Sælsomt. De sæler, der søger ind i Københavns Havn opholder sig normalt på Saltholm, hvor der er en større bestand af spættede sæler.
Foto: Andreas Tepte/Creative Commons

Sælsomt. De sæler, der søger ind i Københavns Havn opholder sig normalt på Saltholm, hvor der er en større bestand af spættede sæler.

nyheder_wide

Sæler og lystfiskere boltrer sig i Københavns havnebassin

Vandet i Københavns Havn er blevet så rent, at det nu indeholder cirka 100 forskellige fiskearter.

nyheder_wide

De badeglade københavnere har for længst opdaget det.

Men nu er lystfiskerne også ved at få øjnene op for, at flere års politiske indsatser for at rense Københavns Havn for spildevand og anden forurening har båret frugt. Eller måske snarere båret fisk.

Lystfiskeriet er for nylig blevet givet fri i størstedelen af den nordlige og sydlige del af havnen (se kort i bunden af artiklen) - så længe man respekterer de andre brugere af havnen og de enkelte bolværksejeres ejendomsret.

De fleste havnefisk kan spises

Og der er rigeligt med fisk at pilke efter. En dugfrisk undersøgelse fra marinbiolog Lars Anker Angantyr viser, at Københavns Havn formentlig huser omkring 100 forskellige fiskearter - heriblandt torsk, multe og ørred.

Ifølge biologen viser undersøgelsen også, at fiskebestanden i Københavns Havn formentlig er ligeså varieret som ude i Øresund. Langt størstedelen af disse fisk kan man trygt sætte tænderne i.

Man skal blot holde sig fra de fisk, der lever på bunden af havnen - eksempelvis ål, ulk og skrubbe. Bundfiskene har nemlig et meget højt indhold af kviksølv og kan derfor ikke spises.

Biodiversiteten er styrket

Det er dog ikke kun byens lystfiskere, der er begejstret for det store udvalg af fisk. En helt særlig gæst er også taget til København for at jage fisk og hvile sig i det rene vand.

Denne gæst er sælen, der flere gange er spottet plaske rundt i de københavnske kanaler. Især ved Slusen i Sydhavn og for nyligt i Erdkehlgraven er københavnere stødt på den nytilkomne gæst.

Sælens besøg er udtryk for, at biodiversiteten i byen er styrket, mener teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), der glæder sig over, at københavnerne nu både kan tage på badeferie og fisketur lige uden for hoveddøren:

»De mange fiske- og dyrearter, der er strømmet til Københavns Havn er et stærkt tegn på, at vores arbejde med at forbedre byens grønne og blå åndehuller har båret frugt. Det er et arbejde, vi fortsat prioriterer meget højt, så bynaturen og biodiversitet bliver styrket i hele København«, siger borgmesteren i en pressemeddelelse.

Hvis man vil fiske i Københavns Havn skal man - som i alle danske farvande - have fisketegn.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

IBYEN