Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunstner får ny chance for at få sine nøgenbilleder ud i byrummet

Mathilde Grafström vil nu igen forsøge at udstille billeder af nøgne kvindekroppe i København.

Udstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tilbage i 2015 blev den danske fotograf og kunstner Mathilde Grafström nægtet at udstille sine fotografier af nøgne og naturlige kvinder på Nytorv i Indre København.

Hendes ansøgning ved kommunen var blevet sendt videre til Københavns Politi, der dengang vurderede, at hendes fotografier i udstillingen ’Female Beauty With An Edge’ var »blufærdighedskrænkende«, og derfor ikke kunne udstilles på offentlige pladser i København.

Beslutningen skabte røre i både danske og udenlandske medier. Flere end 30 dagblade og onlinemedier omtalte det danske politis beslutning, og i Storbritannien skrev mediet The Daily Mail en artikel med overskriften »A photo exhibition of naked women aimed at promoting positive body image in Copenhagen has been shut down by police for being too 'indecent'«.

Politiets jurister har nu revurderet sagen og trukket forbuddet tilbage, og Mathilde Grafström er overbevist om, at det er den store mediebevågenhed, der har fået det danske politi til at skifte mening: »Det er jo helt fantastisk, og helt sikkert en følge af al den virak, der har været i medierne omkring forbuddet mod min kunst«, siger hun til Politiken.

Jeg fik knust mine drømme om at leve af at være kunstner

Nu vil Grafström sende en ny ansøgning afsted til kommunen.

»Fuldstændig forkasteligt«

Hendes udstilling forsøger at bekæmpe negativ selvopfattelse af kvindekroppen, og til TV 2 kaldte Grafström i december sidste år udstillingsforbuddet for »fuldstændig forkasteligt« og en »total undertrykkelse af min kunst«.

Til Politiken fortæller kunstneren, at det berørte hende dybt, da hun ikke kunne få lov til at udstille sine billeder: »Politiets forbud mod offentlig udstilling af mine billeder var fuldstændig knusende for mig, fordi jeg fik knust mine drømme om at leve af at være kunstner«. Hun fortsætter:

»Hvis jeg nogensinde skal kunne leve af at være kunstner, må jeg være kendt - og kendt som kunstner bliver man jo kun, hvis man udstiller«.

Også fra Københavns Borgerrepræsentation var der opbakning, hvorfor Lars Aslan Rasmussen (S) til Jyllands Posten udtalte, at forbuddet var »langt ude og mærkeligt«, og han var undrende over for, at »man ikke kan udstille nøgne kvinder«.

Med udstillingen forsøger Mathilde Grafström at hjælpe sine modeller - der er ganske almindelige kvinder i alle aldre - med at slippe af med både negativ selvopfattelse og forestillinger om kropsidealer. Med fotografiets hjælp og i arbejdet foran linsen kan man som model ifølge Grafström finde sin indre skønhed ved at smide både hæmninger og tøj, og netop her er kvinden » full of life«, som fotografen bemærker i sin omtale af projektet.

Nye bryster?

Ideen og de bagvedliggende bevæggrunde minder på flere måder om kunstner Anne Kathrine Sørups kunstprojekt, der ville gøre op med Privathospitalet Nygarts busreklamer, hvor et torso med to ungpigebryster og teksten »Nye bryster?« skabte debat rundt omkring i Danmark. Her hvervede Sørup 85 kvinder i alderen 19 til 94 år til at få taget lignende billeder, der ligeledes kunne blive klistret op på busser overalt i landet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nygart-reklamen er en pådutning af, at man skal se ud på en bestemt måde for at være rigtig. Man skal have en slank overkrop og faste unge bryster. Men jeg vil gerne minde om, at enhver, der har en kvindekrop, har bryster – de er symbolet på det at være kvinde – og at der er utallige måder at have rigtige bryster på. Jeg vil udfordre idealbilledet og vise mangfoldigheden« sagde kunstneren i sommer til Politiken.

Også Mathilde Grafström vil udfordre idealbilledet på kvindekroppen, og lige netop på grund af projektets kunstneriske udtryk og portrætteringen af den naturlige kvindekrop, var fotografen undrende over politiets beslutning om, at udstillingen var blufærdighedskrænkende.

Derfor indgav hun en klage til Københavns Politi. I klagen anfægtede hun også, at Privathospitalet Nygart uden modstand kunne plastre de danske busser til med bare kvindebryster, men at hendes nøgenfotografier ikke måtte vises på en offentlig plads i København. »Når nøgne mennesker kan optræde i det offentlige rum i reklamer, ja så må de også kunne det i kunsten«, uddyber Grafström.

Vurdering var kun 'vejledende'

Her i midten af januar kunne politiets juridiske afdeling så meddele, at det oprindelige forbud mod kunstfotografierne skal opfattes som en »vejledende vurdering«.

Det betyder, at det ved et søgsmål vil være op til den enkelte domstol at afgøre, hvorvidt kunstværkerne kan være stødende.

Dermed er der nu åbnet op for, at Mathilde Grafström endnu en gang kan ansøge Københavns Kommune om tilladelse til at opstille sine kunstværker i byrummet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og det har hun selvfølgelig tænkt sig at gøre.

»Om de tør gøre det efter den første melding fra politiet, vides ikke. Men nu er muligheden der jo. Så håber jeg, at kommunens folk har hår nok på brystet til at sige ja. Det har jo vist sig, at der er vildt stor interesse for mine billeder«, siger Mathilde Grafström til Politiken og tilføjer:

»Jeg kommer fra Nordjylland. Der er der altså ikke nogen problemer med at bade nøgen på stranden eller gå i karbad med sine børn. Må jeg anbefale en lille rejse tilbage til 60'erne og frisindet?«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips