Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FAKTA: The Tor Project

Bag om Tor, et computerprogram til at skjule sig på nettet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tor er et computerprogram i to dele, som frit og gratis kan hentes fra The Tor Project's hjemmeside. Det muliggør, at brugeren kan koble sig på Tor-netværket. Når man starter programmet, åbner sig to vinduer; et lille kontrolpanel og en internetbrowser.

Den ene del skjuler brugerens digitale fingeraftryk, blandt andet ip-adressen, ved at lede forbindelsen gennem Tor-netværkets servere i en såkaldt proxy-chain. Det betyder, at forbindelsen går gennem flere servere i udlandet, så man udefra ikke kan se, hvor i verden brugeren befinder sig. På den måde kan brugeren surfe anonymt på internettet.

Den anden del er en internetbrowser, som både kan bruges på det almindelige internet, men som også giver adgang til et parallelt internet. Her er hjemmesidernes geografiske placering skjult for omverdenen, og det er umuligt at spore, hvem der står bag siderne.

Tor-netværket opretholdes ved, at private brugere og virksomheder over hele verden gratis stiller en del af deres computerkraft og bredbåd til rådighed, så andre brugere kan færdes anonymt.

Begrænsningerne ved Tor er, at det tager længere tid at loade hjemmesiderne. Hvis man bruger Flash eller JavaScript med Tor, kan du miste anonymiteten. Det samme er der risiko for, hvis man ved siden af Tor har en almindelig browser åben.

Tor blev oprindeligt udviklet af den amerikanske flåde i 90'erne som en metode til sikker kommunikation for militærfolk. Men i 2005 programmet frigivet til 'open source' (frit for alle, .red). Tor står for 'The Onion Router'.

The Tor Project’s budget på 2 millioner dollar finansieres hvert år dels af den amerikanske regering (60 procent), dels af støttebidrag, donationer og fonde (40 procent).

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden