Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ANKLAGET. MLH har gennem hele retssagen nægtet sig skyldig.
Foto: Roald Als

ANKLAGET. MLH har gennem hele retssagen nægtet sig skyldig.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amagermanden: En skræmmende almindelig familiefar

En af landets mest omfattende kriminalsager bliver afgjort i dag i Københavns Byret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Den person, der har lavet de her ting, må være syg i bøtten, være psykopat og hade kvinder. Det gør jeg ikke. Jeg hjælper mine medmennesker«.

Efter halvanden måneds retssag mod Amagermanden alias MLH fik den tiltalte i torsdags selv de sidste ord. Under hele sagen har han fastholdt sin uskyld og nægtet at kende noget til de to knivdrab og syv volds- og voldtægtsoverfald, som han blandt andet er tiltalt for.

»Jeg er 100 procent uskyldig. Politiet har fat i den forkerte mand. Jeg har ikke begået de her forbrydelser«, siger han.

Har to sønner
Hvis den 46-årige familiefar, når byretten i dag tager stilling til skyldsspørgsmålet, kendes skyldig i den gruopvækkende stribe af forbrydelser begået gennem 23 år, vil hans liv med rette kunne betegnes som noget af det nærmeste, man kommer et dobbeltliv.

Såvel venner som kolleger har betegnet MLH som en helt almindelig familiefar med en ganske normal tilværelse og sunde interesser.

I mere end tyve år var han gift med den kvinde, han mødte som 19-årig, og som han har to sønner på 18 og 23 med. Selv om de blev skilt for fem år siden, taler de stadig sammen, ligesom begge sønner i perioder har boet hos deres far.

LÆS OGSÅ Den vellidte MLH, der er blevet betegnet som »lige så leverpostejsdansk som mange andre«, var over en lang årrække aktiv fodboldtræner for både drenge og piger i hjemegnsklubben AB Taarnby på Amager. En rolle, han udfyldte lige indtil dagen før sin anholdelse sidste efterår. »Han var kendt af alle i klubben som en meget social person, der altid tog et stort ansvar. Han hjalp unge, der var på vej ind i kriminalitet, og fik dem ind i klubben for at spille fodbold i stedet«, har Flemming Jacobsen, daglig leder af fodboldklubben og mangeårig ven med MLH, tidligere fortalt til Politiken. Fast job og faste spisetiderTilsyneladende er der heller ikke noget i MLH’s barndom, der kan forklare, hvorfor den 46-årige nu står tiltalt i en af de mest opsigtsvækkende kriminalsager i nyere tid. Han voksede op på Amager i en familie med dansk far, tysk mor, en bror, en søster og faste spisetider. Trods læsevanskeligheder i skolen bliver MLH betegnet som en godt begavet og kvik person. Og så var den unge fyr, der fulgte den skiftende hårmode, populær blandt pigerne.

Jeg er 100 procent uskyldig. Politiet har fat i den forkerte mand. Jeg har ikke begået de her forbrydelser

Efter 8. klasse gik han ud af skolen for at tage til søs, inden han som 16-årig begyndte som medhjælper hos sin fem år ældre storebror, der var flyttemand. Senere fik han fast rengøringsarbejde i lufthavnen.Det er netop beskrivelsen af den gode ven, pligtopfyldende kollega og kærlige far, som den tiltaltes forsvarer har fremhævet om sin klient i retten. En klient, der høfligt og beredvilligt har svaret på anklagerens spørgsmål gennem hele sagen.

Men indtrykket af den velfungerende mand står i skærende kontrast til billedet af en kynisk, sadistisk og iskold vaneforbryder, som sagens anklagere forsøger at tegne af den tiltalte.

Beviserne består blandt andet af sko- og fingeraftryk samt vidneudsagn, men det er i særlig grad dna-test, der taler mod MLH’s uskyld. Ved flere af forbrydelserne stemmer den tiltaltes dna-profil 100 procent overens med dna-profilen fra gerningsstederne.

Det betyder, at det er mere end en million gange mere sandsynligt, at MLH er gerningsmanden, end at han ikke er. Ifølge dansk retspraksis kan dna-beviser dog ikke stå alene, og de øvrige indicier vil derfor være afgørende.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg føler meget stærkt, at den person, som har gjort det her, vil gøre det igen. Og hvis jeg sidder i fængsel på det tidspunkt, vil man jo forstå, at jeg er uskyldigMysteriet om, hvordan en ellers velfungerende mand kan stå tiltalt for så grov og brutal en række forbrydelser, som det her er tilfældet, løftede to af den tiltaltes ungdomsvenner lidt af sløret for, da de afgav deres vidneudsagn i starten af november.

Indhentet af ungdommen

Her kom det frem, at MLH og vennerne i en ung alder begyndte at ryge hash og begå indbrud, hvilket udviklede sig til stribevis af »knæk« og omfattende hæleri.

Vennerne fortalte ligeledes retten, at MLH via arbejdet i broderens flyttefirma fik kendskab til en velhavende dame, som de tre brød ind hos. MLH nøjedes imidlertid ikke med at stjæle, men slog med en kølle den ældre dame ned og truede med at dræbe hende, hvis ikke hun viste vej til sine værdier. »Jeg var chokeret over, at MLH gokkede damen ned. Det var ikke planen og ikke nødvendigt«, sagde en af vennerne. MLH betegnede i retten selv hjemmerøveriet, der ikke tidligere var opklaret, som »noget værre rod« og noget, der står i en »sort tåge« for ham.

LÆS OGSÅ Hvad en af ungdomsvennerne også bekendtgjorde i vidneskranken, var, at MLH for 24 år siden havde fortalt, at han havde slået en 73-årig enke ihjel for at se, om han »kunne leve med det«. Mordet på enken er en af de forbrydelser, MLH nu står tiltalt for. Trods dna-beviser og vidneudsagn har den tiltalte, der er blevet mentalundersøgt under sagen og erklæret ’ikke sindssyg’, fastholdt sin uskyld. »Jeg føler meget stærkt, at den person, som har gjort det her, vil gøre det igen. Og hvis jeg sidder i fængsel på det tidspunkt, vil man jo forstå, at jeg er uskyldig«, sagde den tiltalte afslutningsvis i torsdags.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden