Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Badeand er bakteriebombe

Plastiklegetøj kan give små børn infektioner gennem badevandet. Sygeplejerske advarer mod hule badedyr med så små åbninger, at vandet ikke kan komme ud.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Badeænder og andet legetøj, som tusinder af små børn har med sig i badekarret, kan være rene bakteriebomber.

Snavset badevand bliver hængende inde i badedyrene, hvor bakterier kan overleve og formere sig, så de smitter barnet ved næste bad. Risikoen findes ved hule badedyr med åbninger, der er så små, at vandet ikke løber ud af sig selv, og hvor man heller ikke kan komme til at gøre dem ordentligt rene indeni.

Det viser en konkret sag fra Viborg, som tidsskriftet Sygeplejersken refererer i det nummer, som udkommer torsdag.

En fem måneder gammel pige blev indlagt med akut mellemørebetændelse, og bakterien blev identificeret som en type, der normalt trives i vand og på fugtige steder.

Derfor blev hele familiens aktiviteter i forbindelse med vand nøje gennemgået, og da alle andre kilder var blevet udelukket, koncentrerede mistanken sig om pigens samling af plastikbadedyr til badekarret.

Plumret vand
Ganske rigtigt: Inde i de hule badeænder fandt man plumret vand med høje koncentrationer af den bakterie, som havde givet pigen mellemørebetændelse.

Badeænderne var stadig fugtige indeni, selv om de fire uger inden undersøgelserne var blevet tømt for vand.

Målinger af bakterier i selve badevandet viste, at rent aftappet vand fra hanen efter et kvarter også var blevet forurenet af bakterier fra legetøjet.

»Vi mener, at barnet har slugt forurenet badevand, og at bakterierne ad denne vej har spredt sig til mellemøret«, skriver Elisabeth Pettersson, der som amtshygiejnesygeplejerske i Viborg Amt var med til at gennemføre undersøgelsen.

I artiklen advarer hun mod at bruge hule badedyr med små åbninger, hvorimod badelegetøj uden huller eller med store åbninger ikke danner grobund for bakterievækst.

Hun opfordrer desuden til, at sundhedsplejersker, jordemødre og praktiserende læger informerer forældre til små børn om risikoen.

Være opmærksommeMellemørebetændelse er en af de hyppigste infektionssygdomme hos børn, men bakterien pseudomonas aeruginosa, som var skurken i dette tilfælde, er ikke en almindelig årsag til akut mellemørebetændelse hos børn, fremgår det af artiklen

Direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen advarer da også mod at tro, at historien fra Viborg afslører årsagen til, at sygdommen er så almindelig.

»Jeg tror ikke på, at badeænder er skyld i de 100.000 tilfælde af mellemørebetændelse, vi hvert år ser hos småbørn. Men det er klart, at man ikke skal have badedyr stående med vand i - dyr, som de små børn også kan finde på at sutte på«, siger han.

Sundhedsfaglig konsulent i Københavns Kommunes kontor for børnefamilier Pia Luzov har aldrig hørt om infektioner fra badedyr.

»Men det er da logisk nok, at der kan komme mange forskellige bakterier ind i hult plastiklegetøj, så sagen burde vel i virkeligheden rejses over for producenterne«, siger hun. »Nu vil jeg læse artiklen og skrive ud til de 150 sundhedsplejersker i Københavns Kommune, at de skal være opmærksomme på risikoen«.

inge.methling@pol.dk

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden