Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danskerne vil ikke selv integreres i udlandet.
Foto: THOMAS BORBERG

Danskerne vil ikke selv integreres i udlandet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlandsdanskere vil ikke integreres

De 35.000 danskere, der er bosat i Sydspanien, bor i ghettoer og holder sig for sig selv.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere, der har bosat sig i udlandet, gør præcis det, som indvandrere bliver kritiseret for at gøre hos os.

De holder sig for sig selv, skriver gratisavisen 24timer.

»Det er overraskende, hvor mange mennesker der stadig er afsondret fra det samfund, de bor i,« siger den britiske sociolog Karen O'Reilly.

Hun har forsket i integrationen blandt danskere og andre nordeuropæere i Spanien og Sydfrankrig, og resultaterne viser, at integrationen for de op mod 35.000 danskere, der bor i Sydspanien, er »minimal«.

Dansk minisamfund Rapporten viser, at kun fem procent af danskerne taler spansk flydende, stort set ingen stemmer ved lokalvalgene, og mange lever i deres egne minisamfund, hvor de næsten kun er i kontakt med folk med samme baggrund som dem selv.

På Costa del Sol har det danske mindretal har deres egen radiokanal. De kan vælge dansk kirke, dansk sygeplejerske og dansk børnehave, og i området findes der mange butikker, hvor skiltene står på dansk - dermed er billedet ikke langt fra det indtryk, indvandrere i Danmark giver.

Stigende fremmedfjendskhed

Karen O'Reilly advarer mod de skarpe skel mellem danskere og lokale.

»I takt med, at befolkningen vokser, og der kommer børn, vil der ske en forværring. Allerede nu ser vi en spirende fremmedfjendskhed imod tilflytterne«, siger sociologen.

Hun nævner blandt andet, at de lokale spaniere irriteres over, at det danske mindretal presser boligpriserne i vejret og belaster sundhedssystemet.

Samtidig viser en dansk undersøgelse fra netværket Danes Worldwide, at ni ud af ti danskerrne bliver ved med at føle sig danske, uanset hvor længe de bliver i udlandet. Og mere end halvdelen føler sig mere danske, end da de boede i Danmark, skriver 24timer.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden