Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Digogmig. 00'erne var årtiet, hvor vi drømte om den eneste ene, det perfekte parforhold velsignet i en dyr bryllupsfest i ren hollywood-iscensættelse. Aveny-T har bygget en hel kirke til ære for sin nye musical.
Foto: Miriam Dalsgaard

Digogmig. 00'erne var årtiet, hvor vi drømte om den eneste ene, det perfekte parforhold velsignet i en dyr bryllupsfest i ren hollywood-iscensættelse. Aveny-T har bygget en hel kirke til ære for sin nye musical.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny musical: Det bliver jo nok endnu en sang om kærlighed

Aveny-T iscenesætter 00'ernes popsange i en ny musical. Der ikke er en teaterkoncert.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu skal vi altså have noget flow på ... Det, vi laver nu, er en gennemspilning med stop undervejs«.

»Vi vil godt have alle på plads ...«.

»Lys og lyd«.

»Klar scene«.

Scenen på Aveny-T er en dansk landsbykirke med hvide hvælvinger, orgelpiber, døbefont, alter. Ude i den mørke sal ligger en stor hvid kiste ligesom tilfældigt henslængt over de første syv stolerækker i damesiden. Der blændes op på scenen. Pernille Højmark træder ind i et ganske net præsteornat og begynder at læse op fra den store sorte bog, der ligger på alterdugen:

»Dybt inde i mig ligger her en rådden sjæl. Jeg har det allerbedst, når jeg kan mærke, at du gør mig hel. Min mave kilder, når du er her. Jeg er afhængig af det, du gi’r. Lige meget hvordan, så tror jeg på, når du siger: Det' dig og mig for altid, dig og mig for altid. Du har mit hjerte lige her«.

Læser hun. Ikke fra Bibelen, men fra en central tekst i Medina-evangeliet, som alle danske popører stiftede bekendtskab med i det Herrens år 2011.

Bacardi breezers og reality-tv

Dertil er vi nået: I fredags sprang Aveny-T ud i det nye år med premieren på en musical baseret på danske popsange fra tiden efter år 2000. Det går hurtigt nu.

De fleste har efterhånden vænnet sig til, at snart sagt enhver rock- eller popsang kan indgå i en teaterforestilling. Forskellen til, hvad der foregår nu på Aveny-T, er bare, at sangene for at komme på de skrå brædder hidtil har skullet have nogle år på bagen, haft tid til at opnå en eller anden form for klassikerstatus eller i hvert fald hidrøre fra et mere eller mindre legendarisk navn i populærmusikken: Gasolin’, Anne Linnet, The Beatles, Bob Dylan, Leonard Cohen, Shu-bi-dua ... Listen er lang, hvis ikke endeløs.

Aveny-T var i øvrigt den scene, hvor Dr. Dante for 20 år siden til alles forbløffelse iscenesatte Gasolin’s romantiske og rebelske rockballader fra 1970’erne i en ny, kras samfundskritisk ramme. Fænomenet kaldte de teaterkoncert. En af pointerne var, at sangene i løbet af 20-30 år havde ændret betydning. Men nu kan vi opleve popsange, vi måske hørte for første gang sidste år, iscenesat i fuld kost og mask og stroboskoplys.

Rent bortset fra at ’Dig & mig for altid’ ikke er en teaterkoncert, men en musical. Cirka 20 sange. Instruktør og medforfatter til forestillingen Kenneth Kreutzmann forklarer:

»Teaterkoncerten er defineret ved, at der ikke er en egentlig handling. I en musical er der en historie. I vores forestilling er der så bare ikke replikker. Men forestillingen er meget fysisk. Gennem deres meget tydelige kropssprog udtrykker spillerne en masse følelser og holdninger. Der er meget aktion imellem sangene, så der sker jo en masse«, siger Kenneth Kreutzmann, der har skrevet forestillingen sammen med Ida Maria Ryden.

Ud over Pernille Højmark medvirker bl.a. Lars Bom, Line Krogholm, Mads Hjulmand og Mikala Bosetti. 8 skuespillere skal nå at fremstille 31 figurer i 61 forskellige kostumer. Jo, jo, det går hurtigt nu om dage.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

00’erne ... Vi har måske lige netop inden for det seneste års tid fået årtiet på så meget afstand, at de første klicheer og generaliseringer kan begynde at tage form: 00’erne var Anders Fogh Rasmussens småborgerlige kontraktpolitik, det svulmende boligmarked, den lave rente, så de voksne kunne låne billigt i banken til deres samtalekøkkener og sommerhuse. Den unge generation var lille og svimlede over alle sine muligheder for at blive til noget: fri adgang til snart sagt alle uddannelser. Ungdommen dulmede effekterne af denne tilværelsens ulidelige lethed med Bacardi breezers, reality-tv og forældre-køb.

00’erne var individualismens årti. De unges soundtrack var ’Boing-boing’- party i provinsen. Men også en ny inderlighed, hvor vi drømte om den eneste ene, det perfekte parforhold velsignet i en 100.000-kroners bryllupsfest i ren hollywoodiscenesættelse. 90’ernes ironi var forsvundet. »Det sir mig ikke det fjerneste/ Hvis ikke det er det ærligste«, sang Nik & Jay. Tosomheden var ligesom den vildeste form for fællesskab, der blev italesat i 00’ernes popmusik: Det er mig, mig – og dig og mig.

»Med nogle få undtagelser er der meget lidt fokus på, hvad man kan gøre for andre i de sange«, konstaterer Kenneth Kreutzmann og tilføjer: »Men det kan der jo godt komme en god historie ud af«.

Keep Copenhagen weird.

Dig & mig for altid. 22. jan.-12. mar. Aveny-T. Besøg hjemmesiden.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips