Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

forlegen. På et offentligt toilet på Nørreport stødte vores skribent ind i en pænt overrislet grønlænder, der behøvede hjælp. Arkivfoto: Jens Dresling

forlegen. På et offentligt toilet på Nørreport stødte vores skribent ind i en pænt overrislet grønlænder, der behøvede hjælp. Arkivfoto: Jens Dresling

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Historien om den tæskestive grønlænder, der for vild i sin egen rygsæk

En tur på et offentligt toilet udviklede sig til en omgang kluddermor. Men historien har en vigtig morale.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er kun få ting her i tilværelsen, der måler sig med fornøjelsen ved at træde ind på et rent, behageligt og tilpas varmt toilet, når man virkelig skal tisse. Derfor starter den her historie med den lidt irriterende situation, der fandt sted, da jeg tog i døren til et af de nyopførte offentlige toiletter på Nørreport en bidende kold dag i starten af januar.

Da jeg trådte ind i, hvad jeg vil kalde forværelset til toiletterne, var jeg på randen til at få et tissemæssigt sammenbrud. Jeg greb den første dør, men tilfældet ville, at det skete, præcis samtidig med at en anden person gjorde det samme inde fra båsen.

På den anden side af døren stod en grønlandsk mand, der var så stiv, at det må kategoriseres som et mindre mirakel, at han overhovedet havde formået at komme derind til at starte med.

Jeg kunne udmærket kende ham, for han var et af de inventarer i byen, som man ser konstant, men som man aldrig har tænkt videre over. Jeg kendte ham fra diverse torve og bænke, hvor jeg havde set ham sidde bøjet over flasken med en kropsholdning som en ubagt croissant.

Grønlænderen fik besværet bakset sig ud, og jeg kom ind til et toilet, hvor han, kort sagt, havde pisset ud over det hele med en præcision, som end ikke en graffitimaler med frit lejde på et S-tog kunne have gjort bedre.

Fyren havde brug for hjælp

Med lidt snilde lykkedes det mig at afvikle toiletbesøget uden at komme i berøring med hans urin. Da jeg kom ud, stod grønlænderen et par meter væk fra toilettet i noget nær den mest besynderlige position, jeg har set: foroverbøjet med krum ryg og hovedet i samme højde som sine hofter. Halvvejs oppe på ryggen hang en rygsæk, hans højre arm var strakt skråt bagud, pegende op mod himlen, den venstre holdt han tæt på hjertet, og hans fødder spredt, men knæene samlet. Der lå en væltet krykke ved siden af ham, og under hans hoved stod en indkøbspose.

Jeg kunne ikke regne ud, hvad der foregik, men det var dog tydeligt, at fyren havde brug for en eller anden form for hjælp.

Det viste sig, at det kort og godt var lykkedes ham at fare vild i sin egen rygsæk. I processen med at tage den på, var der gået et eller andet fuldstændig galt, så den højre strop var endt om hans håndled og havde skabt et spænd, der tvang ham til at læne sig forover. Synkront med det var hans bukser faldet halvvejs ned, deraf de spredte fødder – for at forhindre dem i at falde det sidste stykke.

Jeg forsøgte at løfte op i hans rygsæk, men den var fandeme tung, og mit løft gjorde hverken til eller fra.

Så gik jeg i gang med at arbejde på taskestroppen, der sad om hans håndled, men det var ikke nogen helt enkel opgave. Kombinationen af taskens vægt, tyngdepunkt og stroppens spænd holdt det hele sammen som et spil klodsmajor uden flere brikker at fjerne.

Læs også

På et tidspunkt, mens vi i fællesskab forsøgte at løse den ret uløselige situation, blev jeg slået af en tanke: Som han stod der med krumbøjet ryg, lignede han fuldstændig Atlas fra den græske mytologi.

Atlas deltog i krigen mod Zeus og fik som straf, at han skulle bære himlen på sine skuldre til evig tid, men i den gængse portrættering af ham står han foroverbøjet med jordkloden på sin ryg i mere eller mindre præcis samme position som grønlænderen. Akavet, kæmpende og dog med stor vigtighed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den grønlandske Atlas kunne rejse sig

Jeg kom til at grine. Ikke ad grønlænderen, men ad den absurde tanke om, at den fulde grønlænder stod og bar hele jordkloden der på Nørreport efter et mindre succesfuldt toiletbesøg en kold dag i januar med bukserne hængende i knæhaserne.

Selv om han var dybt koncentreret og havde en ganske anselig promille, begyndte han også selv at grine. En forlegen latter, hvor han ikke kiggede på mig. Han var pinligt berørt over situationen, og hans bedste mulighed var at grine med for at anerkende det komiske i hans taskemæssige vildfarelse.

Kort efter grinets lille intermezzo lykkedes det os endelig at finde et greb, der virkede. Lidt som en bil, der sidder fast i sneen og skal vugges ud, hvor jeg var chaufføren og han bilen.

Det handlede om, at han skulle strække den himmelvendte arm, samtidig med at jeg både trak i taskestroppen og løftede let i rygsækkens højre side. Og voila, tasken sad, hvor den skulle, og den grønlandske Atlas kunne atter rejse sig.

Jeg rakte ned efter krykken og posen for at hjælpe ham videre uden yderligere ulykker, men han verfede mig væk med hånden og uden at se mig i øjnene. Hans kinder var blusset op af forlegenhed. Han ville helst klare det sidste alene. Han havde hverken brug for mere hjælp eller at blive mindet om, at han havde haft det for få øjeblikke siden, så jeg gik ned på perronen for at fange linje C.

I toget kunne jeg ikke lade være med at tænke på hans akavede grin. Det havde gjort indtryk på mig, men jeg kunne simpelthen ikke finde ud af hvorfor, før svaret pludselig gik op for mig:

Denne mand sidder dag ind og dag ud på en bænk som en ubagt croissant og arbejder målrettet på at drikke sig selv ihjel. Han har højlydte skænderier om ingenting, skaber sig som en 8-årig, pisser ud over det hele, lugter dårligt, og det eneste, han ejer, er en krykke, en indkøbspose, noget iturevet tøj og en stålsat vilje til at finde den næste flaske, der skal få ham til at glemme alt det førnævnte.

Læs også

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han er kommet så langt ud i tilværelsens tove, at han har opgivet sin stolthed. Han har opgivet at fremstå præsentabel, opgivet at være en bidragende del af samfundet. Han står, må guderne vide hvorfor, det utrolig ulykkelige sted, hvor han bare har valgt at sige ’fuck it’ og i det mindste fejre opgivelsen med en noget så eftertrykkelig druktur. Han repræsenterede den totale opgivelse, hvor man ikke længere skeler til, hvad omgivelserne synes, for man har ikke noget at miste.

Men hans forlegne smil beviste jo, at jeg tog fejl, for hvis man ikke har noget at miste, har man heller ikke noget at være forlegen over. Hans forlegenhed vidnede om noget, som situationen havde krænket.

Smilet, der næsten kunne forveksles med et barns, vidnede om, at der var noget, han beskyttede. Noget helligt. En stolthed, som jeg håber, han ikke mister.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips