Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vesterbroer. Kim Trempenau fortæller om de 60 år, han har boet på Vesterbro.
Foto: Mads Nissen

Vesterbroer. Kim Trempenau fortæller om de 60 år, han har boet på Vesterbro.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavneriet møder gammel Vesterbro-rotte: »Jeg vil sgu da skide på deres altaner«

Kim Trempenau har boet på Vesterbro i snart 60 år. Han har svært ved at genkende sin barndoms gader i dag, hvor de domineres af kaffebarer, rygeforbud og jyder med strikhuer og talebanskæg.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er lidt mere end 59 år, siden Kim Trempenau indledte sin opvækst i Eskildsgade, der ligger mellem Istedgade og Vesterbro.

Her boede han i 1960’erne og 70’erne med sin mor og to små brødre på fjerdesalen i nummer 3.

»Men i dag er der ikke noget Eskildsgade. Ligesom resten af Vesterbro er den fuld af jyder med talebanskæg og strikhuer, der kommer herover og siger: »Vi vil have stillegader og grønne områder«. Undskyld, er det ikke det, I lige kommer fra? Grønne områder og stille gader? Hvorfor skal I nu sætte dagsordenen for Vesterbro?«, siger han om de nye tilstande i kvarteret, hvor han har boet hele livet. Den første del af Kim Trempenaus skolegang foregik nu på Frederiksberg.

Bøh: Nu taler gravstederne på Vestre Kirkegård

»Min farmor var sådan en blåhåret Frederiksberg-kvinde. Hun lignede Dame Edna. Hun boede på Værnedamsvej og var meget klar på, at den venstre side af Vesterbrogade, det var skam Frederiksberg. Bestemt ikke Vesterbro. Hun sørgede for, at jeg kom på den katolske drengeskole i Stenosgade. Det var mest nonner, der underviste der. Og så var der pater Samuelsen. Han kunne godt lide at lange en lussing ud. Det var kæft, trit og retning«, fortæller han.

»Når vi pjækkede fra skole, gik vi tit over i Fragtmandshallerne. Der kunne vi nemt få en tjans med at læsse en lastvogn af, mens fragtmændene gik på værtshus. Så fik vi måske en 10-12 kroner for det. Så det var en god deal for os«.

Strøm Festival: Skipper Røvskum inviterer til strandfest

Som knægt rendte Kim Trempenau og de andre drenge ofte rundt ovre i Skydebanehaven.

»Vi købte tit et kræmmerhus med havregryn og sukker for 50 øre i Istedmøllen. Om sommeren sad alle mødrene ovre i Skydebanehaven rundt om soppebassinet med 20 Cecil, en benzinlighter i forklædelommen og en termoflaske med kaffe imellem sig. Så sad de og sladrede om, hvad der skete i kvarteret og på Carlsberg. Næsten alle arbejdede på Carlsberg. Hver onsdag duftede der af bajere i hele kvarteret, fordi de bryggede på Carlsberg«.

Skoletiden i Stenosgade blev afbrudt cirka halvvejs. Efter nogle år på et skolehjem i Nordsjælland var Kim tilbage på Vesterbro. Først i Eskildsgade, senere på et klubværelse på Vesterbro Torv.

»Der var værtshuse alle vegne dengang: Københavnerstuen på hjørnet af Absalonsgade, nede i Absalonsgade var der Café Absalon, ovre på den anden side af Istedgade lå Håndværkerkroen og Café Centrum. Lige der, hvor vi boede på Vesterbro Torv, var Carls Bodega, Torvecafeen. Min mor var servitrice i Carls Bodega i mange år«.

Jamen, hallo!

Mens Kim Trempenau voksede op, var Vesterbro fuld af røg. Sådan er det bestemt ikke længere.

»Jeg har oplevet at sidde i min egen gård i Dybbølsgade og blive prikket på skulderen af én, der siger: »Undskyld, er du klar over, at det er en røgfri gård?«. Så siger jeg: »Er du klar over, at jeg er skideligeglad? Tag dog hjem og dø««.

Morder spærrer dig inde i nyt flugtspil: »Det er lidt fedt, hvis folk ikke altid vinder«

Senere fik Kim Trempenau en lejlighed i Istedgade. Under byfornyelsen i 1990’erne blev han flyttet til Dybbølsgade. Da lejligheden i Istedgade var blevet moderniseret, steg huslejen til 9.900 kroner om måneden, så han valgte at blive i genhusningslejligheden, der koster under det halve.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Eskildsgade kommer han ikke så meget mere.

»Da jeg var barn, var der indtil flere cigarforretninger i Eskildsgade, og købmand Jørgensen solgte petroleum i 10-liters dunke, som jeg så slæbte op på fjerde sal. Der var også en rulleforretning, hvor man kunne få rullet sit sengetøj. Efter det lå der et ismejeri, hvor man købte bøttesmør, mælk og pinocchiokugler, og hos hørkræmmeren Ludwigsen købte man klipfisk og riskoste. Nu er der ikke nogen forretninger i Eskildsgade.

#ibyen: Her er ugens bedste instagrambilleder

Værtshusene lukkede, fordi lejen er blevet for høj. Så kom der tre jyder og købte et af dem, byggede en forkromet bar og begyndte at lave caffelatte og sælge sandwich til 60 kroner. Vesterbro er blevet totalt smadret. Mit gamle neighbourhood, mand. Det er sørgeligt«, siger Kim Trempenau, der i dag er førtidspensionist. For nylig fik han tilbudt en udvidelse af sin lejlighed.

»I min opgang hænger et opslag om, at man kan få bygget en altan for 150.000 kroner. Jamen, hallo! Jeg vil sgu da skide på deres altaner. ’Velkommen til en røgfri legeplads’, står der ved Skydebanen. Der, hvor min mor og mine kammeraters mødre har siddet og sladret med deres Cecil og benzinlightere i forklæderne. Nu er det bare smartass-bønder, der sidder der og glor på deres christianiacykler«.

Keep Copenhagen Weird

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips