Lærere har svært ved at springe ud som homoseksuelle

Det er vanskeligt for størstedelen af bøsser og lesbiske i EU at vise deres seksualitet på jobbet, lyder det.

Danmark

Syv ud af 10 biseksuelle og transpersoner i EU-landene er ikke sprunget ud på deres arbejdsplads. Det fremgår af en undersøgelse fra EU's Agentur for Grundlæggende Rettigheder, skriver Information.

En dansk undersøgelse viser dog, at det også er tilfældet blandt de homoseksuelle.

Ifølge en undersøgelse foretaget af non-profit organisationen Q-Factor er 50 procent af både homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner på danske arbejdspladser ikke åbne om deres seksualitet og kønsidentitet.

Det er et problem i blandt andet den danske folkeskole, hvor eleverne ikke præsenteres for virkelighedens mangfoldighed, lyder det fra forperson for Landsforeningen for Lesbiske, Bøsser, Biseksuelle og Transpersoner Vivi Jelstrup:

»Det er i allerhøjeste grad vigtigt, at lærerne er mangfoldige. Lærerne er jo rollemodeller for mange elever og har tæt kontakt til elevernes forældre. Det er vigtigt at vise, at det er en mangfoldig gruppe af mennesker«, siger hun til avisen.

'Bøsserøv' er st skældsord i skolegården
Den seksuelle diskrimination eleverne imellem er ifølge hende også et problem, og hun tror ikke, at det er tilfældigt, at det hyppigst brugte skældsord i danske skolegårde er 'bøsserøv'.

EU-undersøgelsen viser også, at mere end otte ud af 10 skoleelever under 18 år, som selv betegner sig som bøsser, lesbiske, biseksuelle eller transpersoner, kan berette om diskrimination i skolerne.

93.000 homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede har deltaget i undersøgelsen
Rikke Voergård-Olesen fra Institut for Ledelse og Virksomhedsstrategi på Syddansk Universitet har forsket i emnet.

Hun mener, det er særligt svært at springe ud, når det i visse tilfælde opfattes som upassende at tale om sin ikke-heteroseksualitet, samtidig med at det forventes, at man er åben.

»De ikke-heteroseksuelle er udfordrede af bevidstheden om, at deres seksualitet altid er potentielt ikke-legitim, og af nødvendigheden af hele tiden at balancere graden af åbenhed i forhold til arbejdspladskulturen«, siger hun til Information.

Flere end 93.000 homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede har deltaget i EU-undersøgelsen.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce