Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Om bord. Københavneriet på vej ned til M/S Museet for Søfart, som ligger under jorden på havnen i Helsingør med Kronborg som nabo.
Foto: Jacob Ehrbahn

Om bord. Københavneriet på vej ned til M/S Museet for Søfart, som ligger under jorden på havnen i Helsingør med Kronborg som nabo.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skibet er ladet med historier i Helsingør

Københavneriet tager hul på vinterferien på søfartsmuseet, hvor en ny interaktiv skibsmodel fortæller om moderne sømandsliv.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavneriet er gået under jorden. Det er nemlig dernede, det foregår på M/S Museet for Søfart. Det relativt nye museum, der er gravet ned omkring tørdokken på det gamle skibsværft over for Kronborg.

Næsten alle flader, gulve, trapper, vægge og lofter i de store betongrotter skråner og vender sig på mærkværdige måder, hvilket betyder, at man ubevidst tillægger sig en bredbenet, vuggende sømandsgang.

Pr-pigen Frederikke Møller Kristiansen fortæller, at der faktisk var en hel del af personalet, der i begyndelsen blev svimle og småsøsyge, når de havde gået for længe rundt i de store skævvredne rum. Lydkulisserne, hvor man fra højttalerne hører stormenes sus og bølgernes sang gør deres til at bidrage til illusionen om virkelig at være stukket til søs.

Her på søfartsmuseet i Helsingør fortælles den moderne skibsfarts, og ikke mindst skibenes og søfolkenes, historie helt tilbage fra 1500-tallet. Men i dag koncentrerer vi os om en enkelt installation i museet.

Læs også

Nede i det afsnit af museet, der handler om søfart i vor tid, globaliseringens og de højteknologiske containerskibes tidsalder, går museumsinspektør Morten Tinning sammen med et par andre og roder med de sidste indstillinger og detaljer på søfartsmuseets nyeste attraktion: en interaktiv skibsmodel, der fortæller om dagliglivet om bord på et moderne fragtskib:

»Vi har mange skibsmodeller her på museet. Men den her er så splinterny, som det overhovedet kan lade sig gøre. Det er en model af en bulkcarrier , som det danske rederi Norden netop har fået bygget. Skibet forlod værftet i Oshima i Japan så sent som for 2 uger siden«, fortæller Morten Tinning.

Skibet er 200 meter langt, 32 meter bredt, vejer 60.000 tons, fortæller museumsmanden videre, og det passer jo meget godt med, at den 5 meter lange model er bygget i størrelsesforholdet 1:48 ligesom i øvrigt mange andre af M/S Søfarts skibsmodeller. Det er blevet sådan en slags standard på museet. Smart nok, for så kan publikum umiddelbart sammenligne de forskellige skibstyper, fortæller Morten Tinning videre.

Skibet snakker

Men han er nu ikke den eneste, der kan fortælle. Det smarte er, at det kan skibsmodellen selv: Gennem små filmprojektioner, lydoptagelser, digitale animationer og mekaniske processer præsenterer plastikmodellen faktisk sig selv og fortæller om skibet og besætningen om bord, om lastning og losning af containere i havn.

Man trykker på en knap dér, så går kranen i gang med at arbejde nede i de dybe lastrum. Man kikker ind ad et hul i skibssiden dér, så kører en lille film om, hvordan en del af den 20 mand store besætning hygger sig med guitarspil og iPads og kaffe i mandskabsrummet. En anden knap sætter gang i fortællingen om kaptajnens job:

»Du er chef for skibets 20-25 mand store besætning og har ansvaret for sømændenes velfærd og sikkerhed. Sammen med skibets styrmænd planlægger du skibets sejlrute og varetager dets navigation – hvilken kurs skibet sejler og hvor hurtigt. Selve navigationen af skibet på havet foregår fra skibets bro. På broen er døgnets 24 timer delt op i 8 vagter af 4 timers varighed. Vagterne er fordelt mellem skibets styrmænd og styrmandselever, men som kaptajn er det dig, der har ansvaret for, at skibet navigeres sikkert over havet«.

Læs også

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Andre animationer og info-standere fortæller om de vidt forskellige klimatiske, praktiske og anlægsmæssige forhold i de forskellige havne; et skib som Nordens vil komme til at anduve mange gange: i Amazonas, Rotterdam og på Svalbard.

Det hele er fortalt i et klart og enkelt sprog, som skulle være til at forstå for de fleste.

»Vi forsøger ikke at overdænge folk med informationer«, siger Morten Tinning om søfartsmuseets formidlingspolitik.

»Med en installation som den her er det meningen, at man først og fremmest får en oplevelse og en fornemmelse af, hvordan det er at være om bord på sådan et skib«.

I vinterferien, der altså for Museet for Søfart begynder på lørdag, 13. februar, kan man uddybe bekendtskabet med livet til søs, når kaptajn Storm to gange om dagen viser rundt i museet og demonstrerer historiske sømandsdyder som at binde knob og navigere.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer