Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forkullet. Togvognen brændte ned natten til tirsdag.
Foto: Finn Frandsen

Forkullet. Togvognen brændte ned natten til tirsdag.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kanonhalløjs togvogn er brændt ud, men det er ikke det vigtigste

Kulturtogvognen på Tisvilde Station er totalt raseret af en brand, der formentlig var påsat.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sent mandag aften slog en af Kanonhalløjs lokale aktivister op i fællesskabets Facebookgruppe: »Kære alle, det er trist, vi er lige blevet ringet op af Eskild, som bor over for togvognen. Den er er blevet sat i brand her til aften, det er under kontrol og brandvæsnet er der. Men der er nok ikke noget togvogn tilbage«.

»Trist«, »sørgeligt«, »tragisk«, der manglede ikke velmenende ord fra gruppens medlemmer denne februaraften, hvor sommerdage ved skov og strand i gode venners selskab forekom så fjernt som noget.

Efter to timers koncentreret arbejde havde brandvæsenet fuldstændig nedkæmpet ilden og kunne derefter kun bekræfte aktivistens mest bange anelser.

»Der bliver nok ikke meget tilbage«, sagde indsatslederen på stedet til Lokalavisen Gribskov. Uden at sige for meget kunne han også bekræfte mistanken om, at branden var påsat.

»Sådan en brand opstår altså ikke af sig selv«.

Dagen efter tog Københavneriet op på landet for at bese skaderne. Selve vognen stod der endnu. Ruderne var knust, indenfor kun sorte forkullede slagger. Togvognen er brændt ud indefra. Anden måde er der ikke at udtrykke det på: brændt ud.

Mange store navne har besøgt vognen

Mens jeg stod der og indåndede den kullede luft, begyndte tankerne at vandre tilbage. Til sommer vil det være 11 år siden, vi overtog togvognen og det tilhørende pakhus på sidesporet herude. Hvert år har en større eller mindre flok på 30-50 mere eller mindre aktive aktivister brugt to-tre uger af deres sommerferie som frivillige kulturarbejdere i sommerlandet.

Foto: FRANDSEN FINN

Høje i hatten var vi, da vi overtog området ved togvognen og det tilhørende gamle pakhus ude på sidesporet, hvor toget ikke kører længere. I Helenekilde Tidende skrev den dengang debuterende revydirektør Martin Kongstad:

»Nu er seglet brudt. Kolossale mængder af rødvin, opslidende skilsmisser og krævende meninger har sammenholdt med en nyvunden status som bedsteforældre fået de sejlivede 68’ere til at resignere med glans. 80’er-generationen, de unge på 40, er endelig kommet til fadet. Og som La Movida i Spanien i 80’erne skyder de med spredehagl og promenerer deres nyvundne status i bredformat. Nu er det tid til at vise det hele, og tiden er knap. Derfor vil 80’er-generationen altdominere Tisvilde denne sommer. Det er deres børn, der leger i vandkanten. Det er dem, der fester om natten og ejer restauranterne. Dem, der skal bestemme, hvor der skal grines og af hvem og hvad. Dem, dem, dem«.

Det var for 10 år og mange fester, forestillinger, foredrag, festivaler og fodboldaftener siden. Kendte teaterforetagender som Rytteriet, Sort Samvittighed, Mette Horn, Krysters Kartel har blandt andet brugt togvognen til at eksperimentere med at lade det vildeste møde sit publikum.

Festaber, kræmmere og kendisser

Det er mange somre siden, Martin Kongstad. Nu er det ikke længere 80’er-generationen, der er de nye, de unge og de hurtigste knallerter på Hovedgaden i Tisvilde. Men det gør egentlig heller ikke noget.

Vi er ikke i konkurrence. Ikke med utilpassede unge rårygere, der, mere eller mindre uden at det var med vanilje, fik brændt en kulturinstitution af forleden. Vi er heller ikke i konkurrence med Nordsjællands Politi, der i de senere år har rustet op med formaninger, regler, paragrafrytteri, papirnusseri og administrationshysteri – øjensynlig for at tilfredsstille et lille højtråbende mindretal af fastboende, der betragter byens sommergæster som »festaber, kræmmere og kendisser«, mens de selv repræsenterer den oprindelige ægte måde at være i Tisvilde på, hvor man går tur langs havet og i skoven og ellers passer sig selv.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: FRANDSEN FINN

Politi og brandvæsen har endnu ikke lukket sagen og fastslået brandårsagen, men for vores skyld kan de godt bruge resurserne på noget bedre. Vi finder alligevel aldrig ud af, om Kulturtoget døde af et attentat eller af en fejl, begået af nogen, vi aldrig kommer til at vide, hvem er. Togvognen er brændt, men det var ikke den, der var det vigtigste.

Det vigtigste er energien, glæden, solen og samarbejdet. Hvis Kanonhalløj var Det Kongelige Teater, var det bare Gamle Scene, der brændte i mandags. Vi har mange flere filialer, rum og muligheder. Togvognen var vores vartegn, selv om vi bare brugte den til ballet en gang imellem.

Hvis vi vil have en togvogn, skaffer vi den. Det er ikke det, der skal slå os ihjel. Men vi bliver kvalt af regelrytteri, konformisme og sure miner. På den anden side, som en gammel punker, der lige var kommet hjem fra Goa, sagde til mig forleden, da jeg mødte ham på hovedgaden: »Alt bliver til støv. Intet varer evigt«.

»Keep Tisvilde weird«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips