 1902 og kæmper nu mod alderdommen. Det er nemlig begyndt at rådne indefra.

Men det står altså endnu – og det takket være kommunen, som gør alt, hvad de kan for at holde det i live. Man estimerer, at platantræet har op til 50 år tilbage at leve i.

Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Platantræet bliver 18-20 meter, og du kan kende det på barken, der afskaller i store flager, og sine brunlige og kuglerunde blomster.

Faktisk hører træet ikke til ét bestemt sted, hvorfor det af Naturstyrelsen er blevet kaldt det »bedste bud, vi har på en repræsentant for globaliseringen og det moderne samfund«. Det opstod nemlig som en krydsning mellem amerikanske og orientalske plataner, som man formoder fandt sted i Spanien for mange, mange år siden.

4Lindetræerne i krydset mellem Guldbergsgade og Sjællandsgade​

Der er heldigvis ikke længere sne på den gruppe af lindetræer, der skærmer for trafikken i krydset mellem Guldbergsgade og Sjællandsgade. Og tager du slentreturen fra krydset og videre ned ad Sjællandsgade, vil du se, at vrimlen af træer fortsætter.

Lindetræet har været i Danmark i mere end 9.500 år og er ganske ombejlet – faktisk er det så populært, at menneskers brug flere gange har truet med at udrydde det.

Du skal dog vente lidt endnu, før du ser lindetræerne i fuldt flor: De gule blomster kommer nemlig først rigtigt frem i juli og august. Indtil da kan du beundre de grønne blade, der springer ud i april-maj.

5Hans Tavsens Park på Nørrebro​

I Hans Tavsens Park er der masser plads, og det er dermed let at holde afstand fra hinanden. Her er der adskillige forskellige træarter: Særligt kan du lægge mærke til de store pagodetræer, der om sommeren har lyse ærteblomster.

Ofte bliver træet omtalt som japansk, men det til trods kommer det faktisk oprindeligt fra Kina og Korea, hvor man traditionelt plantede det ved templer og kirkegårde. Og apropos kirkegård kan du efterfølgende gå en tur på Assistensen lige ved siden af, der også byder på masser af ikoniske træer.

Annonce

6Lindetræerne på Tove Ditlevsens Plads​

Som en del af en byfornyelse fik bydelen Vesterbro i 2016 Tove Ditlevsens Plads, der mindes den danske forfatter og digter.

Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

På pladsen pryder en række særlige grønne lindetræer, som har kælenavnet glæden og kærlighedens træ.

Du kan i øvrigt også finde Ditlevsens digt ’De evige tre’ mejslet i muren på pladsen:

»Der er to mænd i verden, der / bestandigt krydser min vej / den ene er ham jeg elsker / den anden elsker mig (...) Hver kvinde står mellem disse to / forelsket, elsket og ren / én gang hvert hundrede år kan det ske / de smelter sammen til én«

7Lind i Enghaveparken​

Vi bliver på Vesterbro og tager forbi Enghaveparken lige rundt om hjørnet. I gamle dage var det her, byens unge mødte til de såkaldte pigtrådsbal, udendørs dansefester.

Mogens Berger
Arkivfoto: Mogens Berger

Det anbefaler vi ikke, at du gør nu, men derfor kan du jo godt opleve parkens mange lindetræer, der er ved at springe ud, og som ifølge Københavnerkortet har særlig ’arkitektonisk’ og ’biologisk’ værdi for området.

Se